Hirdetés
. Hirdetés

Tényleg decentralizált a Bitcoin hálózat, vagy ezt csak gondoljuk?

|

A bitcoint nem kell bemutatni senkinek: a világ elsőszámú kriptovalutája már 15 éve játszik meghatározó szerepet a pénzügyi és tech szektorban, és - bár sokszor temetik - nagyon úgy tűnik, hogy a jövőben is velünk marad, akárcsak a mögötte álló Bitcoin hálózat is.

Hirdetés

A Bitcoin legfőbb értékét a decentralizált jellege adja. Ez a blokkláncon alapul, ami egy hatalmas, a világ minden táján szétszórt számítógép-hálózat, ami biztosítja, hogy egyetlen entitásnak se legyen teljes kontrollja a láncon forgalmazott valuta vagy épp a tranzakciós adatok felett. Ez csökkenti a cenzúra és a manipuláció kockázatát is.

A decentralizáció előnyei

A Bitcoin hálózat decentralizációjának kulcsszerepe van a tranzakciók költséghatékony lebonyolításában. A hagyományos pénzügyi rendszerek központosított intézményrendszerével szemben, a Bitcoinnál a blokklánc köti össze a felhasználókat, akik ilyen módon közvetlenül tranzaktálnak. Nincs szükség közvetítőkre, ami a tranzakciós díjak és a feldolgozási idő csökkenését vonja maga után.

A decentralizáció révén bárki csatlakozhat a rendszerhez, és mindenki számára hozzáférhetők az adatok, a rendszer transzparens. Ez konkrétan azt jelenti, hogy minden tárcához tartozó kriptovaluta-egyenleg és tranzakciótörténet elérhető egy teljesen nyilvános főkönyvben.

Bitcoin bányászat

A hálózat működtetése, a tranzakciók validálása és az új bitcoinok létrehozása a bányászat során történik meg. A bányászok egymással versenyezve, nagy teljesítményű számítógépek segítségével oldanak meg összetett matematikai műveleteket. Ez a folyamat energiaigényes és jelentős számítási erőforrást igényel. A bányászok célja, hogy egy adott hash-értéket találjanak, amely megfelel a hálózat kritériumainak. A hash a blokklánc technológia egyik legfontosabb eleme - egy hash-függvény eredménye, ami egy olyan kriptográfiai művelet, amely egyedi és megismételhetetlen azonosítókat generál adott információkból.

A Bitcoin hálózat működésének, biztonságának és decentralizáltságának megítélésében kiemelt szerepe van a hash-rátának. A mutató a bitcoin bányászatra és a blokklánc biztosítására fordított számítási teljesítményt jelzi - azt a sebességet mutatja, amellyel a bányászok a számításokat elvégzik. Minél magasabb a hash-ráta, annál biztonságosabbá válik a hálózat a lehetséges támadásokkal szemben. Ez a folyamat fenntartja a hálózat integritását, és megakadályozza, hogy egyetlen entitás jogosulatlan irányítást szerezzen a Bitcoin ökoszisztéma felett.

Ha egy bányász sikeresen megoldja a feladatot, új blokkot adhat hozzá a lánchoz, amit új bitcoinnal jutalmaz a rendszer. Bárki lehet bányász és csatlakozhat a hálózathoz, aki rendelkezik a szükséges hardverrel és szoftverrel. Ez a megosztott részvétel biztosítja, hogy egyetlen szervezet vagy csoport sem kerülhet többségbe, megakadályozva ezzel a hálózat feletti központosított ellenőrzést. Vagy mégsem?

Hirdetés

51 százalékos támadás

Az 51 százalékos támadás a blokkláncok elleni incidensek egyik formája. Ezt a bányászok olyan csoportja indíthatja, amely a hálózat bányászati hash-rátájának több mint 50 százalékát ellenőrzése alá tudja vonni. A hálózat 51 százalékának birtoklása elméletileg hatalmat ad az ellenőrző felek kezébe a blokklánc megváltoztatására.

A támadók képesek lennének megakadályozni, hogy az új tranzakciók megerősítést nyerjenek, így leállíthatnák a kifizetéseket egyes vagy valamennyi felhasználó között. Emellett képesek lennének visszafordítani azokat a tranzakciókat is, amelyeket az ellenőrzésük alatt hajtottak végre. A tranzakciók visszafordítása lehetővé tenné számukra, a kettős költést, ami egyike azoknak a problémáknak, amelyek megakadályozására hozták létre az olyan konszenzus mechanizmusokat, mint például a Proof-of-Work (PoW).

Bányászpoolok

A bányászpool olyan kriptopénz-bányászok csoportját jelöli, akik bányászgépeiket egy hálózaton keresztül összekapcsolják, hogy növeljék esélyeiket az új blokkok létrehozása után járó jutalom elnyerésére. Mivel az erre alkalmas bányászgépek megvásárlása, üzemeltetése, hűtése és karbantartása után még évekig is eltarthat, mire nyereségessé válnak, a bányászpoolhoz való csatlakozás a legmegfizethetőbb módja a bitcoin jutalmak elnyerésére.

