Hirdetés
. Hirdetés

Ahogy a szakmai konferenciák virtuálisak lettek, mind több nő vett részt rajtuk

|

Részvételük növekedése különösen jelentős, tekintettel arra, hogy általában alulreprezentáltak a természettudományos területeken.

Hirdetés

A világjárvány idején a konferenciák virtuálissá válásával nőtt a résztvevők között a nők aránya. Könnyebb volt ugyanis részt venniük, ha nem kellett utazniuk vagy sok pénzt költeniük. Ez derült ki két nemrégiben készült tanulmányból.

Többnyire a nők a családokban az elsődleges gondozók, és amikor nem kellett utazniuk vagy nagy összegeket kiadniuk egy konferencia látogatásához, nagyobb valószínűséggel vehetnek részt rajta - mondja Manish Kumar, az austini Texasi Egyetem kutatója, az egyik tanulmány vezető szerzője.

Hirdetés

Kumar három, az Egyesült Államokban tartott, különböző méretű, természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai témájú, pandémia előtti konferenciáról gyűjtött történeti adatokat. Ezeket az eredményeket, amelyek mindegyike több éves látogatottsági adatokat jelentett, összehasonlították ugyanezeknek a konferenciáknak az adataival, miután a rendezvények 2020-ban virtuális formátumra váltottak.

A három online konferencián a nők számának növekedése figyelemre méltó volt. Az első összehasonlításban a nők részvétele 259-ről átlagosan 914-re ugrott, ami 253 százalékos növekedést jelent. Ezzel szemben a férfiak részvétele 121 százalékkal nőtt. A második összehasonlításban a nők száma 120 százalékkal nőtt, míg a férfiaké 87 százalékkal. A harmadik összehasonlításban pedig a női látogatottság 66 százalékkal nőtt, szemben a férfiak 35 százalékával.

Kumar szerint a nők részvételének növekedése különösen jelentős volt, tekintettel arra, hogy általában alulreprezentáltak a természettudományos területeken. A három virtuális konferencia résztvevőinek átlagosan 20, 36, illetve 30 százaléka volt nő, míg a személyes konferenciákon 13, 33 és 26 százalék volt a nők aránya.

A második tanulmány, a London School of Economics tanulmánya több mint 12 ezer közgazdasági szemináriumról gyűjtött adatokat 2018 őszétől 2020-ig. A kutatók azt találták, hogy a szemináriumok száma - olyan egynapos rendezvények, amelyekre szakembereket hívtak meg, hogy előadást tartsanak és találkozzanak a hallgatókkal és a tanárokkal - körülbelül 12 százalékkal csökkent, ahogy a szemináriumok átkerültek az online térbe. Ezzel az eltolódással a szemináriumi előadók összetétele is jelentősen megváltozott, és több nőt vontak be, mondja a tanulmány szerzője, Marcus Biermann, a belgiumi Louvain-i Katolikus Egyetem Gazdasági és Társadalomkutató Intézetének kutatója. Biermann megállapítása szerint a növekedés akkor volt még szembetűnőbb, amikor nagyobb távolságot kellett volna megtenni a szemináriumra való személyes elutazáshoz. "Ez arra utal, hogy a Covid előtti utazás követelménye akadályt jelentett a nők számára, hogy elfogadják a meghívást" - mondta.

Bár a személyes szemináriumok jobb kapcsolatépítési lehetőségeket kínálnak, mint az online változatuk, de Biermann szerint a vegyes megközelítésnek is lehet némi előnye. Egy intézmény például kínálhatna vegyesen személyes és virtuális szemináriumokat, hogy növelje a nők képviseletét és az előadók sokszínűségét, miközben más lehetőségeket is kínálna a személyes kapcsolatépítésre - írta a Wall Street Journal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.