Hirdetés
. Hirdetés

A sikeres LinkedIn profil titka

|

A LinkedIn a világ legtöbb felhasználóval rendelkező szakmai közösségi oldala. Ezért fontos, hogy akár passzív, akár aktív álláskeresők vagyunk, rendelkezzünk karban tartott LinkedIn profillal.

Hirdetés

Korábban írtunk már arról, hogyan érdemes önéletrajzot szerkeszteni, és arról is, hogyan jelenjünk meg a közösségi médiában, hogy az álláskeresés folyamán ne okozzunk magunknak kellemetlen perceket. Az ott leírtaknak hasznát vehetjük LinkedIn profilunk szerkesztése során is.

Hirdetés

LinkedIn háttérkép

Milyen fényképet és háttérképet tegyünk ki? Előfordulhat, hogy munkáltatónk ragaszkodik az egységes háttérképhez és a professzionális portréhoz. Lehet, hogy ez a rendszabály nincs a kedvünkre, a LinkedIn neve azonban mára olyannyira egybeforrt a szakmai megjelenéssel, hogy a munkáltatói márkaépítésre hangsúlyt helyező nagyvállalatok nem kockáztatják márkájuk hírnevét pár amatőr fotó miatt.

Amennyiben nincs ilyen kötelezettség, olyan képet rakjunk ki magunkról, amit egy önéletrajzban is szívesen látnánk. A háttérkép nem kötelező, de sokat dobhat a megítélésünkön, ha aktuális munkáltatónk logóját helyezzük ki.

Headline mint figyelemfelhívás

Alapbeállításban a LinkedIn az aktuálisan betöltött munkakörünket és munkáltatónkat illeszti a fejlécbe, de ezt érdemes úgy átírni, hogy elhelyezünk bizonyos kifejezéseket. Például: Project manager looking for new challenges in Budapest | Agile | Telco | PMT. Igen, ha lehet, angolul, vagy ha például német nyelvterületen keresünk munkát, németül írjunk ki minden információt, illetve azon a nyelven, amelyen folyékonyan beszélünk! Amennyiben éppen nem keresünk új állást, akkor az arra vonatkozó részt hagyjuk el, de a többi maradhat, hiszen ezzel mások számára világos lesz, mivel foglalkozunk, hol, milyen módszertan szerint, melyik szektorban és milyen képesítéssel rendelkezünk.

A munkatapasztalatokat, iskolai végzettségeket részletesen töltsük ki, de maradjunk lényegre törőek. Fejtsük ki, milyen projektekben vettünk részt, mi volt a szerepünk, milyen eredménnyel zárult. A munkakörök betöltésének ideje legyen legalább hónapra pontos.

A munkakör- és munkahelyváltásokat gondosan adminisztráljuk, mert nem fest jól, ha a profilunk szerint egyszerre négy munkahelyünk van, de ha külsősként több helyre dolgozunk, azokat is megjelölhetjük.

A kevesebb néha több

A képességek és ajánlások szekcióban legfeljebb harminc bejegyzés legyen! Önéletrajban ez sok lenne, ám ez a rész a LinkedInen az önéletrajzunk pontokba foglalása. Amikor a fejvadász a megfelelő embert keresi, első dolga lesz az LI Recruiter keresőjében megnézni, kiknek a profilján szerepelnek a kért elvárások, kifejezések, képességek. Ajánlást érdemes a közvetlen (volt) vezetőnktől kérni, de meghatározó kollégák véleménye is hatásos lehet. Ne csak kérjünk, előbb adjunk mi is ajánlásokat!

Ezzel lényegében meg is vannak az alapok, de lehet még optimalizálni. A Me főmenüben a Settings&Privacy menüpont alatt beállíthatjuk, kik és mit láthatnak rólunk, valamint ugyanitt a Job seeking preferences menüpontban megadhatjuk, hogy aktív álláskeresők vagyunk, ezzel irányítva magunkra a toborzók figyelmét. Lehetőleg írjuk át a deafult kapott URL-ünket úgy, hogy a Me legördülő menüjéből kiválasztjuk a View Profile menüpontot, majd a jobb oldalon található Edit public profile and URL használatával a vezeték- és keresztnevünket tartalmazó URL-t szerkesztünk.

További tippek

Legyünk aktívak, csatlakozzunk szakmai csoportokhoz, osszunk meg szakmai cikkeket, rendezvényeket. A kapcsolati listánkhoz adjunk hozzá toborzókat és fejvadászokat is, mert az ő kiterjedt hálójukon keresztül olyanokkal is fel tudjuk venni a kapcsolatot, akikkel élőben aligha sikerülne.

Lehet, hogy nekünk evidens, hogy magyar az anyanyelvünk, de ne azért maradjunk le életünk lehetőségéről, mert ezt nem tüntettük fel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.