Hirdetés
. Hirdetés

Földi műholdvevő állomás épült Szombathelyen - videó

|

A Gotthard Obszervatórium területén helyet kapó földi műholdvevő állomás nemzetközi összefüggésben is szolgálja majd az asztrofizikai kutatásokat.

Hirdetés

Sikeres szakmai teljesítménnyel zárult az ELTE Informatikai Karának komplex oktatási és kutatási célokat támogató projektje. Az asztorfizikai alprojekt keretében egy világviszonylatban is korszerű földi műholdvevő állomás épült Szombathelyen a Gotthard Obszervatórium területén, amely révén lehetőség lesz a tudományos céllal világűrbe juttatott úgynevezett CubeSat műholdakról adatokat fogadni, illetve a műholdak földi vezérlésére is.

A fejlesztési projekt célja, hogy a szombathelyi régió műszaki és informatikai szakemberigényének kielégítése, másrészről olyan innovatív kutatási alprojektek megvalósítása, amely hazai és nemzetközi együttműködésen alapulnak. Kifejezett célja volt továbbá, hogy az informatika, természettudományok és társadalomtudományok területén új módszerekkel és eszközökkel adjon választ eddig még meg nem oldott problémákra. A 2017 és 2021 között futó projekt több mint 330 millió forintból az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.