A magas hash-ráta azt jelenti, hogy sok számítási erőforrás vesz részt a tranzakciók megerősítésében és a blokklánc fenntartásában, ami nehezebbé teszi a hálózat manipulálását. A probléma azonban ott kezdődik, ha a magas hash-ráta túlzottan koncentrálódik. Ha egyetlen vagy néhány nagy bányászpool rendelkezik a hálózat hash-rátájának jelentős részével, az centralizációs problémákhoz vezethet.

A Bitcoin alapelvének része a decentralizáció, ami azt jelenti, hogy a hálózatot nem ellenőrzi egyetlen entitás vagy csoport. Ha a hash-ráta túlságosan koncentrálódik, ez fenyegeti a hálózat decentralizált természetét.

A Statista 2024 január 12-i adatai szerint az alábbi bitcoin bányászpoolok dominálják a piacot:

  • A kínai AntPool, a teljes hálózati hash-ráta 29,41 százalékát;
  • az amerikai Foundry USA, a teljes hálózati hash-ráta 26,14 százalékát;
  • és a szintén kínai F2Pool a teljes hálózati hash-ráta 11,76 százalékát fedik le.

Évekkel ezelőtt a bitcoin-pártiak körében nagy figyelmet kapott a bitcoin bányászpoolok kialakulása miatt a piac koncentrálódása, ami komoly vitákat váltott ki. Napjainkra - bár egyes csoportok még mindig aggályokat fogalmaznak meg - ezek a félelmek nagyrészt háttérzajjá halványultak. Az elmúlt hetekben azonban újra fellobbant a vita a kérdésről. A bányászat koncentrációja 2024-ben a 2013-as helyzetet tükrözi, amikor a Ghash és a BTC Guild bányászpoolok a hálózat teljes hash-rátájának 55 százalékát birtokolták.

Egy figyelemre méltó incidens 2013 márciusában ahhoz vezetett, hogy a többségi hash-rátát arra használták fel, hogy a Bitcoin-szoftvert visszaállítsák egy korábbi verzióra. A BTC Guild, amely a hash-ráta 20-30 százalékát ellenőrizte, együttműködött a fejlesztőkkel a szoftver visszaállítása érdekében. Ez az akció jelentős vitát váltott ki a kriptoközösségben. Még az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin is írt az eseményről, kiemelve, hogy "az incidens komoly kérdéseket vet fel a Bitcoin protokoll természetével kapcsolatban, és reflektorfénybe helyez néhány kényelmetlen kérdést a Bitcoin decentralizált jellegével kapcsolatban".

Nem ez volt a helyzet azonban 2016-ban, amikor a két vezető pool (az Antpool és az F2pool) csak a hash-ráta 32,25 százalékával rendelkezett. Hasonlóképpen, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben sem volt megfigyelhető a koncentrációnak ez a szintje.

A bitcoin bányászpoolok súlya azonban 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben a ismét nőni kezdett. 2022 júniusában a Foundry USA és az Antpool együttesen a teljes hash-ráta több mint 38,47 százalékát ellenőrizte. Ahogy azt a Statista legfrissebb adatai mutatják, ma már az Antpool és a Foundry együttesen uralják a piac 55,55 százalékát a több mint 40 pool között.

A bitcoin ETF-ek jelentette kihívások

Az a tény, hogy bitcoin spot ETF-ek forgalmazását engedélyezték az Egyesült Államok tőkepiacain, jelentős változásokat hozhat a bitcoin piacán. Az ETF-ek révén a világ legnagyobb pénzügyi intézményei közé tartozó piaci szereplők léptek be a piacra, olyanok például mint a BlackRock vagy a Fidelity. Felmerülhet a kérdés, hogy ezek a nagy intézmények miként fogják majd befolyásolni a rendelkezésükre álló óriási tőkével a Bitcoin decentralizáltságát.

A spot bitcoin ETF-ek hagyományos tőzsdéken forognak, könnyebben elérhetőek és egyszerűbben kezelhetők a hagyományos eszközökhöz szokott befektetők számára. Szélesebb kör számára nyitják meg a lehetőséget a kriptopiac felé, anélkül, hogy az emberek közvetlenül birtokolnának bitcoint.

Ugyanakkor felmerülnek aggodalmak is a spot bitcoin ETF-ekkel kapcsolatban. Ezek egyike, hogy veszélyeztetik a bitcoin decentralizációját - nagy intézmények birtokolhatnak jelentős mennyiséget. Emellett, a spot bitcoin ETF-eknél is felszámítanak díjakat és felmerülnek működési költségek is, amelyek csökkentik a befektetések nettó hozamát.

A Fintech.hu kiadványsorozata - a Sparks_EDU - konkrét, kézzel fogható és a mindennapokba
azonnal beépíthető tudást ad a fiataloknak, a kkv-knak és mindazon érdeklődőknek, akik
fejlesztenék digitális pénzügyi és fintech ismereteiket. Az online kiadványok közérthető és
naprakész információkat tartalmaznak, valamint a potenciális veszélyforrásokra is felkészítik az
olvasókat. A kiadványokhoz kapcsolódó kérdéseket a news@peakfs.io email címre várjuk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.