Hirdetés
. Hirdetés

Kapcsolatépítési tippek félénkeknek 2. rész

|

A networking kulcsfontosságú az üzleti és magánéleti sikerhez. Segít állást találni, tehetséges munkavállalókat felvenni, valamint befektetőket és ügyfeleket szerezni.

Hirdetés

Mindig networkingeljen
A networking nem kizárólag munkahelyi tevékenység. Minden tevékenység, amit házon kívül végez, ugyancsak lehet a kapcsolatépítés része. Az online chatelés helyet lépjen be egy klubba. Ha szeret játszani, menjen egy játékfesztiválra.

Ha például valaki informatikus, ez nem jelenti azt, hogy csak technológiai témájú rendezvényeken networkingelhet. A futballmeccsen ön előtt ülő szurkoló egy olyan cégnél dolgozhat, ahová be szeretne kerülni. Az egész szezonban mögötte ül, és nem szerez erről tudomást, ha nem kezd beszélgetni vele.

Az ilyen típusú networking nagy előnye, hogy sokkal könnyebb társalogni kötetlenebb körülmények között. Csak kérdezzen valamit az ön mellett ülőtől a munkájáról.

Hirdetés

Használja a hobbijait a kapcsolatépítéshez
Kedvenc időtöltései jó szolgálatot tehetnek a munkájával kapcsolatos eseményeken is. Ha egy technológia konferencián egy teremben találja magát egy rakás ismeretlennel, kezdje a  beszélgetéseket azzal, ami önt érdekli. Ahogy a hobbijáról beszél lelkesen, sokkal vonzóbbá válhat mások számára, és könnyebben fog menni a kapcsolatépítés. Nem szükséges feltétlenül közös témákról beszélgetni, mivel az emberek gyakran érdeklődnek új tevékenységek iránt, vagy  egyszerűen csak érdeklik őket a munkán kívüli dolgok. És jobban is fognak emlékezni önre a hobbijának köszönhetően - a nő, aki búvárkodik, a fickó, aki szeret hegyet mászni, stb.

Találjon egy segítőt
Szakértők szerint a félénk emberek egyik bevett szokása, hogy a konferenciákon keresnek valakit (egy ismerőst vagy kollégát, ritkább esetben egy új ismerőst), és az esemény egész időtartama alatt vele vannak. Ez egy egyszerű megoldás a kellemetlennek tűnő ismerkedések elkerülésére, a networking szempontjából viszont kifejezetten ellenjavalt.

Könnyen kiléphet azonban ebből a helyzetből: ismerkedjen meg valakivel, és kérdezze meg új kapcsolatát, hogy ismer-e még valakit az eseményen. Vallja be, hogy bátortalan, kezdő a networkingben, és kérjen segítséget tőle: mutassa be önt a jelen lévő ismerőseinek. Ez a megoldás nagy valószínűséggel jelentősen megkönnyíti ön számára a kapcsolatépítést.

Legyen nagyvonalú
A félénk emberek némelyikének azért esik nehezére a networking, mert azt hiszik, hogy nem rendelkeznek semmi olyan jelentős dologgal (például álláslehetőség, üzleti lehetőség), ami miatt mások érdeklődnének irántuk, így nem tudnak viszonozni egy szívességet.

Szakértők szerint igaz az állítás, hogy a networking akkor működik a legjobban, ha tud valamit ajánlani. Viszont az is igaz, hogy mindenki tud valamit ajánlani. Az őszinte érdeklődés a másik ember iránt, az illető bátorítása a nagyvonalúság egyik formája. Azt mutatja, hogy képes együtt érezni másokkal, ami az eredményes networking egyik fontos tényezője.

Legyen hiteles, beszéljen a hobbijairól, segítse hozzá az embereket ahhoz, hogy jól érezzék magukat, és sikeres networkingező lehet.

Legyen felkészült
Ha fél attól, hogy lefagy vagy alig tud megszólalni társalgás közben, készüljön fel előre a networkingre. Állítson össze a csendet, szüneteket megtörő kérdéseket, így nem kerülhet kellemetlen helyzetbe a kommunikáció során. Ha egy eseményen kifejezetten azzal a céllal vesz részt, hogy a networking révén egy új állást találjon, alaposan gondolja át, hogy milyen kérdéseket tehetnek fel önnek. Készüljön világos, tömör válaszokkal, amelyek felkeltik a figyelmet, és jó benyomást alakítanak ki önről.

Fontos az utánkövetés
Az információmegosztás - weboldal, cikk, jelentés, telefonszám - az új ismerősökkel növeli a hitelességet. Ha tehát beszélgetésbe elegyedik valakivel olyasmiről, amivel kapcsolatban információval rendelkezik, és megígéri neki, hogy elküld erről egy jelentést vagy cikket, kérje el a névjegykártyáját, és tartsa be az ígéretét.

Ha megteszi, amit ígért, az a kép alakul ki önről, hogy tartja a szavát, ami jó hatással lesz a kapcsolat jövőbeli alakulására. Még ha az illető most nem is tud állást vagy üzleti lehetőségeket kínálni önnek, később ez megtörténhet, így értékes kapcsolatra tehet szert.

Ne féljen az elutasítástól
A networking során biztosan fog találkozni olyan emberekkel, akik nem tudnak, vagy nem akarnak segíteni önnek. Találkozni fog udvariatlan emberekkel, és olyanokkal, akiknek nincs idejük beszélgetni. Lesznek olyan emberek, akik nem kedvelik önt, és olyanok, akiket ön nem kedvel. Előfordul majd, hogy nem ért egyet valakivel egy önnek fontos témában.

Ezek a jelenségek az élet velejárói. Ne vegye őket a szívünkre, és ne vegyék el a kedvét a networkingtől. A kapcsolatok nem kínálnak mindkét félnek ugyanolyan lehetőségeket. Nem házasodik össze mindenkivel, akivel találkozik, nem lesz minden beszélgetőpartnere a barátja vagy az üzleti partnere.

Fogadja el a kockázatot
Ha túlteszi magát az elutasítástól való félelmeken, egyszerűbben tud majd hideg hívásokat lebonyolítani és idegenekkel szóba elegyedni. A banketten vagy a repülőgépen ön mellett ülő ember lehet, hogy pont ugyanolyan kényelmetlenül érzi magát, és méltányolni fogja, ha ön töri meg a jeget. És előfordulhat, hogy kiváló jövőbeli kapcsolat lesz az illetőből. Nem minden esetben fog ez megtörténni, de bármikor így alakulhat. És csak akkor fog ez kiderülni, ha megpróbálkozik a kapcsolatfelvétellel.

Kapcsolatépítési tippek félénkeknek 1. rész

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.