Hirdetés
. Hirdetés

Állandóan okoskodik a kolléga és még bunkó is?

|

Magas IQ-val nagyobb a mentális betegségek kockázata.

Hirdetés

Ha megnézzük a televíziós műsorokat, amelyekben zsenik szerepelnek, nagyon gyorsan kirajzolódik egy minta. A Hugh Laurie alakította House orvosi zseni, de súlyos depresszióval és messiás-komplexussal küzd. Sherlock Holmes bármilyen ügyet meg tud oldani, de számos függőséggel harcol, és lehet, hogy csak egy szociopata. Számtalan tévéműsor, film és könyv foglalkozik azzal a gondolattal, hogy a magas intelligenciájú emberek hajlamosak a mentális betegségekre.

A meggyötört zsenik sztereotípiája azonban most talán némi tudományos alátámasztást is kapott, miután egy új tanulmány szerint a magas IQ-val rendelkező embereknél nagyobb a kockázata a mentális betegségek kialakulásának, mint a lakosság többi részénél.

A Science Direct című szaklapban megjelent tanulmány a 130 feletti IQ-val rendelkező Mensa-tagokat vizsgálta, és megállapította, hogy "a magas intelligenciával rendelkezőknél jelentősen nagyobb a kockázata a vizsgált pszichológiai zavaroknak és fiziológiai betegségeknek".

A tanulmány megállapította, hogy a szorongásos zavarok különösen gyakoriak voltak az amerikai Mensa általuk vizsgált 3715 tagja körében. E tagok 20 százalékának volt diagnosztizált szorongásos rendellenessége, ami jóval magasabb, mint az általános lakosság körében, ahol alig több mint 10 százaléknál diagnosztizáltak szorongásos rendellenességet.

Hirdetés

A kutatók egy olyan modellt használtak, amely szerint a "hiperagyú" intelligens emberek jobban reagálnak a környezeti ingerekre, és "ez hajlamosíthatja őket bizonyos pszichológiai zavarokra, valamint olyan fiziológiai állapotokra, amelyek fokozott érzékszervi és megváltozott immun- és gyulladásos reakciókkal járnak" - írta a Science Direct.

A tanulmány szerint a magasabb IQ-val rendelkező emberek által tapasztalt fokozott tudatossági szint miatt jobban reagálnak a környezetből érkező ingerekre, ami egy hiperagy/hipertest forgatókönyvet hoz létre, ahol hiperaktív központi idegrendszert mutatnak.

Apró ingerek, például egy ruhacímke simulása vagy egy furcsa hang akár "alacsony szintű, krónikus stresszválaszt is kiválthat, amely aztán hipertestválaszt aktivál" - mondta Dr. Nicole Tetreault, a tanulmány társszerzője a Thriveworksnek, ami megmagyarázhatja, hogy a magas IQ-val rendelkező emberek miért szenvednek nagyobb valószínűséggel fokozott szorongásos állapotban.

"Az egyedülálló intenzitások és a túlzott izgatottság [...] egyszerre lehet figyelemre méltó és számos szinten fogyatékossá tevő" - írták a szerzők a tanulmányban. "Ezen egyének jelentős része napi szinten szenved az egyedi érzelmi és fizikai túlpörgethetőségük miatt".

A szerzők hangsúlyozták, hogy tanulmányuk korrelációt és nem ok-okozati összefüggést mutatott ki, és további vizsgálatokat javasoltak a népesség ezen csoportjával kapcsolatban, valamint jelezték, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a magas intelligenciaszinttel rendelkező emberek mentális egészségére.

"Az intelligenciakutatás leggyakrabban az e ritka populációban megfigyelhető villámlásokra összpontosít, azonban ahhoz, hogy teljes mértékben szolgálhassuk ezt a csoportot, nem szabad elhanyagolnunk a briliáns képességük nyomán bekövetkező mennydörgés dübörgését sem" - zárják eme költői képekkel a tanulmányt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.