Hirdetés
. Hirdetés

Közelebb hozza egymáshoz Ázsia gazdaságait a fintech

|

Bár a nemzetközi lelkesedés valamelyest visszaesett a fintech szektorban, még rengeteg kiaknázatlan lehetőség van világszerte - fejlett és fejlődő gazdaságokban egyaránt. Az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező régió Délkelet-Ázsia. Számtalan érdekes vállalkozása és kezdeményezése mellett a térség az utóbbi egy évben nemzetközi fizetési törekvéseivel tűnt ki.

Hirdetés

A 2000-es évek elején Délkelet-Ázsiában mindössze 34 pénzügyi technológiai vállalkozás tevékenykedett. A következő több mint húsz év óriási növekedést hozott - tavaly már 1254 fintech cégről lehetett beszámolni. Ebben az időszakban 53,3 milliárd dollárnyi befektetést vonzott be a szektor, amihez óriási mértékben járulnak hozzá az utóbbi évek. Tavaly például 12,7 milliárd dollár jutott a helyi fintech cégekhez.

A növekedés folytatásához minden adott: fiatal és digitálisan érett a lakosság, rengeteg embernek van okostelefonja és internetelérése, valamint sokaknak nincs hozzáférése a hagyományos pénzügyi szereplők szolgáltatásaihoz. A piaci rést a fintech tölti be. Mi több, szerepre olyan fontos lett, hogy állami szinten is a pénzügyi technológiához nyúlnak a nemzetközi kapcsolatok megerősítése végett.

QR-kódok kötik össze az országokat

A Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Szingapúr és Thaiföld tavaly megállapodott fizetési rendszereik összekötésében. Ehhez Ázsia egyik legnépszerűbb fizetési módszerét választották: a QR-kódos fizetést. Az egyezség célja, hogy könnyebbé tegye az országok határain átívelő fizetéseket, és ezzel serkentse a kereskedelmet.

Eleinte Malajziának, Indonéziának és Thaiföldnek, valamint Thaiföldnek és Szingapúrnak volt meglévő kapcsolata. Azóta Indonézia és Szingapúr is összekötötte QR-kódos fizetési hálózatát. Újonnan pedig Malajzia és Szingapúr folytatta a sort.

Hirdetés

Az országok lakosai így lényegében az otthon használt QR-kódos fizetést külföldön is ugyanazzal a kényelemmel és egyszerűséggel tudják igénybe venni, mind személyes, mind online tranzakcióknál. Ez a kereskedőket is segíti, hiszen többen tudnak náluk könnyedén fizetni. Sőt, a QR-kódok valós idejű fizetési hálózatokhoz kapcsolódva biztosítani tudják, hogy a kereskedők azonnal megkapják a pénzüket - nem úgy, mint egy bankkártyás fizetés esetében.

Mi is az a QR-kódos fizetés?

Mindennapjaink során gyakran találkozhatunk QR-kódokkal. Ezek négyzetalapú vonalkódok, amelyek fehér és fekete pontokból álló mintákkal közölnek bizonyos információkat. A kódokat beolvasva - például egy okostelefon kamerájával - gyorsan visszafejthető a közölni kívánt információ. Innen is ered a QR-kód megnevezés: a "quick response" angol kifejezés "gyors választ" jelent.

A fizetések világában a QR-kódok az adott tranzakcióhoz kötődő információkat tárolnak. Amíg például egy vásárlás összegét a POS-terminál rögzíti egy bankkártyás fizetésnél, addig a QR-kódos fizetésnél maga a kód teszi ezt meg. Az információközlésnél azonban meg is áll a kódok szerepe, a tranzakció lebonyolítását egy adott fizetési rendszer intézi.

Ennek fényében többféle QR-kódos fizetési megoldás is létezik. Leggyakrabban a kereskedő hozza létre a kódot, amit a vásárló beolvas, majd egy banki utalással vagy bankkártyával fizet. Bizonyos esetekben a vásárló oldalán jön létre a kód, amelyet a kereskedő beolvas és ezzel véglegesíti a tranzakciót. Ezesetben a kód tartalmazhatja a vásárló bankkártyaadatait, amelyekkel le lehet bonyolítani a fizetést.

Magyarország sem marad ki a sorból

Magyarországon az Azonnali Fizetési Rendszer fejlesztésének egyik legfőbb eleme a QR-kódok támogatása. Minden bank számára kötelezővé válik a QR-kód olvasási megoldások beépítése mobilalkalmazásaikba. Emellett egy új kódszabvány is érkezik, amely fokozott biztonságot és naprakészséget garantál. A QR-kód generálás, és ezzel a QR-kódos fizetési lehetőség kínálata viszont nem válik kötelezővé. Azonban remélhetőleg így is képesek lesznek elterjedni a QR-kódok, kiaknázva az Azonnali Fizetési Rendszer előnyeit.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT-szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi fintech fejleményekkel, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io email címre várjuk.

Feliratkozás a Fintech Világa Heti Hírlevélre >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.