Hirdetés
. Hirdetés

Okos településekhez okos megoldások kellenek

|

Ahogy a városok egyre intelligensebbé válnak, úgy lesznek jóval élhetőbbek és rugalmasabbak lakóik számára. A digitalizáció korszakában már a közszférát is egyre inkább uralják azok a technológiák, amelyek működési hatékonyságot teremtenek és javítják az állampolgárok számára nyújtott szolgáltatások színvonalát, de mely területek igénylik leginkább a fejlesztéseket?

Hirdetés

Míg az okos város fogalma a XIX. század közepén a várostervezés világában született, addigra ma már olyan technológiák sokaságát foglalja magában, amelyek jelentősen javítják a kormányzati szolgáltatások színvonalát, valamint hozzájárulnak a helyi közösségek fejlődéséhez. Bár a közelmúltig a városvezetők az intelligens technológiákra elsősorban jövőbeli lehetőségként tekintettek, napjainkban már túlléptek a városok a kísérleti szakaszokon, és az adatok, valamint a digitális technológiák segítségével nagyságrendekkel képesek javítani a települések életminőségét a megfelelő eszközökkel.

Milyen célokat érdemes elérni az okos települési megoldások által?

"Tapasztalataink szerint a legtöbb önkormányzat az adott feladatait az adott területet jól ismerő szakembergárdára bízza, akik ezt a legjobb tudásuk szerint próbálják elvégezni. Azonban ezek a feladat-végrehajtások a legtöbb esetben egymástól elkülönülve, kicsi szigetként valósulnak meg, az egyes szervezeti egységek közötti kommunikáció és adatcsere nélkül, ezért hatékonyságuk és egymásra ható képességük korántsem optimális" - hívta fel a figyelmet az egyik alapvető hiányosságra az okosváros-megoldások szakértője, a Sessionbase.

Így sok esetben előfordul, hogy az önkormányzathoz kérelemmel, panasszal forduló állampolgárok kiszolgálása során az egyes szakfeladatot ellátó munkatársak hiányos vagy számukra nem létező információk alapján döntik el az adott ügy sorsát. Ez sok esetben hátrányként jelentkezik, mert bizonyos esetekben a rendszer kijátszható, és rombolja az állampolgárok egyébként szabálykövető magatartását.

A Sessionbase az elmúlt közel 3 évtized alatt kidolgozott egy olyan rendszert, amely célja, hogy minden szakfeladatot ellátó önkormányzati részegység a döntései során a lehető legtöbb információval rendelkezzen a döntési pillanatban.

"Egy komplex rendszer megvalósításán dolgoztunk, amely egy önkormányzat szinte összes szervezeti egységét bevonja az adatgyűjtésbe, az adattovábbításba és -elemzésbe, majd az ezek alapján meghozott döntések következményeinek végigvitelébe."

Hirdetés

Mivel a hazai közterületek túlnyomó része önkormányzati kezelés vagy felügyelet alá tartozik, így a településvezetők számára az intelligens városi technológiák leginkább ezen a területen rendelkeznek jelentős, még kiaknázatlan potenciállal. A fejlesztőcég által kialakított komplex helyszíni adatfelvételező megoldásnak köszönhetően azonban közvetlenül az utcán lehet intézkedéseket hozni, illetve bejelentéseket, ellenőrzéseket végezni, ezek alapján pedig akár helyszíni szankciókat kiszabni. Ennek megfelelően a rendszer számos funkcióját kihasználva dolgozhat vele a közterületfelügyelőtől kezdve a parkolási ellenőrön, a köztisztasági csoporton és a területfoglalásokat ellenőrző szerven át akár a közlekedési táblákat nyilvántartó részleg szakemberéig bárki. Az így keletkezett adatokat a Sessionbase megoldása nemcsak tárolja, hanem lehetővé teszi a hozzáférést mindazon csoport számára is, amelyek az adott területtel foglalkoznak, vagy döntéseikhez nélkülözhetetlenek az összegyűjtött és rendelkezésre álló adatok - mindezt valós időben biztosítva, így időveszteség nélkül rendelkezésére állnak mindenki számára a döntéstámogató információk.

Mivel a rendszer az összes szükséges folyamatot és a hozzá tartozó nyomtatványt, csekket, befizetést, ügyfélpanaszt rögzíti és kezeli, továbbá figyeli az egyes eseményekre vonatkozó határidőket is, így rendeltetésszerű használatának köszönhetően nem maradnak határidőn túli elévült, megválaszolatlan ügyek, munkafolyamatok. A nagytömegű adatgyűjtés eredményeként hatékonyabb és célirányos feladat-végrehajtások megvalósítása pedig növeli a szervezet teljesítőképességét és csökkenti az egyes eseményekre fordított megoldási időt.

A várható eredmények

- élhetőbb tisztább, szebb lakókörnyezet a szabályozások egymásra hatása és a gyorsabb eredményesebb intézkedések nyomán;
- az adott település elsődleges bevételének növekedése, illetve a kintlévőségek (követelésállomány) mennyiségének csökkenése;
- kevesebb igény a humán erőforrás és az adminisztráció területén;
- az ügyviteli hatékonyság növekedése;
- transzparens átlátható folyamatok kialakulása, amelyeket folyamatosan és automatikusan naplóz a rendszer minden eleme;
- transzparens átlátható pénzügyi rendszer kiépülése mind bevételi, mind kiadási oldalon.

"A városok közterületi üzemvitelében előforduló összes olyan eszköz, amely képes a saját tevékenységével kapcsolatban elektronikus formában adatokat gyűjteni és azt egy központi helyre elküldeni, majd ezeket az adatokat a központi menedzsmentrendszer feldolgozása után képes az egyes szereplők szakemberei részére rendelkezésre bocsátani akkor és ott, amikor arra szükségük van, számunkra ez jelenti az "OKOS VÁROS" koncepciójának megvalósulását" - szögezte le Schäffer Zoltán, a cég vezetője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.