Hirdetés
. Hirdetés

Sessionbase - a fizető parkolás megvalósítása városi szinten

|

Az intelligens parkolási rendszer a lehető legjobb megoldás a települések, polgáraik és az éghajlat számára.

Hirdetés

Az intelligens városokban a fejlett infokommunikációs technológiákat az infrastruktúra, az életminőség és a nyilvánosan elérhető szolgáltatások javítására és fejlesztésére használják. Területei közé tartozik többek között az intelligens közigazgatás és az intelligens parkolás is. Mindenki, aki az adott városban él és dolgozik, valamint a világ bármely tájáról érkező turisták mind élvezik az intelligens városi infrastruktúra által nyújtott kényelmi szolgáltatások és megoldások előnyeit, amelyek nemcsak a polgárok életét könnyítik meg, hanem fenntarthatóak a jövőre nézve is.

A települések számára a Sessionbase robusztus parkolás-irányítási és végrehajtási megoldása minden jelenlegi parkolási problémát orvosolhat. Legyen szó utcai parkolásról egy településen, városban, faluban vagy bármilyen lakóövezetben, vagy utcán kívüli parkolásról egy kiskereskedelmi vagy üzleti parkban, bevásárlóközpontban, metró/vasútállomáson vagy piaci területen, az intelligens parkolási megoldás az egyetlen módja a rend megteremtésének és fenntartásának.

A Sessisonbase a legújabb technológiákat és a közel 30 évnyi elismert és kipróbált parkolás-kezelési módszereiket ötvözve minden erre vonatkozó igényt ki tud elégíteni. Intelligens parkolási megoldásai segítenek enyhíteni a települések nagy részét megbénító krónikus torlódásokat, rendet teremtve a korábban kaotikus területeken. Módszereikkel olyan parkolási kultúra teremthető rövid távon, amely minden város fejlődéséhez és virágzásához elengedhetetlen.

A vállalat vezetője, Schäffer Zoltán szerint a fizető parkolás kialakításának és bevezetésének kettős célja van. Az egyik hogy a szabályozni kívánt településen a kialakított fizető parkolási övezetben megőrizzük az ügyfélbarát, minőségi és színvonalas parkoltatást, ezzel kényelmes parkolási lehetőséget teremtve az autósoknak. Ezzel együtt a szabályozást úgy célszerű kialakítani, hogy a parkolás-gazdálkodási rendszer csökkentse a városi zsúfoltságot és megoldásokat találjon a közlekedési problémák feloldására. Fontos, hogy javítsa az emberek lakhatósági feltételeit bizonyos mennyiségű forgalom távoltartása mellett. Általánosan kijelenthető, hogy a másik fontos szándék, a parkolási szabályozások nyomán befolyt bevételek felhasználását tekintve a korszerűbb és élhetőbb parkolási megoldások megteremtése a városi P+R (Park and Ride) parkolóhelyek számának növelése. Ezen szándékok megvalósítása során azonban számos nehézséggel kell szembenézni, amelyhez a Sessionbase hatékony megoldást kínál az önkormányzatok számára.

Az üzemeltetés során több egymásra épülő, illetve egymást kiegészítő szolgáltatást kell megszervezni. Biztosítani kell elsősorban a jegykiadó automaták működtetését (célszerűen legalább 98%-os rendelkezésre állással, a tarifáknak megfelelő programozását, az érmék begyűjtését, számlálását, és bank felé történő elszállítását, a jegykiadó automaták megfelelő matricázását. Az eszközök beszerzésénél figyelemmel kell lenni arra, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint a férőhelyek 80%-ától 50 (75) méteren belül rendelkezésre kell állnia jegykiadó automatának. Az automaták készpénz kezelése mellett a mobiltelefonos és kártyás díjfizetés, kedvezmények kiadása, koordinációja is szükséges lehet.
"A közterületi parkolás működési rendjének kialakítása és optimalizálása során a hatályos magasabb rendű jogszabályi környezet mellett érdemes áttekinteni a helyi "parkolási" rendelet(ek)et és vonatkozó jogszabályokat, továbbá amennyiben rendelkezésre áll, a meglévő közszolgáltatási szerződést is. Ezekben lehet meghatározni, hogy mely tevékenységek ellátása kinek a feladata legyen és azt milyen formában végezze el. Meg kell határozni a parkolási üzemvitel során az Önkormányzati szervezeti egységeket, illetve Önkormányzati szervezeten kívüli partnereket, amelyek részt vesznek a feladatok ellátásában. Meg kell határozni ezek kapcsolatát is" - mondta Schäffer Zoltán.

