Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft Build 2023 - Másodpilóták munkában

|

A fejlesztők munkáját és együttműködését a mesterséges intelligencia képességeivel átalakító eszközöket és szolgáltatásokat jelentett be éves konferenciáján a Microsoft. A szoftvercég platformjain átívelő, innovatív megoldásokat a copilotokra és a pluginekre építő megközelítés foglalja keretbe.

Hirdetés

Másodpilótának a Microsoft olyan alkalmazásokat nevez, amelyek a modern mesterséges intelligencia (AI) és a nagy nyelvi modellek (LLM), például a GPT-4 képességeivel segítik az embereket feladataik elvégzésében. Közel két év telt el azóta, hogy a szoftvercég ebben a kategóriában bejelentette első megoldását, a GitHub Copilotot, amely okos társprogramozóként a kódírásban támogatja a fejlesztőket - és ezt a másodpilótát egyre újabb intelligens asszisztensek követik a Microsoft különböző platformjain. A szállító szerint a copilot a tervezéstől kezdve a fejlesztésen, a működésen és a biztonság beépítésén át a felhasználói élményig alapvetően megváltoztatja az AI-képességekkel felruházott szoftverek készítését és alkalmazását.

Az elsőként a ChatGPT-hez, majd legutóbb a Binghez bejelentett pluginek (bővítmények) pedig olyan eszközök, amelyekkel az AI rendszerek képességei terjeszthetők ki - alkalmassá téve őket például arra, hogy az alkalmazásprogramozási interfészekkel (API-kkal) interakcióba lépve valós idejű információkat nyerjenek ki más szoftverekből és szolgáltatásokból, vállalati és más üzleti adatokat vonjanak be az elemzésekbe, új típusú számításokat végezzenek, vagy megbízható módon átvegyék és automatikusan elvégezzék a felhasználók bizonyos feladatait. A Microsoft koncepciójában a másodpilóták ezeken a bővítményeken keresztül kapcsolódnak a digitális világ többi részéhez.

Hirdetés

Bing a ChatGPT-ben

Konferenciáján a szoftvercég most bejelentette, hogy ugyanazt a nyílt plugin-szabványt veszi át, amelyet az OpenAI a ChatGPT-hez vezetett be, lehetővé téve a ChatGPT és saját copilot alkalmazásainak együttműködését. A fejlesztők így egyetlen platformon készíthetnek bővítményeket, amelyek azután a lakossági és az üzleti felhasználást célzó - például a ChatGPT, Bing, Dynamics 365 Copilot és Microsoft 365 Copilot - alkalmazásokban és szolgáltatásokban egyaránt működni fognak. További előny, hogy a fejlesztők Azure OpenAI Service-re épülő, saját AI alkalmazásaikhoz is készíthetnek plugineket, amelyek alapértelmezetten ugyanezt a nyílt szabványt fogják támogatni. Más szóval a vállalatok maguk is építhetnek alkalmazásokat, amelyeket a legtermészetesebb módon használható, természetes nyelvi kezelőfelülettel látnak el.

Az egységes plugin-platform mellett a Microsoft bejelentette, hogy a Binget a ChatGPT alapértelmezett keresőjévé teszi, amely így hozzáfér az élő internethez - nem csupán a 2021 szeptembere előtt közzétett információkhoz -, és az eddiginél aktuálisabb válaszokat fog adni a felhasználóknak. A weben elérhető, friss információk mellett a válaszok hivatkozásokat is tartalmaznak, így a felhasználók közvetlenül a csevegésből elérhetik a forrásokat további, részletesebb tájékozódáshoz. Az új keresőélményt a ChatGPT Plus szolgáltatás előfizetői a május végi bejelentés óta elérik, de hamarosan az ingyenes szolgáltatás felhasználói is hozzáférhetnek majd egy plugin engedélyezésével, mondta a szoftvercég.

További újdonság, hogy a fejlesztők - ugyancsak a bővítményeken keresztül - immár saját alkalmazásaikat és szolgáltatásaikat is összekapcsolhatják a Microsoft 365 Copilottal. A másodpilótához elérhető pluginek között a ChatGPT és a Bing bővítményei mellett megtalálhatók a Teams üzenetek kiterjesztései és a Power Platform konnektorai is. A fejlesztők így megőrizhetik eddigi munkájuk értékét, miközben a Microsoft Teams Toolkit for Visual Studio Code és a Visual Studio eszközeivel könnyen készíthetnek újabb plugineket is a Microsoft 365 Copilothoz. A Microsoft Graph API-fejlesztői platformon keresztül elérhetővé tett adatokat a fejlesztők emellett a nemrég bejelentett Semantic Index for Copilot segítségével feltérképezhetik, így a Microsoft 365 Copilot még relevánsabb válaszokat fog adni a felhasználók kérdéseire.

