Hirdetés
. Hirdetés

Az eddigi legjobb eredményt érték el a magyar fiatalok a szakmák Európa-bajnokságán

|

Az idei versenyben 26 tehetséges magyar fiatal indult 22 versenyszámban.

Hirdetés

Az eddigi legjobb eredményt érték el a magyar fiatalok a szakmák Európa-bajnokságán a lengyelországi Gdanskban, ahol az Európa-bajnok cím mellett, öt arany-, egy ezüst-, négy bronzérmet és hét kiválósági érmet hoztak haza a fiatalok.

Európa-bajnok lett az informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik egyúttal - az összes versenyző által elért legmagasabb, 800-ból 799 megszerzett pontszámmal - az Európa Legjobbjai címet is elnyerték. A fiatalok a Budapesti Műszaki Szakképző Centrum Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikum tanulói

Az öt aranyérem a webfejlesztő, épületasztalos, festő és díszítőfestő, valamint víz-, gáz- és fűtésszerelő versenyszámban született. Az ezüstérmet robotikában hozta el Magyarország, míg a négy bronzérmet betegápolásban, kozmetikában, mechatronika szakmában, valamint szárazépítő szakmában. Emellett hét versenyszámban vehettek át kiválósági érmet a magyar fiatalok.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) együttműködésben a szaktárca tervei között szerepel, hogy a kétévente megrendezendő szakmák világbajnokságának (WorldSkills) pár év múlva Magyarország adjon otthont. Hazánk 2018-ban az Európa-bajnokság helyszíne volt.

Hirdetés

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerint a valaha volt legsikeresebb szakmák Európa-bajnokságán van túl a magyar csapat, és ez megmutatja a megújult magyar szakképzés sikerességét. A magyar szakképzés megfelel a munkaerőpiaci igényeknek.

Az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és a szakmák képviselőivel kialakult együttműködés révén az ágazati területeken gyakorlatra épülő képzési program valósul meg. Ennek a duális felkészítésnek köszönhetően az elméleti tudás mellett konkrét gyakorlati tapasztalatra is szert tesznek a fiatal szakemberek, akik képzési idejük nagy részét gazdasági, ipari szereplőknél töltik.

A szakmák idei Európa-bajnokságának érméit szombat este adták át az esemény záróceremóniáján Gdanskban. Magyarország nyolcadik alkalommal vett részt az EuroSkills versenyen, amelyet szeptember 5. és 9. között rendeztek Lengyelországban. A megmérettetésen 32 országból több mint 600 fiatal indult 43 versenyszámban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.