Hirdetés
. Hirdetés

Mivel foglalkozik a rendszergazda? – 2. rész

|

A rendszergazdák az informatikus világ láthatatlan hősei. A feladatuk adott informatikai rendszerek zökkenőmentes működésének biztosítása. De van innen út tovább? Erről szól a cikksorozatunk második része.

Hirdetés

Előző cikkünkben leírtuk, hogy a rendszergazda, angolul sysadmin (system administrator) azért felel, hogy az adott munkahelyen a számítástechnikai eszközök és rendszerek funkciójuknak megfelelően működjenek, azaz ő felel a komplett rendszerek (operációs rendszerek, alkalmazások, szerverek, hálózat, biztonság stb.) karbantartásáért, konfigurálásáért és megbízható működéséért. Ebben a részben a továbblépési lehetőségeket vesszük számba - a teljesség igénye nélkül.

Hirdetés

Szenior munkakör és specializálódás

Nehéz megmondani, mennyi idő után nevezhető valaki szeniornak, de általában öt év releváns munkatapasztalat tekinthető az alsó határnak. Legalább ennyi idő kell ahhoz, hogy komfortosan és magabiztosan mozogj a szakterületeden.

Amennyiben jelenleg kisvállalatnál dolgozol vagy kaptál munkát, akkor fejlődés szempontjából alighanem korlátozottak a lehetőségeid, hiszen a kisméretű cégek rendszergazdái kénytelenek egyedül kezelni a teljes infrastruktúrát, emiatt kevés idő marad a tanulásra és az önfejlesztésre. Ezzel szemben egy nagyobb cégnél van lehetőség a specializációra, részesülhetsz azokban a képzésekben, amelyek később elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy komoly karriert futhass be. Ebből következik, hogy a szakosodás lehet az egyik legjobb útja a feljebb lépésnek. Néhány lehetőség a specializációra és a hozzájuk tartozó képesítések, amelyeket érdemes megszerezni:

  • Adatbázis-adminisztrátor (DBA), keresett képesítések:
    • IBM Certified Database Administrator - DB2;
    • Microsoft SQL Server database certifications;
    • Oracle Certified Professional, MySQL 5.7 Database Administrator;
    • Oracle Database 12c Administrator;
    • SAP HANA: SAP Certified Technology Associate.

A Google, a MarkLogic, a Teradata és a SAS certifikációkat is érdemes megfontolni.

  • Hálózati adminisztrátor (network administrator), keresett képesítések:
    • Cisco certifikációk (CCENT, CCNA R&S, CCNP);
    • CompTIA certifikációk (A+, Network+, Security+);
    • Microsoft Certifikációk (MCSA, MCSE).
  • Cloud technológiák területe, keresett képesítések:
    • AWS Certified SysOps Administrator cert;
    • HP ATP - Cloud Administrator V1;
    • CCNA Cloud;
    • MCSE: Cloud Platform and Infrastructure;
    • VCP7-CMA: VMware Certified Professional 7 - Cloud Management and Automation.

Amennyiben projektmenedzser vonalon mész tovább, érdemes PMP, PMI, CAPM, PRINCE2, CPM vagy más elismert papírt megszerezni.

  • További hasznos képesítések:
    • Microsoft Certified Solutions Associate;
    • Red Hat Certified Engineer (RHCE);
    • Microsoft Certified Azure Administrator.

System architect

Amikor a hibák elhárítása már rutinfeladat, ugyanakkor a rendszerek felépítése, kialakítása közel áll a szívedhez, a system architet pozícióban fogod megtalálni a számításaidat. A system (egyes helyeken solution) architect elemzi és meghatározza azokat az alkalmazandó technológiákat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy adott költségvetésből adott feladatokra a leghatékonyabb rendszert építsék ki. Folyamatosan kutat új technológiák után, tanulmányozza azok alkalmazhatóságát. Vannak ugyan átfedések a sysadmin munkakörrel, de a legnagyobb különbség, hogy a napi szintű karbantartás helyett a rendszerek tervezése és kialakítása a fő fókusz.

Keresett képesítések: Microsoft Certified Azure Solutions Architect, AWS Certified Solution Architect, Red Hat Certified Architect, The Open Group Certified Architect (Open CA), Virtualization Council Master Infrastructure Architect.

Kiberbiztonsági szakértő

Noha a sysadmin munkakör betöltése nem előfeltétel, a rendszergazdaként szerzett tapasztalatok nagyon jól hasznosíthatók ebben a szerepkörben, hiszen tapasztalatot szereztél olyan tevékenységekben, mint tűzfal- és jogosultság-beállítások, patchelés, protokollok ismerete (TCP, UDP, SSL, DNS), katasztrófa utáni helyreállítási terv stb.

Kiberbiztonsági területen is jó néhány munkakör kínálkozhat, a teljesség igénye nélkül: securtity administrator, penetration/ethical hacker, security engineer.

Keresett végzettségek: Comptia Security+, Certified Ethical Hacker (CEH), CISM, CISSP, GSEC, PCSM.

Tanácsadó

Rendszergazdaként már a kisujjadban van az IT-rendszerek elemzése, a fenyegetések feltárása. Amennyiben kedvet érzel ahhoz, hogy több vállalatnak segíts rendszereik fejlesztésében, mindehhez jó kommunikációs és prezentációs képességekkel is rendelkezel, bátran kipróbálhatod magad a tanácsadói munkakörben. Bármelyik fentebb írt végzettség hasznos lehet. Ami fontos, hogy inkább legyél egy terület szakértője, mint az összes felületes ismerője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.