Hirdetés
. Hirdetés

Már szinte bármivel kereskedhetünk a virtuális térben

|

A blockchain megjelenése a pénzügyi szektorban hatalmas változásokat hozott. A technológia egyik legígéretesebb alkalmazási területe a tokenizáció, amelynek segítségével különböző eszközök digitális formában is reprezentálhatók és kezelhetők. De mitől lesz ez igazán érdekes nekünk?

Hirdetés

Tokenizáció alatt javak digitális reprezentációját értjük, ahol egy-egy token áll egy adott eszköz - például egy ingatlan, részvény, vagy egyéb érték - mögött. A tokenek könnyen kereskedhetők és a tulajdonjog is egyszerűen átruházható digitálisan.

Mitől forradalmi ez a technológia?

Az eszköz-tokenizáció révén megnyíló lehetőségek mélyebb vizsgálata során világossá válik, miért tartják forradalminak ezt az újítást.

A nagy értékű eszközök, mint például az ingatlanok vagy a művészeti alkotások, jellemzően kevésbé likvidek - nem olyan egyszerű gyorsan pénzzé tenni ezeket vagy kisebb részekre osztani a forgalmazás megkönnyítése érdekében. A tokenizáció ezt a problémát oldja fel: egy ingatlan értékét például több ezer tokenben kifejezve sok ember számára elérhetővé lehet tenni.

A tokenek lehetővé teszik akár a kisbefektetők számára is, hogy olyan eszközökhöz férjenek hozzá, amelyek eddig csak a nagytőkések számára voltak elérhetőek. Egy műalkotásnál például a tokenek vásárlásával a kisbefektetők is részesedhetnek az alkotás értékének növekedéséből.

Hirdetés

A blockchain technológia decentralizált; minden tranzakciót nyilvánosan és anonim módon rögzít. Bárki ellenőrizheti a tranzakciók hitelességét és eredetiségét. A blockchain hálózatokat rendkívül nehéz manipulálni, ami csökkenti a csalások és visszaélések lehetőségét.

A hagyományos értékpapír-piacokon számos közvetítő vesz részt egy-egy tranzakcióban (brókerek, bankok, jogászok) és tevékenységéért mindenki külön díjat számol fel. A tokenizáció minimalizálhatja vagy akár teljesen ki is küszöbölheti a közvetítőket, így a tranzakciós költségek is jelentősen csökkennek.

Potenciális kockázatok

Az eszköz-tokenizáció sem mentes persze a kockázatoktól. Mivel ez egy viszonylag új technológia, a jogi keretek sok országban még nem tisztázottak vagy még formálódnak. A jövőbeni szabályozás befolyásolhatja a tokenekkel kapcsolatos tranzakciókat vagy azok értékét.

Bár a blockchain alapvetően biztonságos, nem teljesen kockázatmentes. Továbbá, ha egy felhasználó elveszíti a privát kulcsát, azzal a hozzáférését is elveszti a tokenjeihez.

A tokenek értéke - a kriptovalutákhoz hasonlóan - jelentősen és gyorsan változhat. A tokenizáció újszerűsége és a kriptovalutákkal való szoros kapcsolata miatt a befektetők még érzékenyen reagálnak minden piaci hírre. Ha például egy tokenhez kapcsolódó projekt vagy platform kudarcot vall vagy botrányba keveredik, az jelentősen befolyásolhatja a többi token értékét és az eszköz-tokenizáció általános megítélését.

A tokenizáció jövője

Az eszköz-tokenizáció forradalmi lehetőségeket kínál a magánszemélyek valamint a kis- és középvállalkozásnak egyaránt. Bár a technológia még gyerekcipőben jár, gyors fejlődése és növekvő elfogadottsága azt sugallja, hogy hatalmas potenciál rejlik benne. Ahogy a jogi keretek tisztázódnak, valószínűsíthető, hogy egyre több területen terjed majd el nem csak a pénzügyi szektorban.

A Fintech.hu kiadványsorozata - a Sparks_EDU - konkrét, kézzel fogható és a mindennapokba azonnal beépíthető tudást ad a fiataloknak, a kkv-knak és mindazon érdeklődőknek, akik fejlesztenék digitális pénzügyi és fintech ismereteiket. Az online kiadványok közérthető és naprakész információkat tartalmaznak, valamint a potenciális veszélyforrásokra is felkészítik az olvasókat. A kiadványokhoz kapcsolódó kérdéseket a news@peakfs.io email címre várjuk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.