Hirdetés
. Hirdetés

Átadták a miskolci villamosipari technikum új ipari robotika laborját

|

Egy térségi regionális együttműködés gyümölcse ez a robotika labor, amelyet a Miskolci Szakképzési Centrum és a kassai Szalkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola valósított meg.

Hirdetés

Átadták a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum új, mintegy 150 millió forintból kialakított ipari robotika laborját pénteken Miskolcon. Az eseményen elhangzott: a szakképző infrastruktúrát fejleszteni kell, hogy a gazdaság, a gazdasági szereplők és a szakképző iskolák laborjai "egyenszilárdságúak" legyenek, vagyis 21. századnak megfelelő technikai színvonalra emeljék ezeket.

A magyar-szlovák Interreg pályázat segítségével megvalósult laborberuházás rámutat arra, hogy nemcsak a magyarországi, hanem az egész Kárpát-medencei szakképzésért tenni kell Kárpátalján, Erdélyben, Székelyföldön, a Felvidéken és a Délvidéken is.

A hazai célkitűzések között például a munkaerőpiaci igényeknek történő megfelelés, a szakképzési rendszer teljes megújítása, az ösztöndíjrendszer biztosítása a tanulók számára, az oktatók bérének folyamatos emelése, a már említett infrastruktúra-fejlesztés, valamint a felsőoktatás, a szakképzés, az innováció és a felnőttképzés "kéz a kézben" működtetése szerepel.

Hirdetés

Mint elhangzott, jól halad a magyar kutatás és innováció, hiszen nemcsak a rangsorokban haladunk előre, hanem Nobel-díjasaink is vannak, a szakképzésünk pedig Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes lett.

A 2021-ben elindított projektben egyébként 150 millió forintot fordítottak a csúcstechnológiás tanműhely kialakítására - tette hozzá. A számítógép vezérlésű robotikai megmunkálógépekkel felszerelt laborban két ipari robot dolgozik, illetve kialakítottak egy ipari gyártósort szimuláló rendszert is. A beruházáshoz 216 ezer eurót (83,3 millió forint) az Interreg pályázat Interskill 2021 programja biztosított, a fennmaradó összeget pedig a környékbeli nagyvállalatok pénzügyi támogatásából finanszírozták.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.