Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft Ignite 2022 - Felhőben hatékonyabban

|

Hibrid munkát támogató appoktól kezdve intelligens tartalomkereső és -alkotó eszközökön át a kódírás nélküli automatizálásig a Microsoft száznál több fejlesztést jelentett éves technológiai konferenciáján. Frissített Windows 11 operációs rendszerükkel bemutatkoztak a szoftvercég új laptopjai is.

Hirdetés

Drámai változások időszakán megyünk keresztül, amelyben a globális gazdaságot, a politikai környezetet, a társadalmat és a technológiát egyaránt érintő zavarok követik és erősítik egymást, átformálva az üzlet, a munkavégzés világát is. Az új kihívásokkal szembesülő szervezetek ismét technológiai szolgáltatóikhoz fordulnak, hogy segítsék őket a sikeres alkalmazkodásban, mutatott rá a Microsoft.

Mesterséges intelligenciáját, infrastruktúra szoftvereit és üzleti alkalmazásait, fejlesztőeszközeit, felhőjét és biztonsági megoldásait ezért továbbra is hatalmas ráfordítással fejleszti, és a legfejlettebb képességeket a mindennapi munkafolyamatokba illeszti, minél hozzáférhetőbbé teszi, mondta a szoftvercég október közepén megtartott Ignite 2022 konferenciáján. Az eseményen bejelentett, több mint száz új és továbbfejlesztett szolgáltatás ennek megfelelően a teljes technológiai portfóliót lefedi, de ugyanazzal a céllal - hogy a szervezetek a Microsoft felhőjében hatékonyabbá váljanak, és többet érjenek el.

Tartalomintelligencia a hibrid munkában

A konferencián debütált például a Microsoft Places, egy új munkahelyi alkalmazás, amely a fizikai irodaterek használatát optimalizálja. A szoftvercég legutóbbi Work Trend Index felmérése szerint a munkavállalók több mint 80 százaléka elsősorban azért megy be az irodába, hogy kollégáival személyesen is találkozhasson (lásd Munkából élmény című cikkünket a 2022/19-es lapszámunkban). A Places alkalmazással a felhasználók nemcsak követhetik, hogy kollégáik mikor lesznek benn az irodában, hanem a találkozókról is okos ajánlásokat kapnak, amelyeken a legérdemesebb lehet személyesen részt venniük.

Hirdetés

Intelligens összefoglalókkal is szolgál továbbá a Places, akár egy virtuális asszisztens. Mesterséges intelligenciájával (AI) emlékeztetőt küld a kiosztott feladatokról, továbbá automatikusan fejezetekbe rendezi a találkozón elhangzottakat, és a felvételből személyre szóló kivonatot is készít a felhasználóknak, hogy megkönnyítse a számukra legfontosabb részek, információk megtalálását. Az intelligens összefoglalóhoz - több más új képességgel együtt - a vállalatok a szintén most bejelentett Teams Premium bővítmény külön beszerzésével juthatnak hozzá.

Workspaces néven új szolgáltatással bővült a Microsoft Edge is. A fejlesztéssel a munkatársak böngészőfülek gyűjteményét oszthatják meg egymással, így a csapattagok egyetlen helyen elérhetik a weboldalakat és munkafájlokat, amelyeken a legutóbb dolgoztak. Ha a projektcsapathoz például új tag csatlakozik, akkor nem kell levélben küldött linkek és mellékletek tömegével elárasztani a postaládáját. Elegendő a Microsoft Edge Workspaces egyetlen linkjét megosztani vele, mivel a munkatér minden releváns oldalt és fájlt megnyitva, böngészőfülként tartalmaz. A közös munka során a böngészőfülek készletét a szolgáltatás folyamatosan, valós időben frissíti, így a csapat minden tagja mindig naprakész lesz.

Reflektorfénybe léptek a Microsoft új Surface laptopjai is az Ignite 2022 pódiumán, amelyeken a Windows 11 friss változata fut. A gépeken elérhető a szintén újdonságnak számító Microsoft Designer intelligens grafikai tervezőalkalmazás, amely a Microsoft 365 csomag része, és többek között a DALL-E 2 működteti. Image Creator néven ezek a tartalomalkotó képességek - a DALL-E 2-vel együtt - hamarosan a Bingbe és az Edge-be is beépülnek, mondta a szoftvercég.

A konferencián számos további, felhőre és mesterséges intelligenciára építő fejlesztés premierezett. Az Azure OpenAI Service - a Microsoft felhőalapú AI platformjának része - például meghívásos alapon hozzáférést fog adni a DALL-E 2 modellhez, amely szövegből állít elő képeket. A kiválasztott szervezetek természetes nyelven megfogalmazott paraméterek egyszerű bevitelével készíthetnek tartalmat, képeket és kódot, miközben az Azure OpenAI Service a biztonságról, a törvényi megfelelésről és a technológia etikus alkalmazásával összefüggő elvárások teljesítéséről is gondoskodik, mondta a szoftvercég.

