Hirdetés
. Hirdetés

Megalakult a VOSZ Női Vállalkozói Szekciója

|

Több, önállóan működő női szervezet máris jelezte belépési és együttműködési szándékát.

Hirdetés

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, mint a hazai vállalkozók egyik legnagyobb érdekképviseleti szervezete keretében 2022. november 21-én megalakult a Női Vállalkozói Szekció. A VOSZ Női Vállalkozói Szekciója 44 alapító és 2 pártoló taggal kezdte meg működését, több, önállóan működő női szervezet képviselője pedig máris jelezte belépési és együttműködési szándékát.

A Szekció súlyát és jelentőségét erősíti, hogy Demján Sándorné, Demján Sándor szellemi örökségét e területen is képviselve örömmel fogadta el az alapító tagok felkérését a tiszteletbeli elnöki poszt betöltésére. A Szekció elnökének, Lakatosné Lukács Zsuzsannát, a női vállalkozások fejlesztésével több mint 30 éve foglalkozó SEED Alapítvány ügyvezető igazgatóját, társelnökének pedig Gláser-Katona Zsuzsannát a Brand Way & Compass Kft. ügyvezető igazgatóját és a Health-ness Alapítvány kuratóriumi elnökét választották az alapítók.

Lakatosné Lukács Zsuzsanna a vosz.hu-nak elmondta, hogy a jövőben is számítanak a VOSZ megyei elnökeinek segítségére, akik közül többen már ajánlottak új tagokat. Nagy az érdeklődés, amit bizonyít, hogy az alapító tagok között hozzávetőlegesen harmincan újonnan léptek be a VOSZ-ba. Az önálló Szekció megalakulását azért is fontosnak nevezte, mert országos szervezet még nem foglalkozott ezekkel a feladatokkal, bár több civil szervezet és női klub már tevékenykedik e téren. Mint mondta: a SEED Alapítvány egyik alapítója a VOSZ, így különösen értékes a még szorosabb együttműködés, ahogy a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint az Ipartestületek Országos Szövetsége támogatására is számítanak.

Hirdetés

A női vállalkozások Magyarországon az összes vállalkozás egyharmadát teszik ki. Részarányuk nagyobb a 10 fő alatti foglalkoztatottal működő vállalkozások körében, ami a foglalkoztatásban/önfoglalkoztatásban betöltött erős szerepükre utal. Jelen vannak azonban a kis- és középvállalatok körében is, jelezve, hogy erős versenyben is helytállnak.

Az Európai Parlament 2022. áprilisi jelentése szerint, de gyakorlati tapasztalat is azt erősíti, hogy a nők a vállalkozói és vezetői potenciál legértékesebb és legnagyobb kiaknázatlan forrása Európában, mivel a női vállalkozók és az önálló vállalkozó nők a fenntartható gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és az innovációs potenciál kihasználatlan forrásait jelentik.

Minden előny és gazdasági szerepvállalás ellenére Magyarországon eddig nem létezett olyan egységes platform, amely a teljes vállalkozói világot összefogva, szövetség szintjén, ernyőszervezetként képes a női vállalkozók érdekeinek képviseletére, igényeik egységes és folyamatos összefogására és becsatornázására a hazai és nemzetközi döntéshozói szintekre.

A VOSZ, mint a hazai vállalkozók egyik legnagyobb hazai érdekképviseleti szervezete keretében létrejövő szekció egyedülálló és úttörő is egyben, amelynek munkája tervezetten kitér az alábbi feladatokra:

  • a női vállalkozások kormányzati és uniós szintű érdekképviseletére,
  • a gazdasági szerepvállalás és a társadalmi elvárások, a hazai családpolitika irányelveivel történő összeegyeztethetőségére,
  • egyes kiemelt tématerületek felkarolására, mint például az innováció és digitalizáció, a forráshoz jutás és kapcsolati tőke építés,
  • a női vállalkozók érdekében működő szervezetek munkájának folyamatos támogatására és nyomon követésére,
  • a hazai és nemzetközi érdekképviseletre.

A Női Vállalkozói Szekció 2023. évi Munkatervének főbb irányai

A VOSZ Női Vállalkozói Szekciója kiemelt feladatának tekinti 2023-ban a női vállalkozói vezetői nagyköveti hálózat létrehozását és működtetését.

A Szekció kezdeményezi a VOSZ Elnökségénél, hogy a minden év decemberének első péntekén megrendezésre kerülő Vállalkozók Napja rendezvénysorozat alkalmával hozzon létre a már meglévő "Év Vállalkozója Díj" mellett három kategóriában "Az Év Női Vállalkozója Díj"-at ipar, kereskedelem és szolgáltatás területeken.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.