Hirdetés
. Hirdetés

Terítéken a jövő üzleti modelljei, digitális pénzügyi megoldásai

|

A legújabb digitális megoldások, innovációs és üzleti megközelítések mutatkoznak be a CEE régióból és Magyarországról 2023. október 11-én a Budapest Kongresszusi Központban. Az idei FinTechShowról Egri Szilviát, a FinTech Group ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Hirdetés

Napjainkra a FinTechShow a pénzügyi iparág és a digitális technológiákkal foglalkozó cégek egyik kiemelt találkozópontja lett, amelyen a legújabb hazai fintech megoldások, startupok debütálnak a pénzügyi iparág grémiuma előtt.

Computerworld: A FintechShow immár hetedik alkalommal ad lehetőséget a hazai pénzügyi szektor szereplőinek, hogy közösen megvitassák a digitális transzformációs irányokat, technológiai trendeket és megoldásokat. Mennyire jelent kihívást minden évben újra és újra megújulni?
Egri Szilvia: A pénzügyi technológiák exponenciális fejlődése, a szabályozói környezet dinamikus változása, az előbbiekre azonnal választ adó fintech innovációk biztosítják az alapot a folyamatos megújuláshoz. A pénzügyi szektor és a pénzügyi szolgáltatók működése rendkívül összetett, így a digitális transzformáció is számos ponton történik. Ezeknek a változásoknak a nyomon követésére, a legújabb trendek és megoldások megismerésére biztosít lehetőséget immár hét éve a FinTechShow, ami Magyarország legnagyobb fintech seregszemléje lett.

CW: Kik az esemény célközönsége? Kiknek szól az esemény?
Egri Szilvia: Az esemény célcsoportja elsősorban a pénzügyi iparág digitális transzformációjában érintett szereplők, a hagyományos pénzügyi szolgáltatóktól a jogszabályalkotón át a fintech megoldásszállítókig.

CW: Mi lesz az idei FintechShow fókuszában? Mi az a téma, amely különösen nagy jelentőséggel bír 2023-ban az iparágban?
Egri Szilvia: A generatív mesterséges intelligencia tavaly év végi berobbanása a pénzügyi szektorban is éreztette hatását, amire a bankok, a megoldásszállítók és a fintech cégek is reagáltak. A jogszabályalkotó oldalán is számos fejlemény történt az elmúlt hónapokban, gondoljunk csak az áprilisban elfogadott egységes EU-s kriptoszabályozásra (MiCA), a pénzügyi szektort érintő új kiberbiztonsági rendeletre (DORA), vagy az azonnali fizetési ökoszisztéma továbbfejlesztését szolgáló hazai intézkedéscsomagra (AFR2.0). Végül, de nem utolsó sorban minden évben újabb és újabb fintech innovációk, startup megoldások jelennek meg itthon is, amelyekre vadásznak a hagyományos pénzügyi szolgáltatók. Az előbb említett aktualitások mind terítékre kerülnek az októberi FinTechShow-n.

Hirdetés

CW: Vannak-e esetleg új elemek az esemény tematikájában? Milyen újdonságra számíthat az, aki sokadik alkalommal vesz részt a konferencián?
Egri Szilvia: Idén két nemzetközi fintech influencer is Magyarországra látogat és előad a FinTechShow-n. Paolo Sironi a "Banks and FinTech on Platform Economies", valamint a "FinTech Innovation" könyvek szerzője keynote előadásában bemutatja, mi lehet az ideális platform stratégia a bankok, fintech cégek számára. Panagiotis Kriaris, a világon az egyik legtöbb követővel rendelkező fintech influencer keynote előadásában arra keresi a választ, hogy mi lehet a Next Big Thing a pénzügyi technológiák világában.
A FinTechShow-n az idei év ígéretes magyar fintech megoldásai mellett bemutatkoznak a régió fintech cégei is. Emellett a közép-kelet-európai fintech szövetségekkel közösen áttekintjük, mit adott eddig a fintech a világnak és hogyan lehetne erősebbé tenni a fintech szektort a jövőben.
Elérkezettnek láttuk az időt, hogy a FinTechShow felkerüljön a közép-kelet-európai régió meghatározó fintech eseményei közé és ennek szellemében állítottuk össze a programot is.

CW: A FintecZone csapata a FintechShow után sem áll meg, hisz novemberben az első alkalommal megrendezésre kerülő BankTechShow is debütál. Mit lehet tudni erről az eseményről?
Egri Szilvia: Idén a TechShow-család - a FinTechShow és a PayTechShow mellett - újabb taggal bővül. Novemberben debütálunk a BankTechShow-val, amelyen kifejezetten a banki alaprendszerekkel, a banküzemet, az operációt és a fejlesztést támogató megoldásokkal és technológiákkal foglalkozunk.
Ahogy korábban említettem, a bankszektor egy rendkívül összetett világ, amelynek szakértői igénylik a tematikus megközelítést. Erre az igényre reagálva elkezdtük szétválasztani a pénzügyi területeket és külön-külön vizsgálni a technológiai újdonságokat, a szabályozói kihívásokat és a legújabb megoldásokat, üzleti megközelítéseket. Ennek eredményeként a PayTechShow kifejezetten a fizetési megoldásokra, a FinTechShow az új innovatív digitális megközelítésekre, üzleti modellekre és front-end megoldásokra, míg a BankTechShow a banki rendszerekre, a motorház alatt található megoldásokra fókuszál.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.