Hirdetés
. Hirdetés

Sessionbase - Milyen okosváros-megoldással lehet igazán élhető egy település?

|

A technológia határtalan lehetőségeket kínál, de az önkormányzatok továbbra is azzal küzdenek, hogy a helyi igények kielégítése mellett maximalizálni tudják a tartós előnyöket. Egy jól átgondolt okosváros megoldás alkalmazásával azonban megoldhatók ezek - a városokban és közösségekben élő emberek számára nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos - fennálló kihívások. A Sessionbase közel 30 év alatt kifejlesztett egy olyan algoritmusokkal megtámogatott ügyviteli rendszert, amely a hazai közterületi közigazgatásban is egyedülálló.

Hirdetés

Minden olyan modern kori városban, amely meg tudta szervezni a közösségi életét, szabályozta az egyes szereplők lehetőségeit és szeretett volna egy "élhető város" koncepció szerint működni, előbb-utóbb kialakulnak a devianciák is, a közösségi szabályok betartásának megkerülése, a szabályok be nem tartása, a közösségi csoportok/területek zavarása. Kialakul a forgalmasabb városi területek zsúfoltsága, az átmenő forgalom lassulása, a parkolóhelyek telítettségének növekedése, az illegális szemétlerakások (köztisztaság), behajtási/áthajtási szabályok (tilos parkolás/zöldövezet rongálása) be nem tartása, útvonalengedélyektől (túlsúlyos/veszélyes rakományok) való eltérés, de ide tartozik a forgalomakadályozás, a közterületek illegális igénybevétele, vagy éppen a cégérek/reklámok szabálytalan kihelyezése.

Egy biztos, ezek a kihágások a szabályokat betartókat zavarják és sok konfliktus alakul ki az egyes szereplők, illetve a közterületi közösségi tereket fenntartók és a használók között.

A kihívásokra válaszul a Sessionbase vezetője, Schäffer Zoltán elmondta: "Az egyes települések működési funkciói köré épülő adatgyűjtő, adatfeldolgozó, funkcionálisan ügyvitelt bonyolító rendszereit egy egységes komplex rendszerbe kell szervezni. Ezt lehet oly módon is, hogy a meglévő rendszereket integrálják egységes egésszé úgy, hogy a leggyengébb láncszemeket lecserélik korszerűbb működő eszközökre és szolgáltatásokra, illetve a most nem létező, de szükséges funkciókkal rendelkező rendszereket beszerzik és az egységes megoldás részévé teszik."

A kialakított egységes rendszernek két alappilléren kell nyugodnia:
- Az adott városi közösségek időben és térben is szabályozott környezetben működhessenek, legyen lehetőség a helyben lakók, az adott intézményt igénybe vevők és egyéb kialakított csoportok támogatására, jutalmazására.
- Mindemellett a kialakított szabályrendszereknek megfelelően legyen lehetőség a megfelelő szintű ellenőrzésre és következetes egymásra épülő szankcionálásra.

A fenti két alapelvet oly módon célszerű megvalósítani, hogy összességében az adott városrész (belváros) átmenő forgalma, környezetterhelése csökkenjen, illetve az oda látogatók kedvezményei, parkolási lehetőségei időben korlátozottak legyenek, továbbá a helyben lakók célzott kis területre érvényes vagy időben korlátozott kedvezményeket kapjanak a nem helyben lakókkal szemben.

Hirdetés

Ezt a két feltételt úgy tudják teljesíteni, hogy az adott város vonatkozó közszolgáltatóit és azok eszközeit egy komplex informatikával és elektronikus feldolgozással megtámogatott online rendszerré alakítják és a nagytömegű adatgyűjtés után algoritmusokkal elemzik az eseményeket, majd ebből vonnak le következtetéseket a hatékonyabb működés és ellenőrzés érdekében.

Mindez érinti a városi rendőrség, a közterület-felügyelet, a parkolás-üzemvitel, a köztisztasági csoport, építési hatóság, közútkezelő, az engedményeket kezelő csoport, a közterületek bérbeadását kezelő csoport, a közterületi táblák és tájékoztatókat kezelő csoport, a köztisztasági csoport, a pénzügyi elszámoló részlegek, az adó csoport, az utcai közterületi automatákat kezelő csoport, és nem utolsó sorban az ügyfélszolgálatok munkáját.

"Ma már elérhetők olyan informatikával jelentősen támogatott rendszerek, megoldások, amelyek fő célkitűzése az élhetőbb város kialakítása. Az adott folyamatokat a visszacsatolások alapján, szükség esetén célszerű változtatni a hatékonyabb működés érdekében" - tette hozzá Schäffer Zoltán.

A Sessionbase Kft. és elődje már 1994 óta foglalkozik közterület-felügyeleti és közterületen végzett egyéb ellenőrzési munkát (parkolás ellenőrzést, pótdíjazást, köztisztasági ügyek kezelését és személypótdíjazást) segítő információs rendszerek fejlesztetésével. Az elmúlt évek alatt ennek megfelelően létrejött egy olyan rendszer, amely teljes volumenét lefedi az utcán végzett rendészeti, közterület-felügyeleti, parkolás-ellenőrző személy pótdíjazó feladatoknak.

"A rendszerünk magába foglalja mindazt, amit jelenleg egy önkormányzatnak feladatait tekintve el kell végeznie a közterületekkel kapcsolatban. Ez nem csak a parkolás és a közterület-felügyeleti munka támogatása, annál sokkal összetettebb és hatékonyabb megoldás" - mondta Schäffer Zoltán.

Ez a cikkünk a Computerworld magazin 2023. december 6-ai nyomtatott számában jelent meg. A teljes lapszámot itt tudja elolvasni >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.