Hirdetés
. Hirdetés

Két új tájékozódási pont diplomás pályakezdőknek

|

A diplomantul.hu portálon 2020 januárjától elérhetővé vált a Diplomás Pályakövetési Rendszer Frissdiplomás és Aktív hallgatói kutatás (a továbbiakban: DPR FD, illetve DPR AH) modulja.

Hirdetés

A két online keresőfelület célja, hogy az érdeklődők átfogó képet kapjanak felsőoktatási tanulmányaik, valamint munkaerőpiaci lehetőségeik összefüggéseiről, olvashatjuk az Oktatási Hivatal közleményében.

Hirdetés

A DPR FD és DPR AH keretében 2010 óta gyűjtenek adatokat a hallgatók és végzettek képzési, munkaerőpiaci helyzetéről: a DPR FD modul esetében a 2011-től 2018-ig terjedő időszak adatfelvételeinek eredményei, a DPR AH modul esetében pedig a 2012-es, 2014-es, 2016-os és 2018-as év adatfelvételeinek eredményei jelennek meg. A többi DPR-adatbázissal ellentétben a DPR FD és DPR AH modul nem tényadatok, hanem egy online, évente ismétlődő, kérdőíves megkeresésre adott válaszok összegzése.

A frissdiplomásokkal kapcsolatban a felület segítségével tájékozódhatunk jelenlegi munkájuk státuszáról, megtudhatjuk, hogyan jutottak első munkájukhoz, milyen mértékben tudják hasznosítani munkájukban a képzés során szerzett tudást és képességeket, és mennyire elégedettek a jelenlegi munkájukkal. Kiderül továbbá, milyen arányban dolgoztak az abszolutóriumuk idején, s ha végzettség nélkül léptek ki a munkaerőpiacra, érezték-e a diploma hiányát.

A feldolgozott időszakban aktív hallgatókkal kapcsolatban olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint hogy dolgoztak-e tanulmányaik alatt, folytattak-e képzésükkel párhuzamosan egyéb tanulmányokat, tanultak-e külföldön, vagy tervezik-e, hogy külföldön tanuljanak, valamint hogy mi motiválta őket abban, hogy egy adott képzési területet válasszanak.

A két kutatási modul adatait interaktívan bemutató online felületek az alábbi hivatkozásokon érhetők el:

DPR FD: https://www.diplomantul.hu/frissdiplomas-kutatas
DPR AH: https://www.diplomantul.hu/aktiv-hallgatoi-kutatas

Az online fejlesztés a "Rendszerszintű fejlesztések és hozzáférés bővítését szolgáló ágazati programok a felsőoktatásban" (EFOP-3.4.5-VEKOP-17-2017-00001) című projekt keretében valósul meg az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásával."

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.