AI-fejlesztés felelősségteljesen

Azure platformján a Microsoft új eszközöket is bejelentett a következő generációs AI alkalmazások építéséhez és bevezetéséhez. Az Azure AI Studo segítségével a fejlesztők például egyszerűen integrálhatják külső adatforrásaikat az Azure OpenAI szolgáltatásba, az Azure Machine Learning prompt flow pedig az információkérések elkészítését teszi könnyebbé olyan nyílt forráskódú megoldásokkal, mint a Semantic Kernel. Az Azure OpenAI Service - amely a fejlett AI modellek, közöttük a ChatGPT és a GPT-4 teljesítményét az Azure nagyvállalati képességeivel ötvözi - további frissítéseket is kapott, és ezekkel szintén vállalati adataik használatában segíti a fejlesztőket.

Konferenciáján a Microsoft a mesterséges intelligencia felelősségteljes vállalati fejlesztéséhez és alkalmazásához szükséges megoldásokat is bemutatott. Felhőplatformjának új szolgáltatása, az Azure AI Content Safety például a biztonságosabb online környezetek és közösségek létrehozásában segíti a szervezeteket. A szoftvercég ezt a megoldást más termékeibe, közöttük az Azure OpenAI Service és az Azure Machine Learning szolgáltatásokba is be fogja építeni.

Utóbbi szolgáltatás szintén új eszközökkel bővül - a szöveges és képi adatokat egyaránt támogató, előzetes változatában már elérhető Responsible AI műszerfal például a gépi látás és a természetes nyelvi feldolgozás modelljeinek építése, tesztelése és kiértékelése során segíti a hibák és torzítások észlelését. Hamarosan elérhető lesz egy prompt flow előzetes változata is, amely az Azure AI Content Safety integrálásával a káros tartalmak felismerését és eltávolítását támogatja közvetlenül a munkafolyamatokban.

A szoftvercég a következő hónapokban egy tartalomeredet-ellenőrző képességgel is bővíteni fogja Microsoft Designer és Bing Image Creator alkalmazásait, amellyel a felhasználók meggyőződhetnek róla, hogy egy kép, illetve videó eredeti, vagy mesterséges intelligencia hozta létre. A technológia titkosítási módszerek útján metaadatokkal jelöli meg az AI által generált tartalmakat.

A Windows 11 másodpilótája

A Microsoft Fabric az adatok előkészítését, integrálását, az adattárházakat, az adatkutatást, a valós idejű analitikát, a rendszerviselkedés megfigyelését és optimalizálását, valamint az üzleti intelligenciát átfogó és a OneLake adattárral összekapcsoló, egységes analitikai platformként mutatkozott be a konferencián. Az új platform minden rétegét az Azure OpenAI Service hatja át, így a különböző szintű technológiai ismeretekkel rendelkező felhasználók széles körét hozzásegíti az adatokban rejlő lehetőségek kiaknázáshoz, mondta a szoftvercég. A Microsoft Fabric Copilot alkalmazása ugyanis természetes nyelvi kezelőfelületet ad adatfolyamok, szoftverkód és teljes funkciók létrehozásához, gépi tanulási modellek építéséhez és az eredmények vizualizálásához.

Frissült a Microsoft Dev Box szolgáltatása is, amely az Azure platformon előre konfigurált és központilag felügyelt, projektspecifikus és programozásra kész fejlesztőkörnyezetekkel gyorsítja az alkalmazások építését. Júliustól a fejlesztőcsapatok az Azure Marketplace felületén olyan használatra kész szoftverképeket is elérhetnek, amelyeket még jobban testre szabhatnak, és az Azure Deployment Environments portálon keresztül menedzselhetnek. Bemutatkozott a Dev Home előzetes változata is, amelyet a Windows 11 platformon dolgozó fejlesztők a Microsoft Store kínálatából tölthetnek le, hogy könnyeben csatlakozhassanak a GitHub platformhoz - ahol olyan felhőalapú fejlesztőkörnyezeteket konfigurálhatnak, mint a Microsoft Dev Box és a GitHub Codespaces.

Nem utolsósorban a Microsoft bejelentette, hogy a Windows Copilot érkezésével PC platformján elsőként ad központi támogatást a mesterséges intelligencia használatához. A másodpilóta a Tálcán idén február óta elérhető, AI-képességekkel felruházott Binget követi, és a csevegő funkcióval párbeszédalapú kezelőfelületet ad a felhasználóknak az összetett feladatok hatékonyabb elvégzéséhez. A Copilot előzetes változata júniustól kezdve fokozatosan válik elérhetővé a Windows 11 operációs rendszerrel telepített gépeken.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.