Hirdetés
. Hirdetés

A Huawei volt igazgatóját kémkedés vádjával állítják bíróság elé Lengyelországban

|

A per várhatóan hónapokig tart, és a végső ítélethirdetésnek még nincs kitűzött időpontja.

Hirdetés

Két, Kína számára folytatott kémkedéssel vádolt férfi - egyikük kínai állampolgár, a Huawei volt lengyelországi értékesítési igazgatója és egy lengyel kiberbiztonsági szakértő - ügyében kedden Varsóban büntetőbírósági tárgyalás kezdődött. A vádlottak - Weijing Wang és Piotr Durbajlo - ártatlannak vallották magukat.

A lengyel fővárosban tartott keddi tárgyalás kezdetén az egyik ügyész kérte, hogy a tárgyalást a nyilvánosság kizárásával folytassák le a bizonyítékok egy részének titkosítása miatt. A védőügyvédek tiltakoztak, mondván, hogy a vádak jellege miatt az eljárásnak átláthatónak kell lennie. A lengyelül folyékonyan beszélő Wang és Durbajlo egyaránt azt mondta, hogy nyílt tárgyalást szeretnének. Rövid szünet után azonban a három bíróból álló testület bejelentette, hogy az eljárást állami érdekekre hivatkozva zárt ajtók mögött tartják, és az újságírókat felszólították, hogy távozzanak - jelentette az AP hírügynökség.

Donald Trump korábbi elnök kormánya azért lobbizott az európai szövetségeseknél, hogy bojkottálják a Huawei következő generációs mobiltelefon-hálózati eszközeit, mivel aggályosnak tartották, hogy Peking felhasználhatja azokat kiberkémkedés vagy digitális szabotázs elősegítésére.

Wangot és Durbajlo az Egyesült Államok és Kína között a technológiai és kereskedelmi fölényért folytatott geopolitikai harc közepette tartóztatták le 2019 januárjában. A lengyel hatóságok azzal vádolták őket, hogy Kína számára kémkedtek, azzal az ürüggyel, hogy üzleti ügyleteket kerestek a Huawei kínai technológiai vállalat számára. Wang letartóztatása óta őrizetben van. Durbajlo, aki korábban kormányzati ügynökségek, köztük a Belső Biztonsági Ügynökség kiberbiztonsági szakértője volt, hat hónapos őrizet után óvadék ellenében szabadlábra került.

A Gazeta Wyborcza napilap szerint a vádirat részben titkos, de a nyilvános része azt állítja, hogy Wang kínai hírszerző ügynök, és 2011-2019 között olyan magas rangú szerződéseket akart a Huawei számára kieszközölni, amelyek révén a kínai vállalat betekintést nyerhetett volna a lengyel állami és helyi kormányzati adatrendszerekbe és befolyást gyakorolhatott volna rájuk.

Hirdetés

Mindkét férfi ellen külföldi hírszerzési műveletben való részvétel és Lengyelország érdekeinek veszélyeztetése miatt emeltek vádat. Ha elítélik őket, legalább három év börtönbüntetésre számíthatnak. Wang Lengyelországban tanult, majd a gdanski kínai konzulátuson dolgozott, mielőtt a Huawei-nél vezető beosztásba került. Lengyel keresztnevén, Stanislaw néven is ismert.

Lengyel társa a gyanú szerint segített neki kapcsolatokat teremteni és ellátta dokumentumokkal. Egyes megfigyelők szerint e dokumentumok nyilvánosak voltak, és nem minősítették őket titkosnak. A per várhatóan hónapokig tart, és a végső ítélethirdetésnek még nincs kitűzött időpontja.

A Huawei nem kívánt nyilatkozni, mivel az ügy még folyamatban van. A cég többször is tagadta az amerikai vádakat, de a páros letartóztatása óta a Huawei pozíciója Európában az amerikai kampány miatt megingott. Olyan országok, mint Nagy-Britannia és Svédország kitiltották a Huawei berendezéseit a hálózataikból. Mások, például Franciaország, biztonsági okokból a hazai riválisokat, például az Ericssont és a Nokiát részesítik előnyben.

A balkáni országok eközben aláírták az Egyesült Államok által vezetett "tiszta hálózat" megállapodást, amelynek célja a kínai hardverszolgáltatók kizárása. Az Egyesült Államok 2012 óta gyakorlatilag blokkolja a Huawei felszereléseit, és Ausztrália, Új-Zéland és Japán is elkerüli őket.

A Huawei Hollandiában is kémkedési ügybe keveredett a KPN Telecom NV távközlési vállalat ügyfeleinek feltételezett lehallgatása miatt. Ezt a lehetőséget egy kockázatelemzés tárta fel még évekkel ezelőtt. A kínai cég ezt is tagadja, azt állítva, hogy a maguk részéről sohasem hallgattak le egyetlen beszélgetést sem, és nem is lennének képesek rá.

Magyarországon a Huawei jelenleg nem szembesül szembeszéllel. A nálunk indított első kereskedelmi 5G szolgáltatást 2019 októberben a Vodafone például Huawei eszközökre alapozta. Idén januárban pedig a Huawei Technologies Európai Ellátó Központjának pátyi telephelyén elindult Magyarország első, valós termelési környezetben működő ipari 5G magánhálózata, amely a vállalat gyártási-logisztikai folyamatait segíti.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.