Hirdetés
. Hirdetés

Ezek a magyarországi diplomák érik most a legtöbbet

|

Idén február 15-e az egyetemi képzésekre való jelentkezések határideje.

Hirdetés

Pályakezdőként a Szegedi Tudományegyetem volt hallgatói várják el a legalacsonyabb induló fizetést és a Szent István Egyetemről kikerülők a legtöbbet, azonban 10 év tapasztalattal már a Nyíregyházi Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem áll a skála két végén - írta a Profession.hu saját, 104 000 fős mintáján alapuló trendelemzése.

Az egyetemi végzettséggel rendelkezők munkaerőpiaci elváratásait és lehetőségeit vizsgálta legújabb elemzésében Magyarország leglátogatottabb tematikus állásportálja. A Profession.hu adatbázisában a releváns és aktív felhasználók többsége az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, valamint a Pécsi Tudományegyetemen diplomázott felsőfokú tanulmánya végeztével. A 104 000 fős mintában az a 18 intézmény szerepel, amelyet a legtöbb, az adatbázisban szereplő felhasználó elvégzett.

Az elmúlt fél év során az állásportál regisztrált, diplomás felhasználói legnagyobb arányban az adminisztrátor, dokumentumkezelő kategóriában feladott álláshirdetésre jelentkeztek - leszámítva a BME egykori hallgatóit, akik a projektmenedzseri pozíciókra küldték be többségében az önéletrajzukat.

Hirdetés

A jelentkezési fázist követően a munkaerőpiaci elhelyezkedések trendjét is megvizsgálta az állásportál. Az egykori eltések az adminisztráció, vagy pedagógia területén; a corvinus-osok marketing és elemzés kategóriákban; a BME volt hallgatói gépészmérnökként és programozóként, fejlesztőként; a debreceni és a pécsi felsőoktatási intézmény oklevelét megszerzők pedig egyaránt az adminisztrátori és szakmai asszisztensi állásokban helyezkedtek el a legtöbben. A Szegeden diplomázott szakemberek körében a projektmenedzsment és adminisztráció, illetve pedagógia, a Miskolci Egyetemen a gépészmérnök és adminisztrátor, a Budapesti Gazdasági Egyetemen végzettek között pedig jellemzően a könyvelés és kontrolling területe a legkedveltebb. Intézménytől függetlenül a projektmenedzsment szakmai kategóriában találtak a legtöbben munkahelyre.

Pályakezdőként a Szent István Egyetem, míg sokéves tapasztalattal a BME volt hallgatóinak bérigénye a legmagasabb.

A teljes mintában a bérigények tekintetében kiugró a BME-s diplomával rendelkező munkavállalók elvárása, akik átlagosan 504 000 forintos havi nettó fizetést szeretnének - ez a fél évvel korábban elvégzett elemzéshez képest 3 százalékos emelkedést jelent. Második helyen a Budapesti Corvinus Egyetem volt hallgatói állnak szintén 3% emelkedéssel, 466 000 forintos bérigénnyel. Az Óbudai Egyetemen végzettek kérik el átlagosan a harmadik legmagasabb összegű havi bért, ez nettó 463 000 forint, ami 4,5%-os emelkedést jelent az ősz elején mértekhez képest.

"Az inflációval párhuzamosan érthetően a munkavállalók fizetési igénye is emelkedett, viszont a Magyarországi cégeknél jellemző bérkorrekciókhoz képest jóval alacsonyabb mértékben. Az őszi HR-Körkép kutatásunkból kiderült, hogy a magyarországi munkáltatók 66 százalékánál volt bérkorrekció 2022-ben és 58 százalékuk tervezte 2023-ban is a fizetések emelését. Ez az esetek háromnegyedében legalább 10 százalékos bérfejlesztést jelent, a diplomások fizetési igényei viszont átlagosan ennél jóval kisebb mértékben emelkedtek" - mondta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

A diplomás pályakezdők körében az átlagos nettó havi fizetési igény 263 000-347 000 forint között mozog, a legalább 10 évnyi szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalók esetében pedig már 413 000-591 000 forintra emelkedik.

Míg pályakezdőként a Szegedi Tudományegyetem volt hallgatói várják el a legalacsonyabb induló fizetést (átlag havi nettó 263 000 Ft) és a Szent István Egyetemről kikerülők a legtöbbet (347 000 Ft), addig 10 vagy annál több évnyi szakmai tapasztalat megszerzését követően már a Nyíregyházi Egyetem (413 000 Ft) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (591 000 Ft) kerül a skála két végpontjára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.