Természetes nyelven utasítható a Microsoft Power Automate is a munkafolyamatok automatizálására, így a kevés kódírást követelő (low-code) automatizálás kódolás nélküli (no-code) feladattá válik, amit a felhasználók eddiginél szélesebb köre is rövidebb idő alatt elvégezhet.

Munkafolyamatokba ágyazott tartalomintelligenciaként mutatkozott be a konferencián a Microsoft Syntex, amely a Microsoft 365-től kezdve az Azure és a Power Platformon át a Microsoft Purview adatosztályozó, kockázat- és megfeleléskezelő szolgáltatásáig a szoftvercég felhőjének számos képességét kombinálja. A Syntex a vállalati tartalmat minden mennyiségben automatikusan olvassa, címkézi és indexálja, majd kontextusba helyezi ott, ahol az a felhasználók munkáját segítheti - a keresésekben, az alkalmazásokban és a tudástárakban.

Az AI Builder és a Power Automate működteti a Microsoft intelligens dokumentumfeldolgozó (Intelligent Document Processing) szolgáltatását. Az új megoldással a felhasználók kódírás nélkül automatizálhatják a dokumentumfeldolgozás gyakran körülményes feladatát.

További újdonság, hogy a Dynamics 365 Sales Enterprise és a nemrég kibocsátott Viva Sales alkalmazással dolgozó értékesítőket mostantól a Microsoft természetes nyelvet értő intelligenciája támogatja. A mesterséges intelligencia az ügyfelekkel telefonon vagy Teamsen folytatott beszélgetés közben releváns javaslatokkal, például érvekkel és témákkal, valamint információkkal - termékadatokkal és árajánlatokkal - segíti a munkát. Említett értékesítéstámogató alkalmazásaihoz a Microsoft ezt a képességet ingyenesen adja.

Működő infrastruktúra mindenkinek

Idén májusban megtartott Build fejlesztői konferenciáján jelentette be a Microsoft felhőalapú intelligens adatplatformját (lásd Kód és küldetés című cikkünket a 2022/11-es lapszámunkban), amely az adatbázisok, az analitika és az irányítás varratmentes integrálásával hivatott hatékonyabb munkához, gyorsabb értékteremtéshez segíteni a vállalatokat. Mostani, Ignite konferenciáján a szoftvercég egy partneri ökoszisztéma létrejöttéről is beszámolt, amelynek tagjai az Intelligent Data Platformmal integrált, ugyancsak felhőalapú adat- és AI-megoldásokat szállítanak. Közéjük tartoznak például a Qlik adatintegrációi, amelyek SAP, Oracle és más vállalatirányítási alkalmazásokhoz készültek, valamint a Confluent IoT-forrásokból érkező adatok valós idejű elemzésére szolgáló analitikai szoftverei.

A Microsoft nagyvállalati szinten skálázható, szerver nélküli, elosztott adatbázisa, az Azure Cosmos DB nagy teljesítményével és magas rendelkezésre állásával már számos kritikus fontosságú alkalmazást szolgál. Mostantól hasonló támogatást kap a PostgreSQL, a népszerű, nyílt forráskódú adatbázismotor is, jelentette be a szoftvercég. A PostgreSQL-lel dolgozó fejlesztők így az Azure Cosmos DB sebességére és skálázhatóságára építhetnek, miközben a strukturált és a nem strukturált adatokat ugyanabban az ismerős adatbázis-szolgáltatásban érik el.

A szoftvercég folyamatosan bővíti hibrid és többfelhős kínálatát is. Az Azure Arc segítségével a vállalatok ugyanolyan könnyen vezethetik be az Azure Kubernetes Service menedzselt konténertelepítő és -felügyeleti (orkesztrációs) szolgáltatást házon belül, mint a peremhálózaton, hangzott el a konferencián. A fejlesztőknek felhőalapú, azonnali használatra kész munkaállomásokat adó - és egyelőre előzetes változatban működő - Microsoft Dev Box szolgáltatásban pedig mostantól a Visual Studio szoftverképei is elérhetők.

Biztonsági portfóliójában is több új szolgáltatást jelentett be a Microsoft. A Defender for DevOps segítségével például a nagyvállalati környezetben, nagy alkalmazáscsapatokkal dolgozó fejlesztők kezelhetik a külső forrásokból kapott kód sérülékenységeit. A Power Platform Managed Environments szolgáltatással pedig a rendszergazdák őrködhetnek az üzleti felhasználók - a polgári fejlesztők - által low-code eszközökkel készített alkalmazások biztonságossága felett.

Nem utolsósorban a Microsoft Entra többfelhős környezetre termett azonosság- és hozzáférés-kezelő megoldásként mutatkozott be a konferencián, amellyel a vállalatok nemcsak a felhasználók, hanem a munkaterhelések és az okoseszközök erőforrás-elérését is valós időben menedzselhetik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.