Hirdetés
. Hirdetés

Nem lopja el, de átalakítja a programozók munkáját az AI

|

A mesterséges intelligencia (AI) széles körű elterjedése és a ChatGPT megjelenése kapcsán időről időre hallani olyan jóslatokat, amelyek szerint sok egyéb szakma mellett hamarosan programozókra sem lesz már szükség.

Hirdetés

Ennek valószínűségéről kérdeztük Filep Szabolcsot, a PROGmasters programozóiskola és IT képzési központ alapítóját és társ-ügyvezetőjét, aki elmondta, szerinte eszköz-e, vagy inkább ellenség a fejlesztők számára az AI.

Computerworld: Mennyire barátkozott össze a ChatGPT-vel az elmúlt hónapokban?
Filep Szabolcs: Nagyon sokat kísérletezem a ChatGPT-vel és más mesterséges intelligencia rendszerekkel is. A ChatGPT egy nyelvi modell, amelynek elsődleges célja, hogy az ember által írt szövegekhez hasonlókat hozzon létre. Mintákat keres, gyakoriság és valószínűség alapján rak egymás után szótagokat. Elképesztő eredményei vannak szinte minden területen, a fejlesztésben is segít, de ez nem egyenlő a kódolással, még akkor sem, ha a ChatGPT képes programkódot generálni.
Vannak más AI modellek is, amelyeket kifejezetten a programozás támogatására fejlesztettek. Ilyen például a GitHub Copilot vagy a Tabnine. Ezekkel talán kevésbé jól lehet "beszélgetni", viszont kiegészítik az éppen begépelt kódot, vagy figyelmeztetnek az alapvető hibákra. Komplex szoftvereket azonban ezek sem képesek alkotni.

CW: Mi akkor a legfontosabb különbség az ember és az AI által írt kód között?
Filep Szabolcs: A chatbotok csak "hozott anyaggal" tudnak dolgozni, a meglévő mintákat képesek újrahasznosítani. Ez komoly veszélyt rejt magában, hiszen ha a minta hibás, akkor a generált kód is az lesz - amit az AI nem képes felismerni. Nem tud valóban kreatívan gondolkodni, kilépni a meglévő keretek közül, ahogy azt az emberi elme teszi.

Hirdetés

CW: Akkor az AI-t nem lehet programozásra használni?
Filep Szabolcs: Nagyon jól lehet vele dolgozni, de megvannak a korlátai. Egyszerűbb, ismétlődő feladatoknál kifejezetten hasznos, ahogy akkor is, ha nagy mennyiségű adattal kell dolgozni. Egy hibaüzenet okát is gyorsan megtalálhatja az AI, és képes felgyorsítani a rutinszerű munkafolyamatokat, így több idő marad az élvezetesebb, kreatív munkára.

CW: Mégsem képes kiváltani az embert...
Filep Szabolcs: Pontosan. A tervezés, az ellenőrzés és a komolyabb hibák javítása továbbra is a képzett IT szakemberek feladata marad. Ehhez természetesen meg kell tanulnunk használni az AI-t, kiismerni a benne rejlő lehetőségeket. Napjaink programozóinak jelenleg ez jelenti az egyik legnagyobb kihívást - aki lépést akar tartani a szakma fejlődésével, annak a mesterséges intelligenciával is érdemes ismerkednie. Mi is ezért építjük be a PROGmasters tananyagaiba.

CW: Hogyan tud akkor segíteni programozásban a mesterséges intelligencia?
Filep Szabolcs: A programozókat a sikerélmény hajtja. A problémák megoldása érdekében számos eszközt is bevetünk, például mások által már megírt forráskódokat, keretrendszereket is használunk. Gyakran használjuk a Google-t, ha elakadunk vagy útmutatást keresünk. Ehhez a munkafolyamathoz most egy új, még hatékonyabb eszközként csatlakozik az AI is, amivel "direktben" lehet konzultálni: konkrétabb válaszokat, és hozzájuk testreszabott forráskódokat és magyarázatot ad. Így pedig némi időt is megspórolhat nekünk az interneten való kutakodással szemben.

Egy kezdő programozónak pont ezért elsősorban a tanulásban jelenthet segítséget az AI. Ha egy-egy probléma megoldásához útmutatást kér, megtudhatja, merre induljon el, mit tanuljon, vagy épp ötleteket is kaphat a megfejtéshez. Az AI-ban rejlő lehetőségeket mégis inkább a tapasztalattal rendelkező, medior vagy senior fejlesztők tudják kiaknázni a munkájuk során. Ők képesek ugyanis pontosan definiálni azt, amire szükségük van, majd megfelelő hozzáértéssel felhasználni a kapott információt. Így hatékonyabban haladhatnak olyan feladatokkal, amelyek kisujjból mennek, de időigényesek - például az egyszerűbb rutinok, tesztek írása, vagy épp a hibakeresés.

CW: Hogyan hat mindez az IT-szektorra?
Filep Szabolcs: A mesterséges intelligencia biztosan átalakítja majd a szakmát, de nem abban az értelemben, hogy elveszi a programozók munkáját. Sőt, éppen ellenkezőleg, a jövőben biztosan növekedni fog a fejlesztők iránti igény. Ugyanis épp az AI terjedése miatt nyílhatnak új pozíciók - például több elemzőre és tervezőre lehet majd szükség. Ráadásul a mesterséges intelligencia révén elérhetőbbek lesznek olyan IT-megoldások, amelyeket most még csak a nagyobb vállalatok használnak. Kicsit olyan a mostani helyzet, mint a kész weboldalakat készítő szoftverek (például a WordPress) megjelenése után. Akkor sok kisvállalat számára nyílt meg a lehetőség, hogy saját honlappal jelenjek meg az interneten, míg a tapasztaltabb szakemberek a komolyabb megrendelésekre koncentrálhattak.

CW: Mit tanácsol azoknak, akik még csak most kezdik a programozást?
Filep Szabolcs: Azt, hogy mindenképpen foglalkozzanak a mesterséges intelligenciával, mert biztosan része lesz a jövőnknek. Koncentráljanak a gyakorlati tudásra, de azért figyeljenek az "emberi oldalra", vagyis a soft skillekre is - hiszen a vállalatok épp azért alkalmaznak majd programozókat, mert jól kommunikáló, csapatban dolgozó munkatársra lesz szükségük, és nem egy robotra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.