Hirdetés
. Hirdetés

Még több Neumann János kellene hazánkba

|

A híres tudós személye, szellemisége nyilvánvalóan inspirálóan hat mindenkire, aki részt vett a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián.

Hirdetés

Az augusztus-szeptemberben megrendezett szegedi Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) és a most záruló Study Camp rendezvény fontos célkitűzésének nevezte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára, hogy az informatika területén minél több tehetség, minél több új Neumann János kerüljön elő.

Mint ismeretes, idén van Neumann János magyar születésű matematikus születésének 120. évfordulója, és ehhez is kapcsolódik az esemény, hiszen a diákok, akik a szegedi diákolimpia arany- és ezüstérmesei voltak, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság meghívására érkeztek Budapestre. A híres tudós személye, szellemisége nyilvánvalóan inspirálóan hatott, illetve hat minden résztvevőre.

Idén augusztus-szeptemberben 350 résztvevővel Magyarország rendezhette meg az informatikai diákolimpiát Szegeden, azután, hogy az ezt megelőzőt Szingapúrban a koronavírus-világjárvány miatt csak online formában lehetett megtartani. A most szombaton zárult verseny a szegedi diákolimpia utóeseménye, amelyre a 28 legjobb teljesítményt nyújtó diák kapott meghívást.

Kozsik Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának (ELTE IK) dékánja köszöntőjében amellett, hogy az ELTE IK bemutatása kapcsán kiemelte a kar elkötelezettségét az informatikai tehetséggondozás, az informatikai kutató-fejlesztő szakemberek képzése mellett, a szakmai kulisszák mögé is bepillantást engedett.

Ismertetése szerint nagy kihívás volt számukra egyszerre szórakoztató és ugyanakkor a résztvevők tudásszintjéhez mérten új ismereteket átadó programsorozatot szervezni, olyat, amely főként a gyakorlati feladatmegoldásra, csapatmunkára, a versenyszellemre alapoz, és nem a hagyományos előadásokra, ez pedig nagyon nagy tetszést aratott a diákok körében. A szakmai program középpontjában az ELTE IK nagy kutatási irányait képviselő számítógépes látás, képfeldolgozás, környezetérzékelő szenzorok, autonóm rendszerek és mesterséges intelligencia álltak.

Hirdetés

A Study Camp rendezvény szombati záróeseményén a résztvevőket Benjamin Burton, az IOI elnöke, Beck György, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnöke és Lei Wang, a Huawei Európai Kutatóintézetének HR-igazgatója is köszöntötte, a legjobban szereplő diákok teljesítményét pedig oklevéllel ismerték el.

Az IOI Study Camp idén Budapesten, az ELTE IK épületében került megrendezésre, az ELTE IK és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szervezésében, a Huawei támogatásával, október 25-29 között. A szakmai programok szombaton lezárultak, a diákok vasárnap kirándulásokon vesznek részt és Budapest nevezetességeivel ismerkednek meg.

Az IOI rangos nemzetközi megmérettetésén a világklasszis informatikai tehetségek versenyeznek a legjobbaknak járó olimpiai érmekért. A versenyt hagyományosan kiemelt figyelem övezi a tech cégek és a felsőoktatás részéről, amelyek a tehetségek felkutatásában és támogatásában érdekeltek. Az IOI-ra már bekerülni sem könnyű, a versenyzők felkészítő versenyek sorozatán vesznek részt, ahonnan csak a legjobbak jutnak ki az olimpiára. A magyar felkészítő versenyek az ELTE és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság több mint 20 éves múltra visszatekintő tehetséggondozási programja keretében zajlanak, melyeknek köszönhetően az olimpiákon magyar diákok is több ízben szereztek dicsőséget és érmet.

A szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy Magyarországot a fiatal tehetségek felkutatását szolgáló nemzetközi kezdeményezésekbe bekapcsolják. Mind az ELTE IK, mind az NJSZT jelentős eredményként könyveli el, hogy Magyarország 2023-ban elnyerte az IOI és az IOI Study Camp rendezésének jogát - olvasható az összegzésben.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával, a Neumann Technológiai Platform, a TechEd Hungary és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében valósult meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.