Hirdetés
. Hirdetés

Kempelen Farkas sakkgépétől a szupercellán át a többsebességes működésig

|

2022. október 12-én immár hatodik alkalommal találkozik a pénzügyi és a digitális szektorok grémiuma Magyarország legnagyobb fintech seregszemléjén, a FinTechShow-n.

Hirdetés

2020 tavaszán - bő két évvel ezelőtt - publikáltuk a legígéretesebb magyar fintech cégeket bemutató HUNFINTECH második kiadását, amikor még nem is sejthettük, mennyire felfordul a világ körülöttünk. Berobbant a koronavírus járvány, az infláció és az energiaárak évtizedes magasságokba emelkedtek, a forint soha nem látott mértékben gyengült, és kitört az orosz-ukrán háború is. Az elmúlt két év negatív gazdasági és világpolitikai következményeinek "szuperhatását" lehetetlen volt előre látni, és aki nem tudott gyorsan alkalmazkodni, elveszíthette mindenét. A gazdasági szakértők szerint a következő 12-24 hónapban visszaesésre, a munkanélküliség növekedésére, összességében recesszióra számíthatunk, amit az egyre feszültebbé váló világpolitikai helyzet tovább mélyíthet. Olyan időket élünk, amelyben szupercella alakult ki.

A negatív sokkhatások egyik következménye a digitalizáció felgyorsulása lett, ami akár mentőövet adhat a túlélésre. Ugyanakkor a digitális transzformáció önmagában nem elégséges feltétele a szupercella elleni védekezéshez. Nem elég digitális megoldásokat használni, hanem digitálisan kell gondolkodni és létezni.

Alig több mint 20 éve durrant ki a dotcom-lufi, amelynek egyik tanulsága, nem elég megvenni a domain nevet és kirakni a webre a termékkatalógust, újra kell értelmeznünk a folyamatainkat, működésünket is. Az internet korai szakasza szükségszerűen megteremtette a maga Kempelen Farkas sakkgépét, amit a digitális evolúció gyorsan lesöpört a bimbózó világhálóról. 20 év távlatában a napjainkban zajló digitális transzformáció eredményei még mindig szülnek Kempelen Farkas-szerű sakkgépeket, különösen a szigorúan szabályozott pénzügyi közvetítői rendszerben.

Hirdetés

A paradoxonok világában élünk, hiszen egyszerre kell digitális alapokra helyezni a vállalatok működését és elkezdeni kísérletezni a legújabb technológiákban rejlő lehetőségekkel, miközben a társadalom meghatározó része fél a technológia-vezérelt jövőtől, bizonytalanul használja az új digitális megoldásokat és sok esetben nem is képes lépést tartani a digitális fejlődéssel. Míg az elmúlt években kihívást jelentett a kétsebességes működés feltételeinek megteremtése, napjainkra már többsebességes működésbe kell kapcsolni.

Eközben egyre nagyobb kihívást jelent az ügyfelek, a társadalom egészének felvértezése digitális képességekkel, hogy készség szinten használhassák a digitális megoldásokat és nyitottak legyenek a legújabb digitális megoldások iránt.

Egyre többször hallani, hogy a bankoknak úgy kellene működni, mint a technológiai cégeknek. Érdemes lenne azon is elgondolkodni, vajon a technológiai cégek megzabolázva is képesek lennének-e ugyanolyan eredményességgel működni.

A pénzügyi szektornak a sajátos működési környezetéből kifolyólag számos kihívással kell megküzdeni, amelyek között ott szerepel a működés modern technológiai alapokra helyezése. Ez biztosítja a szervezet egészének agilisra átállását, hogy a fintech cégekkel kötött partnerségek termékeny táptalajra hulljanak.

A fintech startupok vállalkozói szemléletmódjának elsajátítása, befogadása segítséget nyújthat a fenti kihívások kezeléséhez, a dilemmák feloldásához. Az első lépés megtételéhez, a fintech startupok megismeréséhez, a partnerségek megalapozásához kívánunk segítséget nyújtani a HUNFINTECH kiadványainkon, valamint a FinTechShow konferenciánkon keresztül.

2022. október 12-én immár hatodik alkalommal találkozik a pénzügyi és a digitális szektorok grémiuma Magyarország legnagyobb fintech seregszemléjén, a FinTechShow-n. Idén többek között azt is megvizsgáljuk, vajon a bankoknak valóban úgy kell-e viselkedniük, mint a tech cégeknek. Ugyanezen a napon mutatjuk be a 20 legígéretesebb magyar fintech céget és a 22 legújabb fintech megoldást tartalmazó HUNFINTECH kiadványt is.

További részletek itt >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.