Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft Inspire 2023 - Másodpilóták a munka magaslatán

|

Az alkalmazott kérdez, a szoftver válaszol - természetes nyelven kommunikáló keresővel és szerepkör alapú digitális asszisztenssel bővítette AI transzformációt gyorsító vállalati megoldásainak palettáját a Microsoft. A szállító éves partnerkonferenciáján könnyen kezelhető folyamatbányász eszköz is bemutatkozott.

Hirdetés

A nagyobb kreativitás és hatékonyság érdekében minden átruházható feladat elvégzését a mesterséges intelligenciára bízná - mondta a vállalati alkalmazottak 70 százaléka a felmérésben, amely a Microsoft munkahelyi trendeket vizsgáló, friss jelentéséhez (Work Trend Index) készült. A nem kifejezetten vállalati alkalmazásra tervezett AI eszközök használatával azonban a dolgozók akaratlanul is komoly biztonsági kockázatoknak teszik ki az érzékeny üzleti adatokat.

Júliusban virtuális eseményként megtartott éves partnerkonferenciáján a szoftvercég ezért a generatív AI képességeket nagyvállalati szintű adatbiztonsággal ötvöző megoldásokat jelentett be. Az egy hónapja elstartolt Bing Chat után máris debütált például a Microsoft keresőjének vállalati változata, a Bing Chat Enterprise, amely a felhasználók kereséseit - a feltett kérdéseket és a kapott válaszokat - egyaránt bizalmasan kezeli. Nemcsak a hozzáférésre és a csevegések tartalmára nem lát rá, hanem azok adatait egyáltalán nem menti és nem használja az AI modellek tanítására sem, mondta a szoftvercég.

A lakossági felhasználásra júniusban indított Bing Chat esetében ez másképp lehet, véli a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amely e sorok írásakor eljárást indított a Microsofttal szemben, amiért "valószínűleg nem tájékoztatja megfelelően a felhasználókat a mesterséges intelligencián alapuló chat funkcióval kiegészített keresőjének egyes tulajdonságairól (...) így például vélhetően nem derül ki a fogyasztók számára, hogy a szolgáltatás mennyire megbízható, vagy mi történik a használata során bevitt személyes adatokkal." A tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányuló eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal hosszabbítható meg, tette hozzá közleményében a GVH.

Hirdetés

A Microsoft bejelentésében mindenesetre úgy fogalmazott, hogy a lakossági szolgáltatáshoz hasonlóan a Bing Chat Enterprise változatát is közismert AI-fejlesztési irányelvei szerint készítette. A funkcionalitás is hasonló, a vállalati szolgáltatás is az interneten elérhető tartalomban keres, hogy a felhasználók válaszaira idézetekkel és hivatkozásokkal, diagramokkal, grafikonokkal és képekkel illusztrált, minél teljesebb és ellenőrizhető válaszokat adjon. Az előzetesként már elérhető Bing Chat Enterprise-hoz a Microsoft 365 E3, E5, Business Standard és Business Premium változatát használó vállalatok ingyenesen hozzáférnek - de a jövőben önálló szolgáltatásként is előfizethető lesz havonta 5 dollárért. A Bing Chat Enterprise szolgáltatást a vállalati felhasználók a Bing.com/chat felületén és a Microsoft Edge böngésző oldalsávjáról is elérik - mindenütt, ahol a Bing Chat támogatott -, és hamarosan a Microsoft 365 Copilot digitális asszisztens révén is hozzáférhetnek.

Sokoldalú digitális asszisztens

Míg a Bing Chat Enterprise a generatív mesterséges intelligenciát fogja munkára, addig az üzleti adatokat a vállalat kontextusában értelmező Microsoft 365 Copilot a munkavégzés új formáját hozza magával - mondta konferenciáján a szoftvercég a digitális asszisztens debütálásakor.

A generatív AI-alapú alkalmazások gyakran egyetlen képességre, például a valós idejű átiratkészítésre vagy szövegírásra összpontosítanak. A Microsoft 365 Copilot viszont más irányvonalat képvisel, új osztályt teremt ezen a területen - a Bing Chat Enterprise minden képességével és további készségek, funkciók sokaságával bír, így a vállalati tartalom összefüggésében szinte bármilyen feladat elvégzését átveheti vagy segítheti. Működéséhez a Microsoft Graphban elérhető üzleti adatokat - emaileket, naptárbejegyzéseket, csevegéseket, dokumentumokat és más tartalmakat - veszi alapul, ezért pillanatok alatt összefoglalót tud készíteni a reggeli megbeszélésekről, a levél- és üzenetfolyamokról, áttekintést ad a projektek előző heti fejleményeiről, vagy a házon belüli fájlokból és a weben elérhető információkból SWOT-elemzéseket készít a további stratégiaalkotás támogatásához. A felhasználók mindezeket a tartalmakat könnyen és gyorsan megoszthatják egymással, ami jelentősen növelheti az egyéni és a csapatmunka hatékonyságát.

