Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Tripláz a generatív AI

|

Háromszor gyorsabban növelik generatív mesterséges intelligenciára fordított költésüket az európai szervezetek, mint a teljes AI piac bármely más szegmensében, állapította meg az IDC. Az elemző felmérése szerint térségünkben a technológia máris széles körben elterjedt, integrálása és etikus alkalmazása azonban kihívásokkal szembesíti a vállalatokat.

Hirdetés

Idén a mesterséges intelligencia európai piaca - a részét képező generatív AI piaccal együtt - megközelíti a 47,6 milliárd dollárt, a 2022-2027 közötti előrejelzési időszak végéig pedig 33,7 százalékos összetett éves növekedési rátával bővülhet, adott előrejelzést friss költéskalauzában (Worldwide AI and Generative AI Spending Guide, v1 2024) az International Data Corporation (IDC). Európa ennek alapján a világ AI piacának körülbelül egy ötödét teszi ki.

Jóllehet a generatív AI tavaly az európai AI piac mindössze 9,6 százalékos szegmensét alkotta, alkalmazása rendkívül gyorsan terjed. Térségünkben a szervezetek generatív mesterséges intelligenciára fordított költése háromszor gyorsabban növekszik, mint az AI piac más területein, így a generatív AI szegmense 2027-ben már a teljes piac több mint negyedét fogja adni. Európában a generatív AI megoldásokra fordított költés akkor már 30 milliárd dollár fölé emelkedhet.

A szoftver lesz az európai AI piac legnagyobb technológiai szegmense 2024-ben - a költést tekintve értéke magasabb lesz, mint a hardver és a szolgáltatások értéke együttvéve. Ráadásul az AI alkalmazások és platformok iránti keresletnek köszönhetően az ötéves előrejelzési időszakban végig a szoftver fog a leggyorsabb ütemben tovább növekedni.

Hirdetés

Minden harmadik vállalat

Európában a mesterséges intelligencia vállalati alkalmazása máris széles körben elterjedt, és a felhasználók hasonló érdeklődéssel fordulnak a generatív AI irányába. Az IDC tavaly decemberi, régiós felmérése (EMEA Cross-Industry Acceleration Survey) szerint három itteni szervezet közül egy már használja a mesterséges intelligenciát, vagy erre készül a következő 24 hónapban. Érettségét a piac annak köszönheti, hogy a vállalatok üzleti folyamataikat optimalizálnák a technológiával, és az AI megoldások valóban eredményesek mind az ügyfélélmény, mind az alkalmazotti hatékonyság javításában. Bevezetésük azonban kihívásokat is tartogat, elsősorban a szélesebb integráció és az etikus használat terén.

- Szükséges, hogy a vállalatok a mesterséges intelligenciát, beleértve a generatív AI alkalmazásokat is, teljesen integrálják az üzlettel, és etikusan használják - mondta Carla La Croce, az IDC kutatásvezetője. - Jóllehet nyilvánvaló, hogy technológiára épülő megoldásokkal a szervezetek milyen előnyöket érhetnek el folyamataik optimalizálásában, a lehetőségek tényleges kiaknázása időigényes feladat. A vállalatoknak rugalmas, alkalmazkodóképes üzleti tervet kell kidolgozniuk, hogy a mesterséges intelligenciát és a generatív AI alkalmazásokat egy szélesebb, előremutató és felelősségteljes stratégiába integrálhassák.

Csalásmegelőzés és termékajánlás

Iparági bontásban a bankszektor, a kereskedelem, valamint a szoftver- és információszolgáltatások szereplői költik a legtöbbet mesterséges intelligenciára, együttvéve a teljes európai AI piac közel harmadát képviselik. A pénzügyi szolgáltatók például a kiberbiztonsági kockázatkezelés terén - kiterjesztett csaláselemző, fenyegetésfelderítő és -megelőző rendszerekben -, továbbá az ügyfelek támogatásában, ajánlórendszerekben alkalmazzák a technológiát, és a generatív AI képességeket is hasonló céllal építik be szolgáltatásaikba. A kereskedő vállalatok szintén az ügyfélélmény javítására vezetnek be mesterséges intelligenciára épülő digitális asszisztenseket, szakértői vásárlási tanácsokat adó és termékajánló rendszereket. A szektor mind több szereplője vizsgálja a nagy nyelvi modellek (LLM) és alapmodellek (FM) képességeit is a marketing, az értékesítés és az ügyfélszolgálat támogatásában.

A szoftver- és információszolgáltatások iparága szoftverszállító, valamint információ- és adatszolgáltató vállalatokat ölel fel, amelyek a szolgáltatásaikat működtető, speciális AI infrastruktúra építésére költenek. A szektor szereplői ehhez az infrastruktúrához adnak hozzáférést ügyfeleiknek, akik szolgáltatásként használják az AI rendszerek fejlesztéséhez szükséges feldolgozási és adattároló kapacitásokat. Mesterséges intelligenciára fordított költésüket ennek megfelelően a hardverelemek beszerzése határozza meg. Hosszabb távon azonban a szoftver piaci részesedése itt is növekedni fog, mivel a szolgáltatók lehetővé teszik ügyfeleiknek, hogy infrastruktúrájukon a saját PaaS (platform-as-a-servcie) és SaaS (software-as-a-service) megoldásaikat is használják, mondta az elemző. A technológiai szolgáltatók emellett szoftverfejlesztésük felgyorsítására is használhatják a generatív mesterséges intelligenciát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.