Hirdetés
. Hirdetés

RIPE 86 – Rotterdam

|

A .hu vezetői, Bodor Csaba ügyvezető, Lajber Zoltán üzemeltetési vezető és az Internet Szolgáltatók Tanácsa is képviseltette magát a tavaszi RIPE NCC konferencián, a #ripe86-on, Rotterdamban, május 22. és 26. között.

Hirdetés

A RIPE - "Réseaux IP Européens" (körülbelül "Európai IP-hálózatok") nevű közösség - célja nem más, mint az internet technikai fejlesztése. Mivel nem jogi személy, nincs formális tagsága sem, de bárkit szívesen látnak maguk között. A közösség fontos fórumai a különböző munkacsoportok. Ezekből jelenleg 12 van, ilyen többek között az IPv6, DNS, Address Policy, Anti-Abuse. Bővebb információ a tevékenységükről a https://ripe.net oldalon található.

Bár ugyanilyen fontos szervezet a RIPE NCC (Réseaux IP Européens Network Coordination Centre), amely nem más, mint az Európai RIR, ami például az IP-címek nyilvántartásáért felel, azonban a RIPE és RIPE NCC mint látható, nem azonos szervezetek, mindazonáltal a RIPE NCC adminisztratívan is támogatja a RIPE működését.

A RIPE általában évente két találkozót szervez. Az elsőt 1989. május 22-én Amszterdamban tartották, mi pedig most a RIPE 86. találkozóján vettünk részt. A következő részben kiemelek néhány előadást, amelyeket érdekesnek és/vagy fontosnak találtam. Mivel párhuzamosan két teremben mentek az előadások, természetesen nem tudtam minden előadást megnézni.

Hirdetés

Bár száraz, adminisztratív jellegű beszámolónak tűnt Felipe Victolla Silveira, a RIPE NCC Chief Technology Officer-ének beszámolója "Registry and Technology Update" címmel, a sok érdekes adat mellett volt benne egy nagyon fontos rész is. A RIPE NCC eddig - a "régi iskola" mintájára - saját szervereket üzemeltetett, azonban nem túl régóta felhőszolgáltatásokat is használnak. Ehhez alaposan megvizsgálták a lehetőségeket, és nagyon észszerűnek tűnő szabályokat hoztak a felhőszolgáltatások igénybevételéhez kialakított "Cloud Strategy Framework" keretében. A szolgáltatásaikat négy megbízhatósági szintre sorolták be: a low és medium esetén minden további nélkül használhatók a felhőmegoldások, azonban a high szint során kizárólag csak nyílt szabványokat alkalmazó megoldás használható úgy, hogy egy órán belül üzembe állítható az alternatív szolgáltatás saját on-prem infrastruktúrán, míg a very high megbízhatósági szinten csak bare-metal, VM vagy konténer használható, folyamatosan felhőben és saját eszközön elosztva.

Nekem, mint DNS-es szakember számára érdekes téma volt a DNS4EU. Ha valaki nem ismerné a projektet, ennek fő célja, hogy az EU létrehozzon egy olyan resolver szolgáltatást, ami kiváltja az elterjedt, de adatvédelmi szempontból nem az EU fennhatósága alá tartozó - így többnyire sokkal lazább - szolgáltatókat, mint például a Google 8.8.8.8, vagy a Cloudflare/APNIC (ázsiai RIR) 1.1.1.1 IPv4 címen elérhető szolgáltatásai. A projekt célját, felépítését, technikai kialakítását és többéves ütemtervét Andronikos Kyriakou ismertette.

A fenti előadáshoz erősen kapcsolódott Geoff Huston, aki a tőle megszokott mély szakmai tartalmat és kritikus látásmódot hozta a "Measuring Open Resolver Use in EU" című előadásával. A RIPE Atlas szolgáltatást használva megmérte, hogy az EU-polgárok milyen resolvereket használnak. Engem kisebb meglepetésként ért, hogy az európai végfelhasználók nagy része a saját internet szolgáltatójának resolverét használja, így például a Google 8.8.8.8 részesedése jelenleg 10% körüli, de csökkenő tendenciát mutat, ugyanis volt már 15 százalék is.

Fontosnak tartom az IPv6 terjedését, ezzel kapcsolatban voltak hasznos előadások, mint például a "Clear Guidance for Implementing IPv6 in Enterprises" Wilhelm Boeddinghaustól, de gondolatébresztő volt az "Implications of IPv6 Addressing on Security Operations" Fernando Gont prezentálásában.

Utólag érthető, hogy miért tették a pénteki plenáris ülés végére Tony Finch (ISC) szakembert, aki a mindenki által ismert és használt időszinkron protokoll, az NTP mélyére ásott, így nagyon érdekes információkat és adatokat mutatott be atomórákról, azok szökő másodpercekkel a Föld forgásához történő szinkronizálásról a "Where Does My Computer Get the Time From?" című előadásában.

Számomra ismét nagyon hasznos volt ez a RIPE találkozó. Ahogy a konferenciákon szokás, az előadások mellet is nagyon érdekes beszélgetések folytak Networking event-en, a vacsorán és persze a kávészünetekben - például beszélgettünk olyan szakemberekkel is, akik a tenger alatti optikai kábelek üzemeltetésért felelősek, persze nagyszerű történetekkel és üzemeltetési tapasztalatokkal.

Az összes előadás felvétele elérhető a neten slide-ok és videostream formájában is: https://ripe86.ripe.net/programme/meeting-plan/

Mint ismeretes, Budapesten is volt már RIPE meeting, mégpedig a 74., 2017-ben. A következő Rómában lesz, november végén. Ráhangolódásként érdemes részt venni az első magyarországi Network Operator Group (HUNOG) konferencián, amelyet az ISZT szervez 2023. október 11-12-én, Inárcson.

Bővebb, állandóan frissülő információ elérhető a https://hunog.hu/ címen.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.