Satya Nadella, elnök-vezérigazgató, Microsoft

Jóllehet a Microsoft 365 Copilot önmagában is hihetetlenül nagy teljesítményt nyújt, képességeit továbbnöveli a népszerű irodai alkalmazásokkal kialakított integráció, mondta a szoftvercég. A digitális asszisztens ugyanúgy a Microsoft Wordben vázol fel ötleteket, Excelben elemez adatokat, PowerPointban készít bemutatókat, Outlookban osztályoz leveleket és Teamsben kivonatol megbeszéléseket, mint a vállalati alkalmazottak milliói teszik naponta.

A Microsoft 365 Copilot a vállalati szintű biztonság, az adatvédelem, az azonosságkezelés, a megfelelés és a felelős mesterséges intelligencia vonatkozásában ugyanazt a megbízható és átfogó megközelítést tükrözi, mint minden más üzleti megoldása, így készen áll a vállalati felhasználásra, mondta a szoftvercég.

Más szóval a Copilot ugyanazokat a szabályokat örökli, amelyeket a vállalat a Microsoft 365 használatára nézve bevezetett az említett területeken. A digitális asszisztens az adatokat az Azure felhőben mindig az adott vállalat Microsoft 365-példányán belül - ilyen értelemben helyben -, védetten és a felhasználó felügyelete mellett kezeli, az egyéni és a csoportos jogosultságoknak megfelelően. A szoftvercég egyúttal a szolgáltatás díjszabását is bejelentette. A Microsoft 365 E3, E5, Business Standard és Business Premium változatát használó vállalatok felhasználónként havi 30 dollárért fizethetnek majd elő a - június óta korlátozottan már hozzáférhető - Microsoft 365 Copilotra.

Judson Althoff, alelnök és Olivia Hernandez, programigazgató, Microsoft

Értékesítő és folyamatbányászó AI

Ugyancsak a partnerkonferencián premierezett a Microsoft Sales Copilot, a szoftvercég új, szerepköralapú digitális asszisztense, amely az értékesítői munka hatékonyságát növelheti, többek között az ügyfélkapcsolatok kezelésével összefüggő feladatok automatizálásán, az értékesítési lehetőségek valós idejű azonosításán és más, célravezető intézkedések ajánlásán keresztül.

A Sales Copilotot az értékesítők a Microsoft minden alkalmazásából elérhetik, amelyben egyébként is dolgoznak - legyen az Outlook, Teams vagy Dynamics 365 Sales -, de a másodpilóta más CRM rendszerekhez, például a Salesforce-hoz is kapcsolódik. A továbbiakban hasonló, tartományspecifikus tudással bíró, szerepköralapú digitális asszisztensek sorát fogja kibocsátani, mondta a szoftvercég, amelyek minden vállalati területen és feladatkörben hatékonyabbá teszik majd az alkalmazottak munkáját.

Másodpilótái mellett a Microsoft online eseményén jelentette be azt is, hogy augusztus 1-jétől általánosan elérhető a Power Automate Process Mining megoldása. A folyamatbányász intelligenciával a vállalatok újszerűen optimalizálhatják folyamataikat, csökkenthetik költségeiket és ismerhetik fel a hatékonyabb működés további lehetőségeit. Az újgenerációs mesterséges intelligencia képességeivel felvértezett Power Automate Process Mining segítségével a szervezetek ugyanis könnyebben és jobban megérthetik az üzleti fejleményeket, folyamataik mélyére láthatnak, valamint ajánlásokat kaphatnak a bonyolultság csökkentéséhez és a működés átalakításához, a platformon rendelkezésre álló automatizációs és low-code eszközökkel pedig felismeréseiket visszacsatolva folyamatos javulást érhetnek el.

További újdonság, hogy a Microsoft világszerte még több régióra és piacra terjesztette ki az Azure OpenAI Service hozzáférhetőségét is. A szolgáltatáson keresztül elérhető nagy nyelvi modellekre (LLM-ekre) építve a vállalatok a generatív AI képességeit kiaknázó csevegőrobotokat, digitális asszisztenseket és más alkalmazásokat készíthetnek és taníthatnak saját adataikon, függetlenül attól, hogy milyen méretű adatkészletekkel rendelkeznek.

A vektorkeresés az ilyen alkalmazások egyik kulcsfontosságú képessége, ezért partnerkonferenciáján a Microsoft bejelentette az Azure Cognitive Search megfelelő funkcióját is. A strukturálatlan adatok, képi és szöveges tartalmak keresésére szolgáló Vector Search egyelőre nyilvános előzetes verzióban, kiegészítő használati feltételek mellett érhető el.

Az év régi-új Microsoft-partnere

A szoftvercég piaci sikeréhez nagyban hozzájárul a világméretű, 400 ezernél több vállalatból felépülő partner-ökoszisztéma is. Az Év Partnere díj odaítélésével a Microsoft azon cégek teljesítményét ismeri el, amelyek a megelőző évben technológiájára építve kiemelkedő megoldásokat fejlesztettek és szállítottak, digitális átalakuláshoz és jelentős üzleti előnyhöz segítették ügyfeleiket.

Idei díjazottait különböző kategóriába sorolva több mint 4200 jelölt közül választotta ki a szoftvercég a világ több mint 100 országában. Magyarországon ismét a Kontron Hungary Kft. érdemelte ki a Partner of the Year - Hungary díjat. A korábbi nevén S&T Consulting néven ismert cég ugyanis hét éven belül immár negyedszer nyerte el a megtisztelő címet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.