Hirdetés
. Hirdetés

Újragondolja a tulajdonlást a fintech szektor

|

Amikor részvényekről beszélnek az emberek, jellemzően a nyilvános tőzsdék kontextusában teszik azt. Nem meglepő, hiszen könnyebben hozzá lehet férni egy tőzsdén jegyzett cég részvényeihez, mint egy magánvállalatéhoz. A fintech szektor azonban igyekszik minél több befektetést elérhetővé tenni minél több ember számára.

Hirdetés

Számos kihívás ütheti fel a fejét, amikor egy befektető magánvállalatban próbál meg részesedést szerezni. A befektetés könnyen elhúzódhat és folyamatosan bonyolódhat a tárgyalások előrehaladtával, valamint az ügylet véglegesítése során. Mindemellett magas összegek forognak kockán, hiszen az ilyen jellegű befektetések általában jelentős tulajdonrészekre terjednek ki. Minderre azonban van már megoldás a nemzetközi fintech színtéren.

Alternatív valóság, alternatív tőzsde

Egyre több platformon lehet gyorsan és egyszerűen olyan cégek részvényeivel kereskedni, amelyek még nem léptek tőzsdére. Jellemzően minősített magánbefektetők és intézményi befektetők vásárolhatnak részvényeket az alapítóktól, alkalmazottaktól vagy korai befektetőktől. És mindezt az elhúzódó tárgyalások helyett gyorsan és kényelmesen tehetik meg, modern felületeken.

Léteznek szakosodott kereskedési szolgáltatók, mint például az EquityZen és a Forge, de a nyilvános tőzsdéjéről ismert NASDAQ kínálatában is megtalálhatók egyes magánvállalatok részvényei.

A különböző felületeken elérhető részvények között több is világhírű vállalathoz kötődik. A ChatGPT mögött álló OpenAI, valamint az Elon Musk érdekeltségébe tartozó Neuralink és Starlink Internet csak néhány a sok közül. A fintech szektor gigászainak, mint például a Binance-nek, a Revolutnak és a Stripe-nak a részvényei ugyancsak egy karnyújtásnyira vannak a jogosult befektetők számára.

Hirdetés

Felforgatná a valódi világot a blockchain

Rengeteg kritika és dicséret éri a blockchain világot. A kriptovaluták valódi értékajánlata körüli diskurzus sosem áll meg. Van, aki szerint átverés, van, aki szerint áttörés. Ettől függetlenül létezik egy olyan blockchain terület, amelynek túlnyomóan pozitív a fogadtatása: ez a valódi eszközök tokenizációja.

Egy adott eszköz tulajdonjogát blockchain alapú tokenekkel is lehet reprezentálni. Például egy ingatlan minden négyzetméterét hozzá lehet párosítani egy tokenhez, amellyel szabadon tudnak kereskedni az emberek. Csehországban éppen júliusban élesítette az ország első, hasonló jellegű szolgáltatását az InvestBay.

Látszik, hogy a tokenizáció képes demokratizálni a hozzáférést az óriási összegeket igénylő befektetésekhez. A blockchain technológia által átlátható, hiteles és hatékony kereskedést tesz lehetővé. Mindemellett serkenti a másodlagos piaci aktivitást, és ezzel egyszerre könnyíti meg a vásárlást és eladást is.

Alkalmazottból tulajdonos

Létezik olyan fintech cég is, amely a cégek munkavállalóiból igyekszik tulajdonosokat faragni. A Teamshares nyugdíjba vonuló tulajdonosok kisvállalkozásait vásárolja fel. Miután átvesz egy céget, fokozatosan elkezdi átruházni a részvényeket az alkalmazottakra. Fő célja, hogy minden egyes felvásárolt cégnek 80 százalékát a munkavállalók birtokolják, a maradék 20 százalékot pedig a Teamshares.

Tevékenységével a vállalat stabilitást hoz az emberek életébe. Egy kisvállalkozást nehéz eladni, és ha sikerül is, akkor óriási változásokat hozhat egy tulajdonosváltás. A hosszú távra tervező alkalmazottaknak azonban kevésbé kell negatív kimenetelektől tartaniuk a Teamshares jóvoltából. Mi több, minél jobban dolgoznak közösen és minél nagyobb részesedést szereznek, annál több pénzt vihetnek haza.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi fintech fejleményekkel, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io email címre várjuk.

Feliratkozás a Fintech Világa Heti Hírlevélre >>>

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.