Hirdetés
. Hirdetés

Egyre többen választják az agrár felsőoktatást

|

Stratégiai ágazattá vált a mezőgazdaság és az élelmiszeripar.

Hirdetés

Egyre népszerűbb az agrár felsőoktatás, amit igazolnak az idei felvételi eredmények is - közölte az agrárminiszter. Nagy István kiemelte, az Oktatási Hivatal által működtetett felvi.hu adatai alapján első helyen 4764 diák jelentkezett agrár képzési területre, közülük pedig 4082 fő kezdheti meg szeptembertől tanulmányait, ami több mint 28 százalékos bővülést jelent a korábbi évhez képest. Hangsúlyozta, a biztonságos élelmiszer-ellátás nemzetbiztonsági kérdés is. Ezért a jövő szakembereinek a felsőoktatásban megszerzett tudással kell megtalálniuk a megfelelő válaszokat a 21. század kihívásaira. Ehhez erős agrár-felsőoktatásra, és az ezzel szorosan együttműködő kutatási háttérre van szükség.

Cél, hogy az agrár-felsőoktatás a piaci szereplőkkel szorosan együttműködve, igényeikhez igazodva versenyképes tudással vértezze fel a hallgatókat. Ehhez kiváló lehetőséget teremt a duális képzési forma, mely az agrár-felsőoktatásba jelentkezett hallgatók körében is egyre népszerűbb. Versenyképes tudás nélkül ugyanis nincs versenyképes agrárium. Jó látni, hogy ezt egyre többen ismerik fel - tette hozzá.

"Azt is örömteli látni, hogy a diákok agrár-felsőoktatásba vetett bizalma folyamatosan növekszik."

Nagy István hangsúlyozta, ma Magyarországon a diákok nyolc felsőoktatási intézmény közül választhatnak, ha agrár felsőoktatási tanulmányokat szeretnének folytatni. Így minden olyan diák, aki az agráriumban akar továbbtanulni, megtalálhatja a számára testhezálló szakot és felsőoktatási intézményt. Az agrár felsőoktatás nyitottsága, illetve az itt tanulható alap, mester, és osztatlan képzésekben a hallgatók egyre inkább biztos tudást, egzisztenciális lehetőséget, hosszú távú perspektívát látnak.

Hirdetés

Ezt a folyamatot jól jelzi, hogy például a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen a felvett hallgatók száma 32 százalékkal, míg a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karára felvett hallgatók létszáma összesen 36 százalékkal növekedett.

Kiemelte, "az elmúlt évek tapasztalata alapján azt mondhatjuk, jó úton járunk. A megkezdett utat folytatnunk kell, hiszen a cél, hogy a magyar agrárium számára biztosítsuk a középfokú szakképzésen át a felsőoktatásig a megfelelő szakember utánpótlást. Ehhez minden támogatásra szükség van, hiszen közös érdekünk a hosszú távú biztonságos élelmiszer előállítás biztosítása, mely jól képzett szakemberek nélkül nem megvalósítható" - áll a tárca közleményében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.