Hirdetés
. Hirdetés

Az egész céget tönkre teheti a kollégáit sározó alkalmazott

|

Pletykák és a személyiségi jogok megsértése a munkahelyen.

Hirdetés

A munkatársakról pletykákat terjeszteni nem tanácsos, még vezető beosztásban sem - egyrészt egy normális és egészséges munkahelyen a munkatársak ezt nem veszik jó néven, másrészt a pletykafészek kollégákban senki sem bízik meg a továbbiakban. Ami még rosszabb, hogy egy bizonyos ponton a munkatársról szóló negatív pletyka miatt akár per is indítható. Hiszen egy állítás hamar rágalmazássá válhat.

A legtöbb munkahelyi pletyka viszonylag ártalmatlan: előléptetés, fizetésemelés, létszámcsökkentés, új termékek vagy termékek megszüntetése és számos más, a vállalat alkalmazottait érintő kérdés. Néhány pletyka azonban nem ártalmatlan, és súlyos következményekkel járhat.

A becsületsértés lényeges eleme, hogy az elhangzott vagy leírt kijelentések nemcsak károsak, hanem valótlanok is. Ha például az egyik munkavállaló azt állítja a másikról, hogy az eltulajdonított valamit, a kijelentés általában csak akkor minősül becsületsértőnek, ha a munkavállaló valójában nem tett el semmit.

Az sem mindegy, hogy ki, kinek mondja. Ha a beszélő például azt mondja egy másik dolgozónak, hogy "szerintem te lopsz", amikor a dolgozók kettesben vannak, a megjegyzés sértő lehet, de tanú hiányában nem minősül rágalmazásnak.

Hirdetés

A rágalmazás azt jelenti, hogy a kijelentésnek tényleges kárt kell okoznia az adott kolléga jó hírnevében. Ha például a beszélő azt mondja, hogy "Aliznak egyszerűen borzalmas ízlése van a ruhák terén", a kijelentés valószínűleg nem minősül becsületsértőnek, mert valaki akkor is tekinthető jó hírnevű személynek, ha a divatérzéke hagy némi kívánnivalót maga után. Ha azonban a megemlített személy egy ruhatervező, a kijelentés közelebb kerülhet a perelhetőséghez, különösen, ha olyan embernek mondja, akin Aliz szakmai előmenetele múlik.

Több oka is van annak, hogy nem érdemes kritikusan beszélni vagy írni egyik munkatársunkról sem, túl azon, hogy esetleg rágalmazási pernek vagyunk kitéve. Az egyik nagyon jó ok az, hogy azok a munkavállalók, akik gonosz viselkedésükkel hírnevet szereznek a cégnél, hamar rájöhetnek, hogy saját maguk szakmai előmenetelét károsították leginkább.

Az is fontos, hogy a negatív viselkedés általánosságban is káros a szervezetre nézve. A negativitásnak kitett munkavállalók negatívan hatnak a munkatársakra, akik aztán maguk is negatívvá válnak, ami jelentős károkat okoz a morálnak és a teljesítménynek. A negativitás ragályos.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.