Innovatív "smartcity" technológiák


parkolóhelyekre fúrt szenzor

Az egyes parkolóhelyek aszfaltjába fúrt rádiós egység, amely egy speciális kommunikációs csatornán kapcsolódik egy központi rendszerhez. A központban látható, hogy az adott parkolóhely foglalt-e vagy sem. Ez az információ egy ingyenes applikáción keresztül megosztásra kerül, így a járművek vezetői hozzáférhetnek az információhoz. Ennek egy továbbgondolt változata az, ha az autóban is van egy, a rendszer részeként szereplő jeladó/vevő és ehhez társítva van egy fizetési "okos" metódus, akkor a parkoláskor már automatikusan fizetésre is kerül a díj. Ebben az esetben, ha a fizetés mégsem történt meg, akkor a központ már "tudja", hogy itt pótdíjazás szükséges. Ennek hátránya, hogy minden parkolóhelyre le kell fúrni egy eszközt, amely tápellátását elem biztosítja, így időszakonként cserélni kell. Fajlagosan drága és az autós fedélzeti eszköz nélkül csak parkolási hely előrejelzésre jó. Az autós fedélzeti egység pedig nem lehet kötelező, legfeljebb önkéntes alapon működhet.

Hirdetés

parkolóhely ellenőrző kamera

A parkolás ellenőrzést segítő ígéretes megoldás a megfelelően elhelyezett kamerahálózat adatainak feldolgozása. Olyan helyeken, ahol erre lehetőség van (az útpályára merőleges parkolás vagy halszálka parkolás esetén, esetleg olyan utcában ahol egy behajtás és egy kihajtás van) kamerák felszerelésével több parkolóhelyet lehet egyszerre figyelni. A kameraképek egy központi szerveren keresztül kerülnek ellenőrzésre, itt összevethető az érvényes engedély, a mobilparkolási adatok, illetve a rendszámot elfogadó jegykiadó automaták adatai és automatikusan lehet pótdíjazni az adott járművet. Ennél az esetnél nem lehet teljes mértékig kiváltani a parkolóellenőr szerepét, de jelentősen lehet csökkenteni a számukat csak arra a területre koncentrálva őket, ahol a kamera nem tud megfelelően működni (útpályával párhuzamos parkolás esetén) Ez a módszer olcsóbb, mint az előző.

járműre szerelt rendszámfelismerő

Külföldön vannak már olyan járművek, amelyeket arra fejlesztettek ki, hogy a parkoló járművek mellett elhaladva leolvassa a rendszámukat így a forgalommal haladva megtörténik a parkolásellenőrzés, egyben a központi rendszeren keresztül automatikusan a pótdíjazás is.

smartcity jegykiadó automaták

Jelenleg már Magyarországon is elérhetőek olyan megoldások, amelyek a közterületi jegykiadó automaták vonatkozásában kezelik az adott kiadott jegyhez tartozó rendszámot, felségjelzést, esetleg a jármű parkolásra vonatkozó kategóriáját. Ezeket az információkat be tudják küldeni egy központi feldolgozó helyre és az információt meg tudják osztani a rendszer felhasználói között. Továbbá képesek egy központi kedvezményrendszert kezelő adatbázissal kommunikálni, így helyben a jegykiadó automatánál igénybe lehet venni az adott kedvezményt. Nem utolsó sorban pedig bankkártyával, kedvezménykártyával egyéb prepaid megoldással is lehet rajtuk keresztül jegyet vásárolni, pótdíjat, egyéb díjakat befizetni.

automatikus parkolási igazolvány ellenőrzés

A korszerű parkolásellenőrző rendszerek vonatkozásában ma már lehetőség van a parkolási igazolvány nyilvántartásban automatikus ellenőrzést végezni. Ennek előnye, hogy a "nem létező" vagy "lejárt" parkolási igazolványokat használó járművek pótdíjazhatók.

Kiszolgáló alapinfrastruktúra

Az üzemviteli szakrendszer alapvetően két nagy egységből áll. A frontoffice rendszer az utcán dolgozó kollégáknál lévő eszközök működtetését és az adatfelvételezést szolgálja ki, továbbá a pótdíjkiszabás körülményeit rögzíti, míg a backoffice rendszer az irodai munkát végzők támogatására készült, így a felszólító levelek, a panaszok, a mindenkori követelésállomány nyilvántartásáért is felel.

A teljes hálózat adatbiztonság szempontjából zárt, ezen felül megfelelő szintű vírusvédelem biztosított a teljes rendszer vonatkozásában. A mentésvezérlő és ellenőrző rendszer folyamatosan monitorozza a mentési folyamatokat, hiba esetén riasztást küld a Sessionbase ügyeletére.

Session Complete Cloud megoldás

A rendszer üzemeléséhez szükséges összes szervert, a Sessionbase Kft. szerverparkja szolgálja ki, függetlenül attól, hogy az a front vagy a back office-hoz tartoznak. Nincs szükség semmilyen rendszer helyben történő üzemeltetésére, az önkormányzat részéről elegendő egy szélessávú internet kapcsolat biztosítása fix IP-címmel. "Ez a megoldás nem terheli a helyi informatikát, a komplett rendszert a Sessionbase Kft. szakemberei üzemeltetik. A felmerülő hibák és a nem tervezett leállások minimálisra szorítása érdekében cégünk monitorozó, figyelő, naplózó szoftvereket üzemeltet, amelyek a későbbiek során megkönnyítik a hibafeltárást" - mondta Schäffer Zoltán.

Ez a cikkünk a Computerworld magazin 2023. december 20-ai nyomtatott számában jelent meg. A teljes lapszámot itt tudja elolvasni >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.