Hirdetés
. Hirdetés

Synology - Adatkezelés biztonsággal

|

Minél előrébb járnak a digitális átalakulás útján, a vállalatok annál nagyobb adatvagyont gyűjtenek. Kezeléséhez olyan komplex megoldásra lesz szükségük, amely egyszerre ad erős védelmet és teszi könnyűvé a jogosult hozzáférést minden környezetben.

Hirdetés

A Synology hálózathoz csatlakoztatható tárolási és IP felügyeleti megoldásai a legújabb technológiák képességeivel segítik a digitálisan átalakuló vállalatokat az adattárolási és biztonsági mentési feladatok központosításában, a fájlok menet közbeni megosztásában, professzionális videómegfigyelő rendszerek bevezetésében, valamint a hálózatok megbízható és megfizethető menedzselésében.

Vida Lajost, a Synology GmbH magyarországi értékesítési vezetőjét az adatmenedzsment és -védelem területét formáló trendekről kérdeztük.

Computerworld: Felügyelet és biztonság vonatkozásában milyen kihívásokkal szembesülnek az exponenciálisan növekvő adattömeget kezelő vállalatok?

Vida Lajos: A digitális transzformáció kibontakozásával valóban elképesztő méretű - becslések szerint naponta több mint 300 millió terrabájt - adattömeg keletkezik a világon. Minden iparág átalakulását adatok hajtják, amelyekhez a megfelelő jogosultságokkal rendelkező felhasználóknak bárhol és bármikor könnyen hozzá kell férniük, és ennek biztosítása mérettől függetlenül minden vállalat számára nagy kihívást jelent.

Fontosabb feladat azonban még ennél is az érzékeny adatok biztonságos tárolása és kezelése, a ransomware és más típusú támadásokkal szembeni védelme. Kicsit előre tekintve pedig a vállalatoknak a skálázhatóságra is gondolniuk kell, vagyis arra, hogy rendszereiket miként tudják majd bővíteni a jövőben.

Mindezen kihívások kezelésében vállal fontos szerepet a Synology. A világ adatainak kezelését és védelmét küldetésünknek tekintjük, ezért minden vállalat számára igény szerint, egyedülálló módon tesszük lehetővé az érzékeny adatok menedzselését, védelmét és biztonságos elérését felhőalapú és helyi, on-premise környezetekben egyaránt.

CW: Milyen felhőalapú és helyi megoldásokat kínálnak az adatok kezeléséhez és védelméhez?

Vida Lajos: A felhőalapú megoldások szerepe ma már megkérdőjelezhetetlen. A Synology C2 felhőszolgáltatása az Egyesült Államokban, Németországban és Tajvanon olyan helymegosztásos, ISO 27001 és a SOC 2 Type II tanúsítvánnyal is rendelkező adatközpontokban üzemel, amelyekben a védelmi eljárások és fizikai biztonsági funkciók hatásosságát szigorú ellenőrzések szavatolják. Szerveroldali titkosítás növeli az adatok biztonságát, a kliensoldali titkosításhoz pedig olyan kulcsok használhatók, amelyek mindig azon az eszközön maradnak, amelyen létrehozták őket.

Ezzel együtt sok esetben a hagyományos, on-premise megoldások mellett is olyan érvek sorakoztathatók fel, mint a költség, a biztonság, a bizalom vagy a könnyű hozzáférés. A Synology piacvezető NAS, azaz hálózatra kapcsolt adattárolóival - legyen szó kisebb méretű, asztali vagy nagyobb, rackbe szerelhető változatról - bármely cég házon belül, helyben kialakíthatja saját adattárolási megoldását, vagy létrehozhatja privát felhőjét, adatairól biztonsági mentéseket készíthet egy másik NAS-ra vagy szerverre, illetve azokat egy szabadon választott szolgáltató felhőjébe is szinkronizálhatja. Mindez fordítva is működik, a felhőkben tárolt adatairól is ugyanígy készíthet a vállalat biztonsági mentéseket a helyi NAS-ra. Minden ügyfelünk figyelmét felhívjuk az ún. 3-2-1 szabályra: készítsen adatairól legalább 3 másolatot, és azokat tárolja legalább 2 különböző helyen, amelyek közül az egyik házon kívül található - az adatvagyon így katasztrófa-helyzetekben is védhető.

Hirdetés

Bár cégünk elsősorban megbízható hardvergyártóként ismert világszerte - ügyfeleink a mostanáig több mint 10 millió rendszerünket installálták -, a szoftverfejlesztés legalább ilyen fontos területünk. Több száz szoftverfejlesztő mérnökünk dolgozik a legújabb technológiák beépítésén, így a mesterséges intelligencia képességei is mind nagyobb szerephez jutnak megoldásainkban, például levelező- és videómegfigyelő rendszerünkben.

CW: Milyen trendek uralják majd az adatmenedzsment és -védelem területét 2024-ben?

Vida Lajos: A meghatározó trend változatlan, a digitális transzformáció az élet minden területén tarol, de említhetem a hibrid munkavégzést vagy a teljes távmunkát is, amely ma már sok vállalat működésének része. Következésképp minden szervezetnek egyre több adatot kell biztonságosan, mégis könnyen hozzáférhető módon tárolnia. A Synology ökoszisztéma ehhez egy komplex megoldást kínál, licencdíjak nélkül. Legyen szó közösen szerkeszthető dokumentumokról vagy különböző telephelyeken elhelyezett, több száz kamera felvételeiről, a vállalatok egy helyen tárolhatják összes adatukat, és azokról igényeik szerint biztonsági mentéseket készíthetnek.

Folytatódik a virtualizálás és a konténerizáció trendje is. A Synology virtualizációs megoldásai a NAS teljesítményét kiaknázva futtatják a virtuális gépeket, illetve tárolják a virtuális gépi környezeteket, miközben az adatokhoz biztonságos hozzáférést adnak. A Synology VMM központi irányítópultjával a vállalatok minden eszköz és megoldás állapotát és hatékonyságát egyetlen helyről felügyelhetik és kezelhetik. Minthogy a magas rendelkezése állás iránti igény is növekszik, a high-availability klaszter segítségével ügyfeleink hardver- és hálózati redundanciát alakíthatnak ki, amely váratlan leállás esetén is biztosítja a feladatok gyors átvételét és a virtuális gépek helyreállítását.

Ez a cikkünk a Computerworld magazin 2023. december 20-ai nyomtatott számában jelent meg. A teljes lapszámot itt tudja elolvasni >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.