Hirdetés
. Hirdetés

Magyar siker a RoboCup Junior 2023 világversenyen

|

Az Európa-bajnokságon való sikeres szereplés után a magyar diákok a RoboCup Junior Bordeaux-ban 2023. július 4-10. között megtartott világversenyén is bizonyítottak: a megmérettetésen a Baptista Szeretetszolgálat robotikacsapata a Rescue Line kategóriában ért el második helyezést.

Hirdetés

A Nyíregyházi Egyetem Robot-intelligencia Diákkörének Hu-More Bot nevű csapata szlovák és japán nemzetiségű csapattársaikkal együttesen szerezte meg az első helyezést a szuperteamek 7-es mezőnyében az OnStage ligában: a 22 egyedi csapatból alkotott mezőnyben hatalmas sikert aratott a magyar csapat robotkaticás showja.

Az 1997-ben Japánból indult RoboCup kutatási projekt keretében zajló RoboCup Junior napjainkban, kategóriáját tekintve a világ legnagyobb robotikaversenye, amelynek szervezői minden korosztályban a legmagasabb technológiai szint alkalmazásával ösztönzik a tudomány fejlődését.

Idén, az előző évekhez képest jelentősen nőtt a magas technológiai szintű robotok száma, ezáltal a RoboCup Junior eddigi legerősebb mezőnye gyűlt össze, de a Baptista Szeretetszolgálat Lightning nevű csapata így is képes volt a második helyet megszerezni.

Szilágyi Jázmin és Cs. Kiss Zsófia Panna a legeredményesebb európai csapatként magabiztosan tartotta helyezését mindhárom versenynapon, megszerezve a Rescue Line Individual Team kategóriájának 2. helyét. A mentési kategóriákban induló robotok előre ismeretlen katasztrófa-szimulációs környezetben, kizárólag szerkezetükre és programozásukra hagyatkozva, emberi beavatkozás nélkül mentenek áldozatokat.

Hirdetés

A sikerük kvalitását tovább növeli, hogy a kategóriában nagyon fiatalnak számító csapatként, még csak az első évüket töltik a Rescue Line U19-es korosztályú mezőnyben. A csapat felkészítője és mentora, Abán Csaba a Baptista Szeretetszolgálat robotika oktatója, a Neumann Társaság robotika szakosztályának alelnöke volt.

A HU-More-Bot nevű nyíregyházi diákcsapat tagjai (Fenyvesvölgyi Zétény, Szalacsi Máté, Virgo Sámuel) az idén 66 éves szegedi Katicabogár robot emléke előtt tisztelegtek a bordeaux-i világversenyen előadott produkciójukkal, méltatva dr. Muszka Dániel szegedi matematikus akkori világraszóló teljesítményét a francia publikum előtt. A HU-More-Bot diákcsapat felkészítő tanára Simon Béláné dr. Balogh Ágnes, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szakosztályvezetője, a RoboCupJunior hazai nemzeti képviselője volt, a csapat mentora Szalacsi Roland.

"A Szegedi Katicabogár a magyar informatika, robotika jelképe, egyben az eredeti robotállat a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításának a legnépszerűbb tárgya. Nagyon örülünk, hogy a nyíregyházi csapattal e legendás tárgy és alkotója előtt tiszteleghettünk - és a világverseny résztvevői értékelték a csapatunk előadását" - kommentálta az idei versenyt Simon Béláné dr. Balogh Ágnes tanárnő, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke.

A Nyíregyházi Egyetem Robot-intelligencia Diákkörének Hu-More Bot nevű csapata szlovák és japán nemzetiségű csapattársaikkal együttesen szerezte meg az első helyezést a szuperteam-ek 7-es mezőnyében (22 egyedi csapatból alkották) az OnStage ligában. Ezek alapján pedig a közös produkcióban is jól szerepelt a szegedi Katica-robot nyíregyházi miniváltozata, a miniKatica.

Derekasan helyt álltak a Rescue Maze ligában a Debreceni AgoraRobotics csapat tagjai is, akik a 25-ös mezőnyben a hetedik helyen végeztek. A Nyíregyházi SzC. Széchenyi István Technikum és Kollégiumának két csapata Rescue Major Ligának egy utánpótlást nevelő alligájában, az RMRC-ben (Rapidly Manufactured Robot Challenge) indultak, számukra már egyenes az út a felnőttek ligájába 19. életévük után is. A Kókány Corporations nevű csapat a 7. helyet, a Széchenyi Robotics nevű csapat pedig a 5. helyezést érte el.

A #neumann120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről, a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.