Hirdetés
. Hirdetés

Az IT-munkaerőpiac meghatározó trendjei

|

A Five2One ausztrál mobilapplikáció-készítő cég alapítója, Vaibhav Namburi a technikai szakértelemmel rendelkező fejlesztők növekvő jelentőségéről osztja meg gondolatait a CIO.com magazinban megjelent cikkében.

Hirdetés

A világ hat legértékesebb vállalatának - Apple, Amazon, Alphabet (a Google anyavállalata), Microsoft, Alibaba, Facebook - szinte mindegyike háztartási márka, és valamennyien technológiai cégek. Az Apple évtizedek óta szabványalkotó a hardver területén, míg az Amazon teljesen megváltoztatta a kiskereskedelemről alkotott elképzeléseinket. A digitális siker mindennél fontosabb, még a hagyományosnak tartott vállalatoknak is.

Ennek megfelelően változik a CIO-k munkája: egyre inkább elvárják tőlük, hogy üzleti eredményeket produkáljanak. A digitális átalakítás nem a végső cél, sokkal inkább szemléletbeli változást előidéző folyamat a szervezeteken belül. Mely aktuális trendek befolyásolhatják a vállalatok jövőjét?

Hirdetés

Krónikus informatikushiány
Komoly válságot élünk meg az informatikai munkaerőpiacon. Minden évben egyre nő az igény a képzett szakemberek iránt, de nem végez elegendő informatikus az oktatási intézményekben. A Robert Half Technology által megkérdezett 160 informatikai és technológiai vezetőnek csupán a 3 százaléka állította, hogy a jelenlegi oktatási rendszer képes kielégíteni a technológiai munkaerőpiac igényeit. Ugyanakkor 82 százalékuk arról számolt be, hogy manapság sokkal nehezebb megfelelő képzettségű IT-szakembereket találni, mint öt esztendővel ezelőtt.

Ami az öreg kontinenst illeti, Andrus Ansip, az Európai Bizottság egységes digitális piacért felelős biztosa szerint a gyors növekedésnek köszönhetően az infokommunikációs szektor hozzávetőlegesen 120 ezer új munkahelyet teremt évente, Európában 2020-ra így már több mint 800 ezer képzett infokommunikációs szakember fog hiányozni a munkaerőpiacról.

Ausztrália hasonló problémával küszködik. A Deloitte Access Economics friss jelentése szerint 2023-ig 100 ezer új informatikusra lesz szüksége a kontinensnyi országnak, ha pedig a piacvezetők közé kívánja feltornászni magát, ez a szám 200 ezerre nő. Ugyanakkor csupán évente 5 ezer új szakember végez, így nem marad más megoldás az ausztrálok számára, mint az informatikusok importálása.

Csökkenő lojalitás
Sajnálatos módon a jelenleg elérhető jelöltekkel kapcsolatos munkaadói tapasztalatok sem túl rózsásak. Itt van például az adatbázis-fejlesztői pozíció, amely egyike a hét leginkább keresett szakértelemnek. A tapasztalatok szerint az ilyen képzettségű informatikusok lojalitása azonban aggasztóan alacsony szinten van: a Stack Overflow fejlesztői portál tavalyi kutatása szerint négy fejlesztő közül három állította, hogy nyitott az új lehetőségek iránt. Kétharmaduk pedig azt mondta, elveszítik az érdeklődésüket egy állásajánlattal kapcsolatban, ha az interjút követő két hétben nem kapnak visszajelzést. És mivel a Glassdoor állásportál szerint átlagosan 4,5 hétbe telik egy pozíció betöltése, ez azt jelenti, hogy sok vállalatnak okoz gondot jó képességű, tapasztalt szakembereket találnia.

Javít a helyzeten ugyanakkor, hogy megjelentek az előre feltöltött technológiai teszteket kínáló online platformok, amelyek a munkaadókat közvetlenül összekapcsolják az érdeklődőkkel, így jelentősen felgyorsítható a toborzási folyamat.

Digitális elvárások
A hagyományos vállalatok nagy problémája, hogy nem csak a technológiai óriásoktól várják el az emberek, hogy digitális vezetők legyenek. Manapság a cégeket már nem az iparági versenytársaikkal összehasonlítva értékelik a vásárlók. Nemsokára az lesz a megítélés fő szempontja, milyen digitális vásárlói élményt nyújtanak.

Márpedig nem egyszerű folyamat egy márka áttervezése a digitális felhasználói élmény szem előtt tartásával. Az SAP 2017-es Australian Digital Experience jelentése szerint még mindig nem megfelelőek a vásárlók 35 százalékának digitális tapasztalatai. Ezért el kell érni, hogy cégünk érintett alkalmazottai rendelkezzenek a megnövekedett igények kielégítéséhez szükséges szakértelemmel.

Gyorsuló világ
A megkövült gondolkodás és a tétlenség miatt egyre nő a cégbezárások száma. A vállalatokra gyakorolt digitális hatás felgyorsítja a lemaradás folyamatát. Az S&P 500-as vállalatok átlagéletkora immár 20 év alatt van, az 50-es években még 60 év körül volt.

A technológiai fejlődéssel lépést tartani képtelen vállalatok sokkal gyorsabban maradnak le, és hullnak el a versenyben, mint valaha. Előrejelzések szerint 2027-re az S&P 500-as cégek átlagéletkora csupán 12 év lesz, így a digitális írástudók alkalmazása még soha nem volt olyan fontos, mint manapság.

Tehetségek megtartása
Az informatikusok iránt világszerte megnyilvánuló hatalmas kereslet miatt komoly erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy a szakemberek ne távozzanak külföldre. A megfelelő javadalmazás mellett őket megelégedéssel eltöltő munkát és munkakörülményeket kell biztosítani számukra.

A Stanford Graduate School of Business felmérése szerint az MBA végzősök 90 százaléka előkelő helyre rangsorolta a társadalmi felelősséget a munkaadója kiválasztásakor fontosnak tartott szempontok között. Ez az oka annak, hogy vonzóak a startup vállalkozások.a millenniumi generáció tagjai számára vonzó lehetőség a közös cél elérése érdekében tevékenykedni, 2003 óta azonban sajnálatos módon a felére csökkent a startupok aránya az összes kisvállalkozás között.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.