Hirdetés
. Hirdetés

Lenovo - Adatokhoz megy a mesterséges intelligencia

|

Átfogó peremhálózati portfólióval segíti a vállalatokat a generatív mesterséges intelligenciára épülő alkalmazások készítésében és kiaknázásában, jelentette be a Lenovo. A szállító infrastruktúra szolgáltatásai az adatforrásoknál adnak közvetlen és skálázható hozzáférést az újgenerációs AI megoldásokhoz, a munkaterhelésekhez pedig új edge szerverek biztosítanak nagy teljesítményt és hatékonyságot.

Hirdetés

A világon keletkező adatmennyiség exponenciális növekedésével a hatékony peremhálózati (edge) infrastruktúra alapvető fontosságú szerepet kap a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásával járó komplexitás leküzdésében, mivel gyorsabb felismerésekhez juttatja a vállalatokat, amelyekkel folyamataikat ésszerűsíthetik és üzleti eredményeiket javíthatják. Az informatikai infrastruktúra következő generációs technológiái adatközpontokat idéző környezetet visznek a peremhálózatokra, amely gyorsabb válaszadáshoz, biztonságosabb, hozzáférhetőbb és fenntarthatóbb működéshez segíti a szervezeteket minden iparágban.

Újabb AI szolgáltatásokkal és megoldásokkal bővítette ezért peremhálózati portfólióját a Lenovo, amelyekkel a vállalatok távoli helyszíneken is könnyen telepíthetnek fejlett számítási kapacitásokat, így mesterséges intelligenciára épülő alkalmazásaikat gyorsabban elkészíthetik és bevezethetik, előnyeiket hamarabb kiaknázhatják.

A szeptemberben bejelentett Lenovo TruScale for Edge and AI szolgáltatások a szállító Infrastructure as-a-Service (IaaS) megoldásainak költségelőnyeit biztosítják peremhálózati környezetekben. Segítségükkel a szervezetek pay-as-you-go modellben, fogyasztásalapú elszámolás mellett használhatják a nagy teljesítményű peremhálózati eszközöket, közvetlenül az adatok keletkezési helyén. A szintén ekkor debütáló Lenovo ThinkEdge SE455 V3 szerver pedig az AMD EPYC 8004-es sorozatú processzoraival biztosít kimagasló teljesítményt és hatékonyságot akár a legintenzívebb AI munkaterhelések távoli futtatásához is.

Hirdetés

A szakács, a vendégszolgálatos és a karbantartó

A most bemutatott szolgáltatások és megoldások azonban csupán a legfrissebbek abban az átfogó AI infrastruktúra portfólióban, amelyet a Lenovo az utóbbi pár hónapban is jelentős mértékben bővített. A szállító idén júniusban utalt rá, hogy előző - március végén zárult 2022/2023-as - pénzügyi évében AI infrastruktúra megoldásaival minden eddiginél nagyobb, 2 milliárd dolláros árbevételt ért el, és bejelentette, a következő három évben 1 milliárd dollár összértékű beruházással fogja segíteni a vállalatokat a mesterséges intelligencia gyorsabb bevezetésében.

Beruházásával a Lenovo egyrészt okos eszközöket, infrastruktúra megoldásokat és szolgáltatásokat felölelő AI-kész portfólióját fejleszti tovább, másrészt 100 millió dollárral támogatja innovációs programját, amelynek első évében 45 független szoftverfejlesztő partnere (ISV) több mint 150 csúcstechnológiás AI alkalmazást hozott létre. A Lenovo AI Innovators program végponttól végpontig ívelő ökoszisztémát hívott életre, amely nemcsak a generatív mesterséges intelligenciára, gépi látásra és virtuális asszisztensekre épülő alkalmazások fejlesztését, hanem felhasználóknál történő bevezetésüket és skálázásukat is felgyorsítja.

A szállító egyik partnerével, a DeepBrain AI-vel közösen a generatív mesterséges intelligencia és a nagy nyelvi modellek (LLM-ek) képességeit felvonultató virtuális asszisztensekhez kínál átfogó megoldást, amelyekkel például a vendéglátóipar és a kereskedelem szereplői vezethetnek be a nap minden órájában a hét minden napján elérhető, automatizált concierge szolgáltatásokat. Egy másik partnerével, a Vistry-vel a szállító a gyorséttermek számára készített gépi látásra épülő megoldást, amely a főzési idők automatizálásával és az alapanyag-beszerzés előrejelzésével egyszerre segíti az élelmiszer-pazarlás csökkentését, valamint a minőség javítását, a nyereségesség és az ügyfél-elégedettség növelését. A Lenovo és a Guise innovatív megoldásaival pedig a gyártó vállalatok készíthetnek akár 14 napra pontos előrejelzéseket, jobban megérthetik az ügyféligények változásait, valamint gépi látással, prediktív karbantartással és a rendellenességek észlelésével optimalizálhatják folyamataik és gépeik működését.

