Hirdetés
. Hirdetés

Kicsi kód, nagy jövő

|

Négy éven belül low-code platformokon készítik majd a vállalatok alkalmazásaik zömét, jósolja a Gartner. Feleslegessé válhat a jövőben a programozóképzés, vagy a kódírást eltörlő eszközök használatát is tanulni kell?

Hirdetés

Aligha és igen - a leendő alkalmazástól függ ugyanis, hogy fejlesztéséhez milyen képességekre lesz szükség. Nagyvállalati szintű low-code alkalmazásplatformokon (LCAP) a szervezetek gyorsabban készíthetnek alkalmazásokat, méghozzá kevesebb hivatásos fejlesztő közreműködésével. Minthogy a digitális gazdaságban a vállalatok alkalmazásétvágya olyan gyorsan nő, hogy azzal a programozóképzés nem tud lépést tartani, a profi fejlesztők hiányára alternatív megoldást adó LCAP-ket egyre nagyobb lelkesedés övezi.

Hirdetés

A hordozhatóság rovására

Négy éven belül a vállalatok alkalmazásaik több mint 65 százalékát már low-code platformokon fogják készíteni, vetíti előre a Gartner a piacról kiadott legfrissebb értékelésében (2019 Magic Quadrant for Enterprise Low-Code Application Platforms). Az elemző szerint 2024-ben a nagyvállalatok háromnegyede már legalább négyféle low-code platformmal támogatja majd az alkalmazások fejlesztését mind az IT-osztályon, mind az üzletágakban, az úgynevezett polgári fejlesztők - az üzleti felhasználók - körében.

Az alkalmazáslogika futtatókörnyezeteként az alkalmazásplatform az elkészített szoftver életciklusát kezeli, és hozzájárul annak rendelkezésre állásához, megbízhatóságához, méretezhetőségéhez, biztonságához, valamint monitorozásához. A low-code alkalmazásplatformok gyors fejlesztést, egy lépésben történő bevezetést, végrehajtást és felügyeletet tesznek lehetővé deklaratív, magas szinten elvonatkoztatott programozás, például modellvezérelt és metaadat-alapú programnyelvek által. Felhasználói kezelőfelületek, üzleti logika és adatszolgáltatások gyors fejlesztését támogatják többek között az LCAP-k, a termelékenységet azonban a szoftver hordozhatóságának rovására növelik, ebben lényegesen eltérnek a hagyományos alkalmazásplatformoktól.

Nagyvállalati LCAP-kkel ezzel együtt nagyvállalati szintű alkalmazások készíthetők, amelyek nagy teljesítményt, méretezhetőséget, katasztrófatűrést, biztonságot, megszabott szolgáltatási szinteket (SLA-kat) feltételeznek, az erőforrás-használat követése, a helyi és a nyilvános felhőszolgáltatások API-elérése, valamint a szállító technológiai támogatása mellett. A Gartner közéjük sorolja a no-code alkalmazásplatformokat is, amelyekkel kimondottan az üzleti felhasználók kódírás nélkül, egyszerű szöveges utasításokkal vagy vizuális modellezéssel készíthetnek alkalmazásokat.

Az LCAP-szállítókat az elemző az alkalmazásfejlesztés demokratizálását célzó mozgalom élcsapatába sorolja, amely a Java vagy .NET platformon zajló klasszikus alkalmazásfejlesztést egyre több területen váltja ki, és a polcról levehető, illetve a SaaS-alkalmazások alternatíváját kínálja laikusok által is könnyen összerakható alkalmazások formájában. Más szóval a low-code az alkalmazásfejlesztés evolúciójának egyik ága, és a folyamat előrehaladásával az LCAP-eszközökkel készült polgári appok is mind érettebbekké, szélesebb körben bevethetőkké válnak.

Sok nagyvállalati szoftverszállító felismerte a low-code alkalmazásfejlesztés lehetőségeit, kiaknázásukhoz azonban másképp közelít - vagy saját platformot kínál, mint a Microsoft, az Oracle és a Salesforce, vagy a piac vezetőivel alakít ki stratégiai együttműködést, mint az IBM és az SAP, valamint a Siemenshez tartozó Mendix példája mutatja. Következésképp a nagyvállalati LCAP-szállítók számos más területet támogatnak - például SaaS, PaaS, sokcsatornás felhasználói élményt adó (multiexperience) alkalmazások készítése, folyamatautomatizálás, adatbázis- és tartalomkezelés, integráció és iparági fejlesztés -, ami az eszközválasztás egyik fontos szempontja lehet.

Low-code vállalati kultúra

Elsősorban hatékonyabb alkalmazásfejlesztéshez, gyorsabb piacra lépéshez és az üzleti folyamatok könnyebb automatizálásához keresnek LCAP-t a vállalatok, derült ki a felmérésből, amelyet a Gartner kétszáz referencia-ügyfél körében készített mágikus négyzetéhez. A low-code platformon legtöbbjük vállalati szintű és üzletági alkalmazásokat is készít, amelyeket több mint 50 százalékuk az egész szervezetnél bevezet. A megkérdezettek kevesebb mint fele mondta, hogy vállalatánál az LCAP-t a folyamatautomatizálás támogatására vagy multiexperience alkalmazások készítésére használják.

