Hirdetés
. Hirdetés

Indul a felsőoktatási Pannónia Program

|

A tenderre január 15-től pályázhatnak a felsőoktatási intézmények, a pályázatok beadási határideje január 29.

Hirdetés

Útjára indul a modelltváltott egyetemek nemzetközi csereprogramjait segítő Pannónia Program. Ennek keretében a jövő évben 10 milliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy a modelltváltott egyetemek diákjai, az oktatók és a kutatók a világ vezető egyetemein szerezzenek olyan tapasztalatokat, amit majd hasznosítani tudnak a magyar gazdaság és társadalom fejlesztésére. A program pályázati felhívása a tárcával stratégiai partnerként együttműködő Tempus Közalapítvány honlapján jelent meg.

Mint ismeretes, immár 12 magyar egyetem tartozik a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek 5 százalékához. Ugyanakkor továbbra is cél, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem legyen a világ legjobb száz egyeteme között és legalább három intézményt tartsanak számon Európa legjobb száz felsőoktatási intézménye között.

Hirdetés

Mindenesetre, a sikeres magyar felsőoktatásnak az egyik feltétele a nemzetközi csereprogramokban történő részvétel: jelenleg 10 ezer diák, tanár és kutató vesz részt ilyen programokban, ám a Pannónia Programtól azt várják, hogy számuk 2030-ra érje el az évi 20 ezret. A tervek szerint a program jövőre 8 ezer diáknak, oktatónak és kutatónak teszi lehetővé, hogy a világ bármelyik felsőoktatási intézményében nemzetközi tapasztalatokat szerezzen. Az így szerzett krediteket minden esetben el fogják fogadni a hazai intézmények, illetve a tapasztalatszerzést havi 350-500 ezer forintos ösztöndíjjal is támogatja a Pannónia Program.

A forrás 20 százaléka, 2 milliárd forint arra szolgál, hogy a világ 250 legjobb egyetemének valamelyikére jussanak el a magyar diákok, oktatók és kutatók. A tenderre január 15-től pályázhatnak a felsőoktatási intézmények, a pályázatok beadási határideje január 29. A kuratórium február végéig meghozza a döntést a pályázatokról és április végéig a szerződéseket is megkötik.

Jelenleg 99 ország egyetemeivel állnak kapcsolatban és mindent megtesznek azért, hogy a felsőoktatási intézményeket kellő információval lássák el a lehetőségekről. Ennek érdekében folyamatosan kapcsolatban állnak az intézmények nemzetközi kapcsolattartóival, illetve tájékoztatók sorát kívánják tartani az intézményeknél.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.