Hirdetés
. Hirdetés

Mi az? Energiatakarékos, kényelmes és biztonságos lesz tőle az otthon

|

A Berg Insight prognózisa szerint három-négy év múlva már a világ otthonainak közel harmada lesz okosotthon. Magyarországon persze még nem ennyire rózsás a helyzet, de azért itthon is egyre többen költöznek okosotthonba, mások pedig a lakásuk "felokosítása" mellett döntenek. Az okosotthonok kézenfekvő előnye a kényelem, azonban ennél is meghatározóbb szempont lett az elmúlt időszakban az ilyen megoldások által kínált megtakarítási lehetőség.

Hirdetés

Az okosotthonok előnyeiről a magyar Chameleon Smart Home Nyrt. alapítója, Szarvas Péter árult el a Computerworld számára érdekességeket. A Chameleon a 2021-es Dubaji Világkiállításon a világon elsőként mutatta be az okosotthont az okostársasházzal összekapcsoló, felhőalapú koncepcióját. A cég tavaly jelentette be kanadai terjeszkedését: megoldásai mostanra már több tengerentúli toronyházban is elérhetőek - a robotporszívó csak a kezdet, ennél többet is tehetünk otthonunk okosításáért.

15 százalékkal is csökkenthetjük a közműszámlák összegét

Érthető módon az elmúlt egy évben sok aggodalmat okozott a hazai háztartásoknak a rezsikiadások emelkedése, azonban azokat, akik okosotthonban élnek, ez jóval kevésbé érintette. Nem véletlen, hogy egyre többen már elsősorban a költségmegtakarítás miatt döntenek egy okosotthon mellett, s annak kényelmi funkciója - amiről egyébként később még szót ejtünk - szinte másodlagossá vált.

Ugyanis egy 3 szobás lakás nagyjából egymillió forint körüli összegből okosítható, ennek köszönhetően pedig akár 10-15 százalékot is megspórolhatunk a havi közüzemi számlák összegéből. Hogy pontosan hogyan, azt az alábbiakban részletezzük.

  • Ha például úgynevezett égtáji redőnyvezérlés van az otthonunkban, akkor az elektromos redőnyök a Nap járását követve, automatikusan mozognak fel-le. Így a nyári hónapokban a túlzott felmelegedéstől, míg télen - a nyílászárókon beengedve a napfényt - a lehűléstől védik az otthonunkat. Ennek köszönhetően nyáron kevesebbet kell hűteni, télen pedig kevesebbet kell fűteni a lakást.
  • Spórolhatunk a fűtésen és a hűtésen azzal is, ha a rendszerre bízzuk a szabályozását: egy okosotthon automatizáltan kezeli a zónákra osztott lakás klímáját; például a középső szobát nem fűti vagy hűti annyira, mint a szélső helyiségeket, ahogyan a hálószobák hőmérsékletét is alacsonyabbra állítja, mint például a nappaliét.
  • Azzal is megtakaríthatunk kisebb-nagyobb összeget, hogy amikor elhagyjuk az otthonunkat, a rendszer automatikusan lekapcsolja a klímát, a villanyokat, a tévét vagy a konnektorokat.
  • És ez még nem minden: a Chameleon mobilalkalmazásán keresztül folyamatosan ellenőrizhetjük a lakásunk áram- és vízfogyasztását, így ha az adott időszakban elérünk egy általunk választott határt, lekapcsolhatunk vagy alacsonyabb üzemmódra állíthatunk bizonyos eszközöket, hogy mérsékeljük a fogyasztást.
Hirdetés

Nemcsak olcsóbb, de biztonságosabb is

Az anyagi szempontok mellett a másik fontos dolog, ami miatt sokan az okosotthonok mellett döntenek, a biztonság. Számos példát tudunk említeni erre is.

  • Az előző ponttal szorosan összefügg a vízkár-megelőzés funkció: ha otthonunkban van szivárgás- és vízfolyás-érzékelő, akkor ez a mobilunkon keresztül figyelmeztet, ha nagyobb mennyiségű víz került a padlóra. Ha ezt csőtörés okozta, akkor a rendszer automatikusan elzárja a központi vezetéket, megakadályozva ezzel az elázást és a jelentősebb, akár milliós anyagi kárt.
  • Az extrém időjárásra is figyel a rendszer: nagy erejű széllökések vagy jelentős csapadék lezúdulása esetén lehúzza a redőnyöket, behúzza az árnyékolókat, a pergolát, valamint bezárja azokat az ablakokat, amelyeken beeshet az eső.
  • A feledékenyebb fogyasztók számára hasznos, hogy a Chameleon rendszere az otthonunk elhagyása, vagy például lefekvés előtt figyelmeztet, ha nyitva felejtettünk egy ajtót vagy ablakot, esetleg bekapcsolva maradt a tűzhely vagy a vasaló.
  • Népszerű funkció az "elmentem mód" is, ami egy gombnyomásra áramtalanít minden fogyasztót (kivéve persze az olyanokat, mint például a hűtő vagy a fagyasztó), bezárja a motorosan működő ablakokat, bekapcsolja a riasztót és lekapcsolja a fűtést és a hűtést.

És ha még ez sem lenne elég: a pénzen túl időt és energiát is spórolhatunk

A legtöbben manapság már anyagi szempontok - azaz a smart home-megoldások által kínált megtakarítási lehetőségek - miatt döntenek az okosotthonok mellett. Persze nem volt ez mindig így: korábban inkább a kényelem volt az elsődleges szempont. A Chameleon rendszere ezen a téren is számos újdonságot hozott a piacra. Nézzük a részleteket!

A rendszer helyettünk is odafigyel arra, hogy abban a helyiségben, ahol nem tartózkodik senki, lekapcsolja a lámpákat, ahogyan arra is, hogy:

  • A teraszon vagy a kertben kialakított mini-meteorológiai állomás jelzése alapján esős időben nem kapcsolja be az automatikus öntöző-berendezést, viszont becsukja az ablakokat.
  • A Chameleon mobilapplikációján keresztül hazaérkezés előtt kinyithatjuk az ablakokat, hogy az otthonunkba belépve friss levegőt szívhassunk.
  • A telefonunk segítségével kezelhetjük a kaputelefont, a garázskaput, vagy akár magát a bejárati ajtót is - így távolról is beengedhetjük a lakásba például a családtagokat.
  • Ha olyan társasházban lakunk, ahol okosfunkciók vannak, akkor az applikációval lefoglalhatjuk például a társasházi közösségi tereket (a grillteraszt, a fitneszrészleget vagy egy vendégparkolót), de még közösségi autótöltő és -kölcsönző szolgáltatásokat is elérhetünk.

A Chameleon okosotthon-megoldásával tehát egyrészt hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez, hiszen egy energiatakarékos otthon kevesebb károsanyag-kibocsátással jár (ráadásul a környezet mellett még a pénztárcánkat is kíméli), másrészt kényelmesebbé és biztonságosabbá is tehetjük azt a helyet, ahol a legtöbb időnket töltjük. Hogy pontosan mennyibe is kerülnek ezek az okosotthon-megoldások és milyen csomagokat lehet választani, azt a következő cikkünkben járjuk körbe!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.