Hirdetés
. Hirdetés

Házhoz jön a Harvard vagy az MIT

|

Aki ingyen, vagy igen olcsón szeretne informatikai szaktudáshoz jutni, remek lehetőségeket találhat magának. Ezek közül ajánlunk tucatnyi rangos oktatási szolgáltatót.

Hirdetés

Manapság az IT-szektorban lasszóval fogják a szakembereket, a fizetések pedig nagyon kedvezőek, nem meglepő tehát, hogy egyre többen kacérkodnak ezzel a pályával. A kereslet pedig megteremti a kínálatot: gombaként szaporodnak azok az internetes oktatási szolgáltatók, amelyek a szakterület iránt érdeklődőknek kínálnak naprakész tudást. Sok közülük fizetős, de jó néhány olyan is akad, amelynél díjmentesen pallérozódhatunk, és a képzés minősége sem marad el a drágább szolgáltatókétól.

Hirdetés

A következőkben tizenkét olyan nívós online oktatási helyet mutatunk be, ahol ingyen vagy szerény összeg fejében versenyképes szaktudást szerezhetünk, illetve felfrissíthetjük korábbi ismereteinket. Ezek a tanfolyamok nem csak azok számára lehetnek vonzóak, akik pályamódosításon törik a fejüket, hanem azok is profitálhatnak belőlük, akik a legújabb technológiai trendekről szeretnének értesülni. Elvégzésükhöz pedig nem kell más, mint tudásvágy és kitartás, s persze megalapozott angoltudás.

Alison.com

Az Alison.com sokféle ingyenes IT-kurzust kínál: palettáján olyan kurrens témák szerepelnek, mint a hálózatkezelés és biztonság, a hardver- és szoftverfejlesztés, a játékkészítés, a szoftvereszközök, az IT-menedzsment, a mobilappok, a szoftvermérnökség, az adattudomány, az adatbázisok és az alapszintű IT-ismeretek. Eldönthetjük, hogy rövid kurzusra akarunk-e benevezni, ami csupán bizonyítványt ad, vagy belevágunk egy hosszabb, átfogó, diplomával kecsegtető képzésbe. A tudás maga ingyenes, de ha befejeztük a kurzust, a diplomát vagy az oklevelet csak egy bizonyos összeg átutalása ellenében kapjuk meg. Havi 8 dollárért pedig prémiumfiókot vásárolhatunk, amely tovább szolgáltatásokhoz biztosít hozzáférést, és mentesít a reklámoktól.

Codeacademy

A Codeacademy tizenkét programozási és jelölőnyelvből (Python, Ruby, Java, JavaScript, jQuery, React.js, AngularJS, HTML, Sass és CSS) kínál kurzusokat. Az oktatás nagy súlyt fektet a gyakorlati ismeretekre, és fejlődésünket valós idejű visszajelzésekkel segíti. Ha elégedettek vagyunk a tematikával és a képzés módjával, havi 20 dollárért benevezhetünk a Codeacademy Próra, ahol további izgalmas projektek várnak, és a tanácsadók is jobban figyelnek ránk. De aki megfelelően motivált, és nincs szüksége arra, hogy kívülről noszogassák, annak a Codeacademy díjmentes alapképzése is bőségesen elég lehet ahhoz, hogy elinduljon a programozói pályán.

Coursera

A Coursera nem teljesen ingyenes, de vannak kellemes díjmentes kurzusai is különböző programozási nyelvekből. Elsajátíthatjuk többek közt a Python, a C vagy a Java programozás alapjait. A jelentkezést követően valamennyi ingyenes tanfolyamon korlátozások nélkül részt vehetünk, de ha bizonyítványt szeretnénk, vagy magasabb szintű tudásra akarunk szert tenni, fizetnünk kell - hogy mennyit, az a választott témától és kurzustól függ.

Dash General Assembly

A General Assembly profitorientált oktatási szervezet, de a kínálatában szerepel egy ingyenes kurzus is, amelyen a webfejlesztés alapjait lehet elsajátítani. A Dash program a HTML és a JavaScript használatára koncentrál, és teljesen ingyenes, ráadásul azzal az előnnyel is rendelkezik, hogy teljes mértékben a saját tempónk szerint haladhatunk benne. A program összeállítói oktatóanyagokkal és különféle, a böngészőnkben végrehajtható feladatokkal segítik a diákokat, úgyhogy aki a webtervezés alapjait szeretné elsajátítani, remekül jár ezzel az ingyenes kurzussal.

EdX

Az EdX kínálatát olyan egyetemi szintű kurzusok képzik, amelyeket iskolák, nonprofit szervezetek és cégek hoztak létre. Ezeket az ingyenes programokat olyan rangos oktatási intézmények gondozzák, mint például az MIT és a Harvard. A kurzusokat rövid videók, interaktív oktatási feladatok, letölthető tankönyvek egészítik ki, és van egy fórum is, ahol a hallgatók egymással kommunikálhatnak, kérdéseket tehetnek fel, illetve kapcsolatba léphetnek az oktatási asszisztensekkel. Ha végeztünk, a sikeres vizsga után bizonyítványt kapunk, amelynek komoly értéke van, a kurzust lebonyolító oktatási intézmény rangjától függően akár még az egyetemi kreditbe is beleszámít.

