Hirdetés
. Hirdetés

Kooperatív Doktori Program: több mint 5 milliárd forint támogatás a piacorientált kutatói utánpótlásnak

|

A speciális ösztöndíjprogram az ipari és szolgáltatói szektorok kutatás-fejlesztési igényeihez igazodva támogatja a tehetséges magyar fiatalok tudományos karrierjét.

Hirdetés

Jelentős ösztöndíjjal segíti a vállalati együttműködésben folytatott kutatásokat a Kooperatív Doktori Program, elsősorban matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területeken.

A program célja, hogy Magyarország versenyképességét növelve célzottan támogassa a piaci igényekhez alkalmazkodó kutatói karrierépítést, miután Magyarország új innovációs stratégiájának fókuszában a tudásalapú gazdaság megerősítése, a kutató helyek, az egyetemek és a gazdaság összekapcsolása áll - tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

Miután a parlament által minap elfogadott, Magyarország új innovációs stratégiájáról szóló Neumann János Program egyik kiemelt eleme a kutatói utánpótlás biztosítása, ezt a célt hivatott szolgálni a most meghirdetett Kooperatív Doktori Program is.

Hirdetés

A speciális ösztöndíjprogram az ipari és szolgáltatói szektorok kutatás-fejlesztési igényeihez igazodva támogatja a tehetséges magyar fiatalok tudományos karrierjét. A nyertes pályázók 24-43 hónapon keresztül havi nettó 400 ezer forintos ösztöndíjat kapnak, hogy vállalati együttműködésben, valamelyik hazai egyetem doktori iskolájának intézményes keretei között dolgozzák fel kutatási témájukat.

A fiatal kutató mellett támogatásban részesül az őt befogadó doktori iskola, valamint a témavezető és a bevont vállalati szakértő is. A 2020 óta futó program keretében 19 egyetemen 366 doktorhallgató projektjének megvalósítását támogatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, eddig közel 14 milliárd forint értékben - ismertette a minisztérium.

"Az ösztöndíjprogram legfőbb célunkat az egyetemek és a gazdaság összekapcsolását valósítja meg azzal, hogy a doktorandusz a kutatásai témáját az ipari szereplővel és az egyetemmel közösen határozza meg, koordináltan dolgoznak együtt. Ez az alapja annak, hogy emelkedjen a magyar szabadalmak száma, erősítve ezzel a magyar innovációt, nemzetünk jövőképességét" - mondta a meghirdetés kapcsán Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. Hozzátette: a program a fiatal kutatóknak biztosít újabb lehetőséget célzott karrierépítési stratégiák megvalósítására a kutatás-fejlesztés és az innováció világában.

Azt írták, a Kooperatív Doktori Program felhívására 2023. július 20-ig nyújthatnak be pályázatot mindazok a hallgatók, akik doktori tanulmányokat folytatnak, vagy azt a 2023/2024-es tanévben megkezdik és a kutatásaikban közreműködő vállalati partnernél szerződéses jogviszonyban állnak. A beérkező pályázatokat dedikált szakmai testület bírálja el, amelyben helyet kapnak a felsőoktatás és a versenyszféra képviselői is. A program részleteiről bővebb információ a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján érhető el - olvasható a közleményben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.