Mesterséges intelligenciára épülő megoldásait a Lenovo TruScale IaaS szolgáltatásain keresztül a legrugalmasabb modellben is elérhetővé teszi. Innovációs partnerével, az egyesült arab emirátusokbeli Al Hathboor Bikal.ai-val közösen szolgáltatásként használható adatközpontot szállított a Sardzsai Kutatási Technológiai és Innovációs Park (SRTIP) számára. A Lenovo TruScale HPC and AI as a service szolgáltatására épülő együttműködés nyomán a köz- és a versenyszféra szereplői olyan fejlett AI képességekhez férnek hozzá, amelyekkel az oktatás, a tudományos kutatás, a kereskedelem, valamint az olaj- és gázipar digitális átalakítását célzó projektjeiket gyorsíthatják fel. Az AI adatközpont, amelynek erőforrásaival az iparági megoldásokat fejlesztő vállalatok saját működésüket is optimalizálhatják, a térségben elsőként a Lenovo Neptune direkt vízhűtéses rendszerét használja, így az emirátusok Net Zero 2050-es célkitűzéseivel összhangban a nagy számítási teljesítményhez nagy energiahatékonyságot társít.

A szintén újonnan létrehozott Lenovo AI Discover Center of Excellence a szállító adatkutatóihoz és szoftvertervező mérnökeihez is hozzáférést ad, akik a partnereket és az ügyfeleket nemcsak az AI megoldások elkészítésében, bevezetésében és skálázásában, hanem a mesterséges intelligencia etikus alkalmazásában, a követelmények megértésében és teljesítésében is segítik.

Peremhálózattól felhőig érő AI infrastruktúra

Nyár óta a Lenovo hetvennél több termékkel - közöttük AI munkaterhelések futtatására optimalizált szerverplatformokkal - bővítette a peremhálózatoktól a felhőig ívelő (edge-to-cloud) portfólióját.

A ThinkEdge SE360 V2 például a kifejezetten teljesítményigényes AI megoldások - közöttük a gépi látás, a természetes nyelvi feldolgozás és a generatív mesterséges intelligencia - kiszolgálására fejlesztett szervercsalád egyik legújabb modellje. Az Intel Data Center GPU Flex Series processzorait, az NVIDIA AI platformját - beleértve az NVIDIA L4 Tensor Core GPU-kat és az NVIDIA AI Enterprise szoftvereket -, valamint a Qualcomm Cloud AI 100 platformját egyaránt támogató szerver kereskedelmi egységekben, gyárcsarnokokban és irodákban egyaránt nagy teljesítményt nyújt az intenzív munkaterhelések adatforrásokhoz közeli futtatásához. A Lenovo szerint a ThinkEdge SE360 V2 a piacon elérhető legkisebb formátumban kétszer akkora GPU sűrűséget kínál, mint a versenytárs termékek, amelyeknél ugyanakkor legalább kétszer halkabban működik, és a legtávolabbi, legnagyobb strapabírást követelő helyszíneken is telepíthető.

Vele együtt debütált a Lenovo ThinkEdge SE350 V2 szervere is, amelyet a szállító hibrid felhős és hiperkonvergens (HCI) környezetek kialakításához tervezett. Az Intel Xeon D processzoraira épülő kiszolgáló az eddiginél kétszer nagyobb tárkapacitást biztosít az AI munkaterhelések futtatásához, konszolidálásához és az adatok biztonsági mentéséhez, valamint tartalomszolgáltatáshoz és kollaborációs megoldásokhoz, de változatlanul a lehető legkisebb fizikai méretben.

A vállalati adatközpontokba az ugyancsak AI munkaterhelésekre optimalizált Lenovo ThinkSystem SR675 V3-as kiszolgáló visz sokoldalú rugalmasságot, mivel egyszerre három szerverkonfigurációt (NVIDIA HGX 4-GPU vagy 4-DW PCle GPU vagy 8-DW PCle GPU) is támogat kompakt, 3U méretű kialakításban. Az NVIDIA OVX architektúrájára épülő szervermodell akár nyolc darab NVIDIA L40 GPU processzorral is konfigurálható az NVIDIA Omniverse Enterprise munkaterhelések futtatásához, így nagy teljesítményű, robusztus és jól skálázható platformként szolgálhat szimulációk, digitális ikrek és virtuális világok készítéséhez és kiaknázásához.

Infrastruktúra megoldásain túl a Lenovo csúcstechnológiás, okos és hordozható eszközökkel is támogatja a mesterséges intelligencia vállalati alkalmazását, hogy a munkavégzés modern, hibrid modelljében a fejlett AI képességekhez távolról is hozzáférést adjon. Legújabb professzionális ThinkPad laptopjain a Lenovo View alkalmazását is telepíti, amely többek között mesterséges intelligenciára épülő gépi látással javítja a videó minőségét az együttműködés támogatásához. A szállító ThinkReality XR megoldásaival a felhasználók a belemerülés élményét adó szimulációkat használhatnak, a kifejezetten adatkutatók számára tervezett Lenovo ThinkStation és ThinkPad P Series Data Science munkaállomások pedig az üzlet szempontjából kritikusan fontos AI modellek fejlesztéséhez, az adat-előkészítés és a tanítás feladataihoz is kellően nagy teljesítményt adnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.