Hirdetés
. Hirdetés

A Milton Friedman Egyetemen adták át Magyarország első hitelesített e-diplomáit

|

Számos próbálkozás volt már rendszerszinten is működő, stabil e-diploma technológia kifejlesztésére, ám a nemzetközi szintéren megjelent innovációk egyelőre nem terjedtek el széles körűen.

Hirdetés

Két év fejlesztés és több, mint 6 hónap sikeres tesztüzemet követően, hivatalosan is elindult Magyarország első, hitelesített e-diploma rendszere, melyhez a jövőben bármely hazai vagy nemzetközi felsőoktatási intézmény csatlakozhat. Idehaza elsőként a Milton Friedman Egyetem 10 végzős hallgatója kapott e-diplomát, akiket követhetnek majd a többiek. A rendszer rendkívül gyors, kényelmes, környezettudatos, hitelesített, anonimizált, biztonságos, blokklánc technológián futó és a Milton Friedman Egyetem hallgatói számára teljesen díjmentes.

A Milton Friedman Egyetem a hazai felsőoktatási térben vezető szerepre tör az innovatív hallgatói szolgáltatások kiterjesztésében és széles körű bevezetésében. Számos próbálkozás volt már rendszerszinten is működő, stabil e-diploma technológia kifejlesztésére, ám a nemzetközi szintéren megjelent innovációk egyelőre nem terjedtek el széles körűen.

Hirdetés

A Milton Friedman Egyetem által - a teljes egyetemi működés digitalizálási törekvése részeként - most feltöltésre került első magyar e-diplomák egyelőre nem válthatják ki a papír alapú okleveleket, ugyanakkor a sikeres jövő záloga a teljes digitalizálás. A digitalizáció rohamos terjedésével a munkaerőpiacon is hamarosan alapkövetelmény lesz, hogy pár kattintással ellenőrizhetővé váljanak a végzősök diplomái, ugyanakkor a hallgatók szabadon rendelkezhetnek, hogy kiknek engednek hozzáférést a feltöltött oklevelekhez. Bakonyi László az Egyetem oktatási igazgatója hangsúlyozta: "Elkezdődött a huszadik tanév a Miltonon, a mostani első évfolyam létszáma közel duplája az előző évinek. Ez is jól mutatja, hogy innovatív hallgatói szolgáltatásaink ma már vonzzák a diákokat és versenyelőnyt jelentenek. Az idei tanév mérföldkő intézetünk és a hazai felsőoktatás életében is, hiszen 10 hallgatónk átvehette Magyarország első e-diplomáit."

A Milton Friedman Egyetem céljai között szerepel, hogy minél több hallgató megkapja elektronikusan is oklevelét, mely remélhetőleg a közel jövőben hiteles okiratként is elfogadottá válik. Az e-diploma ugyan még nem váltja ki a hagyományos diplomát, de a munkáltatók számára hiteles információt ad a diploma megszerzéséről és annak tartalmáról, gyakorlatilag valós időben.

A tisztán magyar tulajdonban lévő Dlabs Kft. csapata újragondolta a technológiai lehetőségeket, és blokklánc alapú, bármilyen típusú hivatalos dokumentum hitelesítésére és digitalizálására alkalmas, komplex rendszert fejlesztett ki 2 év alatt és további 6 hónapos tesztidőszakot követően. Vidákovics Attila, a Dlabs Kft. ügyvezetője kiemelte: "A globális koronavírus-járvány óriási lökést adott a fejlesztési projektnek, hiszen egy pillanat alatt mindenki online megoldásokat kezdett keresni, az élet bármely területén. E-diploma rendszerünket magyar tudásra, kreativitásra építettük és fejlesztési kapacitással alkottuk meg, így valódi hazai innovációról beszélhetünk, ami akár a nemzetközi piacokon is sikeressé válhat. Már csak azért is, mert hitelesített e-diplomákat adnak ki Szingapúrban, az USA-ban és számos francia kötődésű felsőoktatási intézményben, a trend egyértelműen az online rendszerek elterjedését mutatják."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.