További előnyként emelték ki a válaszadók, hogy a hagyományos értelemben vett alkalmazásfejlesztéshez képest az LCAP-k használata jóval kevesebb programozói szaktudást feltételez. A low-code platform bevezetése azonban akkora változást hoz a vállalatok életébe, amelynek kezelését tanulni kell - bár ez elsősorban nem az eszközválasztással összefüggő, hanem szervezeti probléma, mondták az IT-vezetők, akikkel testvérlapunk, az amerikai CIO magazin folytatott online kerekasztal-beszélgetést.

Szoftver fejlesztésekor az IT-osztálynak gondot kell fordítania arra, hogy ne a holnap öröklött, elavult alkalmazásait készítse, amelyek képtelenek más rendszerekhez kapcsolódni és végponttól végpontig ívelő üzleti folyamatokat támogatni, és az eszmecsere tanulságait összefoglaló cikk (What CIOs need to know about low code software development) szerint ez érvényes a low-code megközelítésre is. Ha az IT-osztály a korábbiakban keményen fellépett az árnyékinformatikával szemben, akkor számítani lehet arra, hogy a vállalatnál a low-code kultúra is nehezebben szökik szárba.

A polgári fejlesztőket elfogadó IT-osztály viszont érdemben felgyorsíthatja az alkalmazásszállítást, és ezzel elejét veheti az árnyékinformatika elburjánzásának.

A kerekasztal más résztvevői nem a vállalati kultúra változásában, hanem abban látják a nagyobb kihívást, hogy a low-code jelentősen kibővíti a fejlesztők körét, és ezzel növeli az árnyékkód elterjedésének kockázatát. Az LCAP ugyanis két, igényeit és képességeit tekintve egymástól nagyon eltérő felhasználói kört szolgál ki az IT-osztályon és az üzletágakban, és mindkettőnek mást jelent. A vállalatoknak ezért a low-code gyorsaságát és elosztottságát a klasszikus alkalmazásfejlesztés idővonalával és szabályozottságával kell összevetniük az elérhető előnyök mérlegeléséhez, és ezt sok döntéshozó ellentmondásosnak találja.

Az IT-vezetők például határozott szoftvermérnökökkel akarnak dolgozni, akik azonban gyakran elutasítják a low-code megközelítést, mert minden alkalmazást maguk építenének fel. Valójában a szoftvermérnököknek a vállalati szintű szoftverinnováción, a digitális stratégia megvalósításán érdemes dolgozniuk, és a low-code fejlesztőkre bízniuk, hogy a felállított keretek között a hiányzó részeket pótolják, illetve az üzlet napi szinten jelentkező igényeit gyorsan kiszolgálják.

Felugró appok, eldobható alkalmazások

Több IT-vezető mondta testvérlapunknak, hogy a low-code segíthet a szakemberhiány enyhítésében, LCAP-n a fiatal fejlesztők gyorsan, vállalatspecifikusan bővíthetik tapasztalataikat. Az így nyilatkozó vállalatvezetők szerint a low-code fejlesztésnek megvan a maga helye, de még érnie és szélesebb körű elfogadásra kell találnia ahhoz, hogy az alkalmazáskészítés egyik meghatározó formájává váljon. Miután ez megtörténik, a vállalatok kevésbé kritikus projektjeiket rutinszerűen átruházzák majd az üzletágakban LCAP-kel dolgozó polgári fejlesztőkre. Ha jól csinálják, a digitális gazdaságban az ilyen fürge, felugró appoknak óriási hatása lesz az üzletre.

Fontos, hogy a vállalat jól ítélje meg készülő alkalmazásait, míg az egyik stratégiai jelentőségű lesz, a másik szerepe csupán taktikai, használat után a kód eldobható. Az IT-vezetők egy része úgy véli, éppen ezért nincs értelme, hogy minden alkalmazás azonos fejlesztési kritériumok szerint készüljön, a low-code technológia a klasszikus alkalmazásplatformokéhoz hasonlóan fontos szerephez jut majd a szervezetek életében. A kerekasztal más résztvevői viszont úgy látják, hogy az alkalmazáskészítés egészében változik, és fokozatosan elfordul a hagyományos, monolitikus alkalmazásfejlesztéstől.

A fejlesztést demokratizáló és a szállítást felpörgető low-code széles körben fog elterjedni, ha az LCAP-szállítók kellően hatékony eszközöket adnak a vállalatoknak a használat irányításához is.
Jack Gold, a J.Gold Associates elemzőcég alapítója a CIO magazinnak azt mondta, a gyors alkalmazásszállítás jelentősen javíthatja az üzlet teljesítményét és nyereségességét, így a low-code platform bevezetésén a vállalatok nagy megtérülést érhetnek el, de csak akkor, ha az új modellel nem lőnek mellé. Mágikus négyzetében a Gartner is emlékeztet rá, hogy az LCAP-piac még korántsem kiforrott. Eszközválasztáskor a vállalatoknak az üzleti eseteket és a költségeket is alaposan mérlegelniük kell, mert a low-code alkalmazások nem hordozhatók, ezért a platformmal hosszabb távra elkötelezik magukat a szállító mellett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.