Hirdetés
. Hirdetés

Katonai hírközlési labort adományozott az NMHH a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek

|

Célja, hogy a kiképzésen gyakorolni tudják a kommunikáció zavaró tényezőit, a zajokat és a terepakadályok okozta adáshibák kezelését, elhárítását.

Hirdetés

"A hadviselésben egyre nagyobb a kommunikációs technika szerepe. Azonban minden technológia annyit ér, amennyire képesek vagyunk használni" - mondta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán szeptember 22-én, az egyetemnek adományozott, mikrohullámú hírközlési eszközparkkal felszerelt labor átadóján.

Hirdetés

Speciálisan az egyetem igényeire szabott mikrohullámú hírközlési eszközöket és hozzájuk tartozó szimulációs szoftvereket adományozott a hírközlési hatóság a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának. Az eszközök célja, hogy a kiképzésen és a gyakorlatokon az egyetem hallgatói szemléltetni és gyakorolni tudják a kommunikáció zavaró tényezőit, a zajokat és a terepakadályok okozta adáshibák kezelését, elhárítását. A tizenhárommillió forintos összértékű labor átadóján az NMHH elnöke mellett részt vett Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, valamint az NMHH és az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának vezetői.

"Akinek a honvédelem a hivatása, az mindig rendkívüli helyzetre készül. Háborúban ugyanis egy apró adáshiba is végzetes lehet. Az NMHH laborjának éppen az az erőssége, hogy nem laboratóriumi, hanem valós körülményeket szimulál" - mondta az ünnepélyes átadón Karas Monika. Az NMHH elnöke azt is hangsúlyozta, minden technológia annyit ér, amennyire képesek vagyunk használni azt. Ez pedig a rendkívüli körülmények közepette derül ki igazán. "Csak az a tudás valóban a mienk, amit bármely helyzetben használni tudunk, amikor szükség van rá" - zárta beszédét, kifejezve reményét, hogy a hírközlési labor ilyen használható tudást ad majd a hallgatóknak.

Koltay András, az NKE rektora beszédében elmondta: az egyetem működésében meghatározó a jelenleg zajló átfogó haderőfejlesztési program. Örömét fejezte ki, hogy ebben a folyamatban a maga eszközeivel az NMHH is részt vesz a hírközlési labor révén. Kiemelte az NKE és az NMHH régóta zajló együttműködését, amit ez az esemény is tovább erősít, és reményének adott hangot, hogy ez a kapcsolat tovább mélyül a jövőben is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a 2012 óta folytatott oktatástámogatási programjában eddig tizenegy médiaműhelyt és immár öt hírközlési oktatólabort adományozott különböző oktatási intézményeknek. Minden labor felszerelése az intézmény profiljához igazodik, a hatóság célja azonban mindegyikkel ugyanaz: modern, a világ legjobb oktatási intézményeivel is versenyképes technológiák elsajátítását felkínálni a magyar diákoknak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.