Harvard Online Learning

A Harvard sokfajta oktatási anyagához és programjához biztosít ingyenes online hozzáférést annak érdekében, hogy olyanok is tudást szerezhessenek, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy erre a méregdrága csúcsegyetemre járjanak. Az érdeklődők olyan oktatási tartalomellátók anyagaiból válogathatnak, mint az EdX, a GetSmarter, a HarvardX, a Harvard Business School (HBX), a Harvard Extension School és a Harvard Medical School (HMX). Szinte nincs olyan IT-téma, ami hiányozna a kínálatból, úgyhogy aki komolyan gondolja a tanulást, ezen a helyen a csillagászati összegű tandíj kifizetése nélkül is harvardi tudást szerezhet.

Khan Academy

A Khan Academyt 2006-ban hozták létre azzal a deklarált céllal, hogy ingyenes, világszínvonalú oktatást biztosítsanak bárhol, bárkinek. A nonprofit szervezet órái YouTube videók formájában zajlanak, és különböző feladatokkal egészülnek ki, amelyeket szintén az interneten keresztül tudunk elvégezni. Az oktatói gárda fiatal és elkötelezett, és bár a Khan Academy működési formája nem pontosan egyezik a hivatalos oktatási intézményekével, nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy bővítsük ismereteinket vagy olyan új szaktudást szerezzünk, amellyel lökést adhatunk karrierünknek.

Microsoft Learn

A Microsoft kurzusain a szoftverház termékeihez és szolgáltatásaihoz kapcsolódó tudást és bizonyítványokat szerezhetünk. A saját ritmusban végezhető oktatási modulok és vizsgák ingyenesek, de ha instruktori szintű képzést szeretnénk, ezt csak a Microsoft Certified Trainereken keresztül érhetjük el, és nem biztos, hogy ezek a minősített oktatók is grátisz kínálják kurzusukat. Ezt tehát mindenképpen tartsuk szem előtt, ha teljesen ingyenes programot keresünk, nehogy utólag érjen bennünket csalódás.

MIT OpenCourseWare

2001-ben az MIT University gondolt egy merészet, és alap-, illetve posztgraduális képzéseinek minden oktatási anyagát ingyen elérhetővé tette az MIT OpenCourseWare-en. Az MIT forradalmi lépését már 250 egyetem és kollégium követte, 2018-ban pedig az MIT még tovább lépett, és több mint száz kurzusát streamelhető vagy letölthető videóleckékkel egészítette ki. Ha bármilyen témában szeretnénk megalapozni tudásunkat, feltétlenül nézzünk körül az MIT OpenCourseWare fantasztikus kínálatában: könnyen lehet, hogy meg fogjuk spórolni a fizetős tanfolyamot.

Skillshare

Ez a hely aranybánya azoknak az UI- és UX-tervezőknek, illetve webfejlesztőknek, akik ingyen szeretnék továbbfejleszteni tudásukat. Nem csak az UI- és az UX-tervezés és a webfejlesztés témájában találunk itt jól felépített kurzusokat, de az üzleti analitikákról is tájékozódhatunk. A díjmentes képzések mellett választhatjuk a 15 dolláros havi vagy a 99 dolláros éves előfizetést, amivel a hely összes létező kurzusához hozzáférhetünk, továbbá olyan kellemes extrákat kapunk, mint a hirdetésmentesség, a tanári konzultációk és az oktatási anyagok offline elérése.

Udacity

Az Udacity olyan, ma hihetetlenül keresett és a munkaerőpiacon jól eladható témakörökben utazik, mint a programozás és fejlesztés, a mesterséges intelligencia, a felhőalapú számítástechnika, az adattudomány és az autonóm rendszerek. Az oktatási szolgáltató bizonyítványai nem ingyenesek, de számos programot díjmentesen tudunk elvégezni. Ezek listája mintegy kétszáz címből áll, és a programozási, számítástudományi stúdiumok gazdái között olyan nagy neveket találunk, mint a Stanford, az Amazon és a Google. Az úgynevezett nanodegree programok, amelyek jellemzően 6-12 hónapig tartanak, havi 400 dollárba kerülnek, vagyis nem kifejezetten olcsók, de még mindig kevesebbe kerülnek, mint a nagy egyetemek képzései, és az Udacity bizonyítványait a cégek is elfogadják.

Udemy

Az Udemyt azoknak az elfoglalt felnőtteknek találták ki, akik munka mellett akarják továbbképezni magukat. Vannak ingyenes és fizetős kurzusaik is, az árak a témától és az oktatótól függenek. De még a fizetős stúdiumok árába sem kell belerokkannunk (a legtöbb 10 dollárba kerül), és a tudás, amit az elvégzésével megszerezhetünk, sokkal-sokkal többet ér ennél.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.