Hirdetés
. Hirdetés

Oracle CloudWorld 2022 - Rugalmasabb felhőötvözet

|

Partnercégeket felhőszolgáltatóvá változtató platform, teljesítménybajnok adatbázis-szolgáltatás és még több nyilvános felhőrégió - az Oracle éves konferenciáján újabb megoldásokat jelentett be elosztott felhőjében. Alkalmazásplatformján a cég saját felhasználóélmény-tervező rendszerét is megosztja a fejlesztőkkel.

Hirdetés

Nagyon rövid válaszidőket adó, alacsony késleltetésű kapcsolatokra vonatkozó követelményektől kezdve az érzékeny adatok kezelését szabályozó előírásokig számos tényező közrejátszik abban, hogy a szervezetek egyre nagyobb rugalmasságot várnak a felhőalapú megoldásoktól. Mind több vállalat törekszik például arra, hogy munkaterheléseit meghatározott helyszíneken az általa választott felhőkben, szolgáltatási modellekben futtassa - mutatott rá az Oracle októberben Las Vegasban megtartott CloudWorld 2022 konferenciáján.

Az elosztott felhő (distributed cloud) lehetővé teszi, hogy a felhasználók olyan kritikus alkalmazásokat és érzékeny adatokat is a felhőbe vigyenek, amelyek migrálásától korábban eltekintettek, így szélesebb körben és jobban kiaknázhatják a felhő innovációs erejét és gazdasági előnyeit.

- Bár a szervezetek munkaterheléseiket szeretnék a felhőbe áthelyezni, ez gyakran akadályokba ütközik - mondta Clay Magouyrk, az Oracle Cloud Infrastructure (OCI) ügyvezető alelnöke. - Biztonsági és irányítási követelmények, szigorúan szabályozott iparágakra vonatkozó és országhatárokon átívelő adatvédelmi irányelvek, csupán néhány a kihívások közül, amelyekkel a felhőmigrációra készülő vállalatok szembesülnek. Az OCI elosztott felhőjével minden rugalmasságot megadunk ügyfeleinknek ahhoz, hogy a felhőszolgáltatásokat igény szerint bárhol bevezethessék, és végső soron magát a felhőt is kezdjék más szemmel nézni.

Világklasszis szolgáltatások helyben

A konferencián bejelentett Oracle Alloy is ebbe a stratégiába illeszkedik, az új felhőinfrastruktúra-platformmal ugyanis a helyi szolgáltatók, integrátorok, független szoftvergyártók (ISV-k) és más szervezetek, például pénzintézetek vagy távközlési szolgáltatók is teljes körű felhőszolgáltatóvá léphetnek elő, és új felhőszolgáltatásokat adhatnak ügyfeleiknek.

Ugyanazt a száznál több infrastruktúra- és platformszolgáltatást kínálja az Alloy is, amelyet a felhasználók az OCI nyilvános felhőjében elérnek. Az Oracle partnerei így az új platformon a felhőszolgáltatások teljes körét adhatják ügyfeleiknek, de az élményt márkanevük alatt testre szabhatják, valamint további értéknövelt szolgáltatásokat és alkalmazásokat csomagolhatnak hozzá a helyi piaci és iparági igényeknek megfelelően. Az Alloy platformot ezek a szervezetek önállóan is használhatják saját adatközpontjaikban, és teljes mértékben ellenőrizhetik működését, a helyi törvényi szabályozás követelményeinek megfelelően.

- Az Oracle Alloy az OCI megannyi infrastruktúra- és platformszolgáltatását kiterjeszti a partnercégek által ellenőrzött környezetekre, amit a felhasználók rendkívül vonzónak találhatnak, akár közeli felhőkörnyezetet szeretnének, mert nagyobb teljesítményre, adatszuverenitásra van szükségük, akár egyszerűen csak azért, mert a már meglévő, megbízható szolgáltatóval kialakított kapcsolatra építenének - mondta Chris Kanaracus, az IDC kutatási igazgatója. - A vállalatok emellett a felhőben is olyan szolgáltatásokat keresnek, amelyek jobban illeszkednek iparág-specifikus igényeikhez. Elemzőként a felhőben mi is egyre inkább az IT olyan következetes működési modelljét látjuk, amely nem köthető egyetlen helyszínhez. Az Oracle Alloy ezeket a trendeket tükrözi.

Hirdetés

Adatelemzés villámgyorsan

Hosszú távú együttműködését bővítve az Oracle és az NVIDIA ugyancsak a konferencián jelentette be, hogy gyorsítani kívánja a mesterséges intelligencia (AI) vállalati alkalmazásának térhódítását, ezért a gyártó teljes számításgyorsító technológiáját - a GPU-któl kezdve a rendszereken át a szoftverig - elérhetővé teszik az OCI felhőjében. Megállapodásuk értelmében az OCI több tízezer NVIDIA grafikus processzorral bővíti kapacitását, beleértve az A100-as és a hamarosan megjelenő H100-as GPU-kat is. Az OCI csupasz vasból, klaszterhálózatokból és tárolókból felépülő AI-infrastruktúrájával kombinálva ez a vállalatok számára széles, ugyanakkor a felhőben könnyen hozzáférhető erőforrás-választékot ad a mélytanulási modellek készítéséhez és méretezéséhez.

