Hirdetés
. Hirdetés

Folytatódnak az elbocsátások a technológiai iparban

|

Egy sor technológiai cég erősítette meg, hogy összesen több ezer alkalmazottat bocsátanak tovább emelve a leépítési hullámot, amely tavaly óta már több mint 200 ezer munkavállalót érintett világszerte.

Hirdetés

Az IBM hivatalosan nem beszél leépítésekről

Az IBM mintegy 3900 munkahelyet, azaz a foglalkoztatottak valamivel több mint egy százalékát fogja leépíteni - számolt be az AFP. A cég azonban sem a szerdán közzétett negyedéves eredményjelentésében, sem az elemzőkkel a pénzügyi eredmények megvitatására tartott telefonbeszélgetésen nem beszélt a munkahelyek leépítéséről. Az IBM közölte, hogy az idei első negyedévben 300 millió dolláros egyszeri költséget számol el, amely a forrás szerint az elbocsátásokkal függ össze.

Ez a költség "teljes egészében a Kyndryl kiválásához, valamint az egészségügyi adat- és elemzési üzletágak eladásához kapcsolódik. Ez nem a 2022-es teljesítményen vagy a 2023-as várakozásokon alapuló intézkedés" - mondta az IBM szóvivője az AFP-nek.

A több mint százéves technológiai cég a tavalyi év utolsó három hónapjában 2,9 milliárd dolláros nyereséget jelentett, mintegy 17 százalékkal többet, mint 2021 azonos időszakában, annak ellenére, hogy a bevétel 16,7 milliárd dolláron stagnált. "Az ügyfelek minden földrészen egyre inkább befogadták hibrid felhő- és mesterséges intelligencia-megoldásainkat, mivel a technológia továbbra is megkülönböztető erő marad a mai üzleti környezetben" - mondta Arvind Krishna, az IBM vezérigazgatója az eredményközleményben.

A társaság tavaly év végén jelentette be, hogy 20 milliárd dollárt fektet félvezetőkbe, kvantumszámítógépekbe és más csúcstechnológiákba New York államban. Krishna Joe Biden amerikai elnökkel közösen tartott beszédében mutatta be a technológiai óriás poughkeepsie-i létesítményében az egy évtized alatt megvalósuló beruházásokat.

Hirdetés

Az elnök prioritásként kezeli a csúcstechnológiai gyártás növekedésének ösztönzését, remélve, hogy újraépítheti a hazai ellátási láncokat az olyan létfontosságú alkatrészek, mint a mikrochipek. Eközben a technológiai óriáscégek meghúzzák a nadrágszíjat és elbocsátják a dolgozókat, hogy elviseljék a nehéz globális gazdasági körülményeket és a járvány előtti, az internetes szolgáltatásoktól kevésbé függő életmódhoz való visszatérést.

Az Amazon, a Meta, a Microsoft és a Google anyavállalata, az Alphabet nemrégiben tervbe vette a munkaerő-csökkentést, miután a világjárvány idején a digitális szolgáltatások iránti megnövekedett kereslet kielégítése érdekében jelentős létszámfelvételeket hajtottak végre.

Az SAP is csatlakozik a leépítési hullámhoz

A világszerte mintegy 120 ezer alkalmazottat foglalkoztató német szoftveróriás, az SAP is kénytelen leépíteni. Azt közölte, hogy az idén mintegy 3000 munkahely megszüntetését tervezi, csatlakozva ezzel a globális technológiai szektorban zajló elbocsátási hullámhoz. A hagyományos szoftvereket és felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat egyaránt kínáló walldorfi székhelyű csoport közölte, hogy "célzott átszervezési programot+ tervez végrehajtani "alaptevékenységének megerősítése" és a hatékonyság javítása érdekében. "A program várhatóan az SAP alkalmazottainak mintegy 2,5 százalékát érinti" - áll a 2022-es egész éves eredményeket ismertető eredménybeszámolóban.

Az SAP lépése követi a Meta, az Amazon, a Google, az IBM és a Microsoft technológiai óriások által bejelentett hasonló leépítéseket, mivel ágazat felkészül a gazdasági visszaesésre. Az SAP közölte, hogy a létszámleépítés 250-300 millió euróba (270-330 millió dollár) kerül a vállalatnak, főként 2023 első negyedévében. Az átszervezés várhatóan 2024-től évi 300-350 millió eurós megtakarítást eredményez, "ami segít majd a stratégiai növekedési területekre irányuló befektetésekben" - közölte a cég.

Az SAP azt is hozzátette, hogy megvizsgálja az online piackutatási szoftverekre szakosodott Qualtrics leányvállalatának eladását. Ez a társaság szerint lehetővé tenné számára, hogy még inkább a felhőalapú alaptevékenységére összpontosítson.

Az SAP 2022 egészére 30,9 milliárd eurós bevételt jelentett be, 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az üzemi nyereség valamivel több mint 8 milliárd euró lett, két százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. A 2023-as évre az SAP 10-13 százalékos működési nyereségnövekedést vár.

Újabb elbocsátások az öböl-régióban

A Confluent nevű, Mountain View-i székhelyű adattudományi vállalat egy hatósági bejelentésben közölte, hogy 220 munkahelyet szüntet meg. Az Uber Freight, a ridehailing cég fuvarozási részlege 150 embert bocsát el a digitális közvetítői részlegben - írja a SF Chronicle az elbocsátásokról szóló összegzésében.

A PagerDuty nevű San Francisco-i technológiai cég a személyzet 7 százalékát bocsátja el. "Ahhoz, hogy átvészeljük a mai gazdasági bizonytalanságot és hosszú távon sikeresek legyünk, több pénzforgalmat kell generálnunk és növelnünk kell a működési árrésünket rövid távon" - írta a társaság, amelynek 2022 januárjában 966 alkalmazottja volt az éves jelentése szerint. A PagerDuty 5-7 millió dolláros költségekre számít az elbocsátásokkal kapcsolatban, és tervezi néhány irodabérlet idő előtti felmondását, ami 14-16 millió dolláros költséggel jár.

Az egykattintásos pénztárgépes startup, a Bolt további 50 munkahelyet szüntet meg a tavaly óta tartó harmadik elbocsátási körben - jelentette a The Information. A San Francisco-i székhelyű, népszerű közösségi hálózat, a Reddit pedig meg nem határozott számú elbocsátást hajtott végre - számolt be az Insider. És a sornak ezzel valószínűleg még nem szakad vége.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.