Hirdetés
. Hirdetés

Paprikától káposztáig – fóliavezérléssel

|

Korszerű eszközökkel, szakértelemmel és odafigyeléssel akár 40-50 százalékkal is növelhető a termés a fóliasátrakban. A szenzorok által begyűjtött adatok például a szellőztetést vagy az öntözést vezérelhetik.

Hirdetés

A digitalizáció szempontjából az agrárium kettészakadt. A nagyüzemi gazdaságok jellemzően hajlanak a fejlesztésre, megvan hozzá a tőkéjük, a humán erőforrásuk, így a technikai adottságok is rendelkezésükre állnak. Azok a nagyvállalkozások, amelyek például üvegház létesítésébe fognak, már az építés során hozzájutnak a korszerű, precíziós gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen technológiákhoz. A közép- és kisvállalkozásoknál más a helyzet. Vezetőik kevésbé bíznak az új technológiákban, bátortalanok, halogatják a korszerűsítést, nem mernek beruházni. Erre a körre inkább a kivárás a jellemző. Így lehet összefoglalni a Fóliavezérlés (Smart Greenhouse Control Kft.) tapasztalatait, amelyek egybecsengnek a KSH legutóbbi, 2020-as felmérésének eredményeivel.

Gazdálkodás a távolból

A termesztő közeg nyomon követése a sikeres növénytermesztés egyik kulcstényezője. A precíziós eszközök megvannak hozzá, alapvetően a gazda szakértelmére van bízva, hogy adott helyzetben milyen digitális megoldásokkal él. Itt van például a fóliavezérlés, amelynek moduljai különböző vezeték nélküli szenzoros méréseken alapulnak: mérnek hőmérsékletet és páratartalmat, EC és pH értékeket, szélerősséget és szélirányt, fényerősséget és talajnedvességet.

Elsősorban a fóliás és üvegházas gazdák, de valójában az állattartó telepek is hasznát vehetik a távvezérelhető szellőztető modulnak. Alkalmazásának előfeltétele, hogy a fóliasátornak motorral nyitható-zárható ablakai legyenek.

- A sátorban egy vagy több helyen lehet elhelyezni vezeték nélküli szenzorokat, amelyek hőmérsékletet és páratartalmat mérnek. Egy 2000 négyzetméteres területen jellemzően három vagy négy érzékelőt célszerű telepíteni. A szenzorok csatlakoznak a mobilhálózathoz, és azon keresztül juttatják el a mért értékeket közvetlenül a szellőztetés vezérlő modulnak, amely ezen adatok alapján nyitja és zárja az ablakokat, így biztosítva az ideális hőmérsékletet és páratartalmat a fóliasátorban. A gazda akár otthon, a reggeli kávé mellől, egy internetes felületen is figyelemmel kísérheti a folyamatokat, nincs szükség emberi beavatkozásra - tájékoztat Varga Brigitta, a cég marketing menedzsere.

Hirdetés

A Fóliavezérlés másik rendszere, a vezeték nélküli mérőmodul a talaj nedvességét és hőmérsékletét, továbbá a levegő hőmérsékletét és páratartalmát méri. A szenzorokat vagy a termesztő vagy a vizes közegbe helyezik be, attól függően, hogy a területen mit, illetve hol termesztenek. A működési mechanizmus itt is ugyanaz, mint a szellőztető modulnál: a mért adatok a mobilhálózaton keresztül eljutnak egy adó-vevő egységbe, ami azonban nem egyezik meg a szellőztető modulnál alkalmazottal. Ez a doboz szintén átküldi a mért értékeket egy szerverre. A gazda egy internetes felhasználói felületen mindent nyomon követhet. A szenzorok helyét, illetve számát a gazda határozza meg. Elképzelhető, hogy elegendő egyetlen szenzor, ha például a teljes termőterületen azonosak a körülmények.

- A vezeték nélküli szenzorokhoz nincs szükség külső áramforrásra, az eszközök saját, cserélhető akkumulátorral rendelkeznek, ami a használat jellegétől, az igénybevétel mértékétől függően három, négy, de akár öt vagy tíz évig is működhet. Fontos szolgáltatás, hogy minden modulnál be lehet állítani úgynevezett biztonsági sávokat. Ha például a sátor levegője egy adott, kritikus érték fölé emelkedik, a rendszer azonnal értesítést küld sms-ben a gazdának - hívja fel a figyelmet Varga Brigitta.

A szenzorok által begyűjtött adatok több évre visszamenőleg hozzáférhetők az érintett gazda számára (és csak az ő számára), lementhetők, következésképpen összehasonlíthatók, elemezhetők.