Las Vegasban debütált a MySQL HeatWave Lakehouse, az Oracle legújabb adatbázis-szolgáltatása, amellyel a vállalatok - egy objektum-alapú tárban és változatos, például CVS és Parquet formátumokban, valamint Aurora és Redshift mentésekben - több száz terabájt adatot kezelhetnek és kérdezhetnek le. A MySQL HeatWave felhőszolgáltatás a tranzakciófeldolgozást analitikával, gépi tanulással és intelligens automatizálással ötvözi egyetlen MySQL adatbázisban. A masszívan párhuzamos MySQL HeatWave architektúrán a Lakehouse jelentősen nagyobb teljesítményt ér el, mint más felhőalapú adatbázis-szolgáltatások - az Oracle a konferencián ezt szabványos teljesítménytesztekkel demózta.

Még rugalmasabbá válnak az Oracle felhőben, szolgáltatásként elérhető üzleti alkalmazásait is. Konferenciáján a szoftvercég bejelentette, hogy saját Redwood tervezőrendszerét, valamint az alkalmazásokat működtető platformot ügyfél- és partnerkörében is hozzáférhetővé teszi.

Az Oracle Applications Platformon a vállalati fejlesztők az alkalmazásokat egységes, jó minőségű felhasználói élményt (UX) adó funkciókkal bővíthetik. Munkájukat a Redwood UX komponensei és fejlett technológiái - például keresési funkciók, öntanuló ajánlások és természetes nyelvi feldolgozásra épülő képességek -, valamint telemetrikus és kevés kódírást követelő (low-code) fejlesztő eszközök teszik könnyebbé. Gyorsan és egyszerűen készíthetnek így a vállalatok biztonságos alkalmazásokat, amelyek speciális igényeik szerint kiegészítik az Oracle átfogó, negyedévente új képességekkel bővülő felhőalkalmazás-csomagját, és abba varratmentesen integrálhatók.

- A SaaS környezetre áttérő szervezetek egyúttal nagyszerű lehetőséget kapnak az üzleti folyamatok szabványosítására, olykor azonban további, az üzleti tevékenységükre jellemző egyedi képességekre is szükségük lehet - mondta Kevin Permenter, az IDC kutatási igazgatója. - Az Oracle Applications Platformmal a vállalatok egyedi képességekkel bővíthetik az Oracle Fusion Cloud felhőalapú alkalmazásokat, amelyek ugyanarra a platformra és adatmodellre épülnek, és ugyanazt a felhasználói élményt adják. Mindez növeli a szoftvercég üzleti alkalmazásainak rugalmasságát és felhasználóbarátságát, a csomagot vonzóbbá teszi az ügyfelek és a partnerek számára.

Felhőrégiók zöldben

Minden munkaterheléshez biztonságos platformot ígér az Oracle Cloud Regions felhőrégióival, amelyekben a szervezetek az OCI széles és egységes szolgáltatáskínálatát érhetik el saját országuk vagy földrajzi térségük határain belül. Következésképp olyan munkaterheléseket is a nyilvános felhőbe vihetnek, amelyekkel ezt korábban - különböző okok, teljesítménybeli, biztonsági követelmények vagy költségkorlátok miatt - nem tehették meg.

Napjainkban az OCI az egyik leggyorsabban növekvő globális nyilvános felhőszolgáltató. Jelenleg 40 kereskedelmi és kormányzati régiót működtet öt kontinens 22 országában. Közülük 10 nyilvános felhőrégiót az elmúlt évben nyitott meg, és a CloudWorld konferencián tett, mostani bejelentés szerint további hat kereskedelmi régió indítását tervezi - egyiket a szomszédos Szerb Köztársaságban, ahol ez lesz az első, nagy nemzetközi szolgáltató által nyitott felhőrégió.

Korábbi, idén nyári bejelentése szerint egyébként az Oracle az Európai Unió magánvállalatai és a közszféra szervezetei számára dedikált, szuverén felhőrégiót hoz létre Németországban és Spanyolországban (lásd Szuverén felhőrégiók Európának című interjúnkat a 2022/15-ös lapszámban). Az Oracle emellett vállalta, hogy 2025-re felhőrégióit világszerte száz százalékban megújuló energiával fogja ellátni - és számos Oracle Cloud régió, köztük tíz európai régió már most is kizárólag megújuló energiával működik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.