Víz- és műtrágya-takarékosság

A Fóliavezérlés időjárás állomás modulja annyival nyújt többet egy normál időjárás állomásnál, hogy össze lehet kötni a távvezérelhető szellőztető modullal, és így az időjárás alakulásától függően is lehet vezérelni az ablakokat. Ha például hirtelen nagy szélvihar támad, azt érzékeli az állomás, átküldi az adatokat az adó-vevő egységnek, és a motor azonnal bezárja a fóliasátor ablakait.

A startup negyedik, díjnyertes innovációja az öntözés vezérlő modul. Alkalmazásával a gazda megtakarítást érhet el a vízből, valamint egyéb input anyagokból, például a műtrágyából. - A termesztő közeg nyomon követése fontos szempont, hiszen a növényeknek nem mindegy, hogy milyen a talajnedvesség, az EC vagy a pH érték, illetve milyen a sátor és a talaj hőmérséklete. Az öntöző modul ugyanazon az elven működik, mint a többi modulunk, ha valamelyik mért érték eltér az optimálistól, azonnal be lehet avatkozni. Ezen megoldásunk fejlesztése még folyik. Ha elkészül az innováció, a rendszer négyféle öntözési módot tud majd elvégezni. A tesztek ígéretesek, a kész rendszer rövidesen megjelenik a piacon - fogalmaz a marketing menedzser.

Érvek pro és kontra

Amikor egy gazdaságban azt mérlegelik, hogy belevágjanak-e a modernizálásba, a precíziós gazdálkodáshoz szükséges eszközök megvásárlásába, megvizsgálják a változtatással járó előnyöket és hátrányokat. A fóliás gazdálkodás esetében a mérleg egyik serpenyőjébe kerülnek a kiadások - az egyszeri bekerülési költség, a havi üzemeltetési díj és a kommunikációs költség -, a másikba a megtakarítások (víz, műtrágya, energia, üzemanyag stb.), másképpen fogalmazva a víz-, az inputanyag- és energiafelhasználás optimalizálása, továbbá a felszabaduló idő, a bevételek növekedése.

Tájékoztatásul néhány ár: szellőztetés vezérlő modul - nettó 567 ezer Ft, EC és pH mérő szenzor - nettó 85 ezer Ft, kitelepítés díja - nettó 250 ezer Ft, üzemeltetési díj: nettó 5 ezer Ft/hó/modul.

- Sajnálatos, hogy nem mindenütt áll rendelkezésre megfelelő infrastruktúra a fóliavezérlő rendszerek kialakításához. Akadályt jelent, ha az ablakok nem nyithatók, vagy nincs a nyílászárókat működtető motor, nincs áramhálózat, esetleg hiányzik a földelés. Komoly akadályozó tényező az is, hogy a gazdáknál gyakran elégtelen a digitalizációs technológiák alkalmazásához szükséges szakértelem, illetve az ismereteik nagyon hiányosak ezen a téren. Egy kisebb kutatást is végeztünk, aminek eredménye igazolta tapasztalatainkat. Mindezek alapján úgy döntöttünk, hogy a közeljövőben oktatási modult indítunk a gazdáknak. A képzésben való részvételnek nem előfeltétele, hogy az illető gazda a mi rendszerünkkel dolgozzon - mutat rá Varga Brigitta.

Elsősorban a kkv-knak

A fóliavezérlő modulok elsődleges célcsoportját a kis- és középvállalatok képezik, de a lakóháztól távolabb, nagyobb területen termelő családi vállalkozások, őstermelők is a potenciális ügyfélkörbe tartoznak.

- Idén nagy figyelmet fordítottunk saját, mintegy 1500 négyzetméteres, szentesi tesztgazdaságunkra, ahol paprikát termesztünk. A fóliasátrat minden létező eszközünkkel felszereltük. A tavalyihoz képest sokat fejlődtünk, tudásban és eszközökben is, ez a tesztgazdaság termésének mennyiségében is megmutatkozik. Idén, a 2022-es eredményeinkkel összehasonlítva, 40-50 százalékkal több paprika terem - hangsúlyozza a Fóliavezérlés marketing menedzsere.

Itthon és külföldön

A kecskeméti székhelyű Smart Greenhouse Control Kft.-t tulajdonosai, tízéves szakmai tapasztalattal a hátuk mögött, 2021 novemberének végén alapították. Eszközeiket 2014 óta fejlesztik és folyamatosan tesztelik. A Fóliavezérlés néven is ismert startup egész Magyarország területére szállítja elsősorban fóliás, üvegházas termesztést segítő precíziós megoldásait. A cég megjelent a külföldi piacokon is, jelen van már Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Szerbiában és Spanyolországban. A 2023-as évben a csapat számos szakmai elismerést kapott, többek között a MATE szervezésében az Év Zöld Mezőgazdasági Innovátorának Járó Díj 2. helyezését és az Év Zöld Vízgazdálkodási Innovációjáért Járó Díj 3. helyezését. Öntözés vezérlő modulja a Fenntartható energia kategóriában elnyerte a Vodafone Digitális Díjat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.