Hirdetés
. Hirdetés

Mivel foglalkozik a rendszergazda?

|

A rendszergazdák az informatikus világ láthatatlan hősei. A feladatuk adott informatikai rendszerek zökkenőmentes működésének biztosítása.

Hirdetés

A rendszergazda, angolul sysadmin (system administrator) azért felel, hogy az adott munkahelyen a számítástechnikai eszközök és rendszerek funkciójuknak megfelelően működjenek, azaz ő felel a komplett rendszerek (operációs rendszerek, alkalmazások, szerverek, hálózat, biztonság stb.) karbantartásáért, konfigurálásáért és megbízható működéséért. Arra törekszik, hogy az általa kezelt informatikai eszközök rendelkezésre álljanak, azok teljesítménye kielégítse a felhasználók igényeit, működtetésük megfeleljen a biztonsági előírásoknak és költségvetési kereteknek.

Hirdetés

A hatalmas szerverparkok monitorozása, az infrastruktúra zökkenőmentes üzemeltetése komoly kihívásokkal jár, alapos technológiai ismereteket feltételez. Ahol az IT-infrastruktúrának 24/7-ben kell működnie, nem ritka, hogy a sysadminok több műszakban vagy ügyeleti rendszerben dolgoznak. Ám minden nehézség ellenére - a szakma összetettsége miatt - komoly lehetőségek vannak benne, amennyiben ezen a pályán szeretnél elhelyezkedni.

De mi is kell ahhoz, hogy elindulj ezen a területen?

Multiknál az informatikai területen szerzett, legalább BSc szintű diploma az elvárás. Szóbeli angol nyelvtudásra nem feltétlenül van szükség, de angol nyelven olvasni és írni tudni kell, hiszen a dokumentációk és a kiegészítő képzések rendszerint csak ezen (vagy az anyavállalatnál szokásos) nyelven érhetők el.

Személyiségjegyeket tekintve kezdetben az introvertáltak vannak előnyben. Amennyiben Te pont azok közé tartozol, akik szeretnek a középpontban lenni, de ebben a munkakörben akarsz elhelyezkedni, készülj arra, hogy jó ideig nem Te leszel a csapatban az origó. Ám ha megfelelsz az elvárásoknak, és átmentél az interjúkon, máris junior vagy L1 sysadmin pozícióban találhatod magad, és innen lépkedhetsz felfelé.

Milyen hosszútávú lehetőségeid vannak?

Tételezzük fel, hogy már két éve frissíted és optimalizálod a rád bízott rendszereket, iránymutatást adsz a felhasználóknak, hogyan használják a szoftvereket/hardvereket rendeltetésszerűen, és ebben már nem találsz kihívást, ezért szeretnéd fejleszteni magad. Négy életpályamodell áll előtted:

  1. szenior munkaköröket töltesz be és specializálódsz;
  2. system architect leszel;
  3. átképzed magad kiberbiztonsági szerepkörbe;
  4. tanácsadó leszel.

Mennyi az annyi?

Kezdő sysadminként bruttó 450 ezer forint/hónap körül számolhatsz, de ha tanulmányaidon felül képezted magad, és meghatározó vállalatnál voltál gyakorlaton, valamint az angolod is van legalább középfokon, úgy a kezdő béred elérheti a bruttó 550 ezer forint/hónapot is. Béred későbbi alakulása függ attól, melyik irányba mész el. Mindazonáltal egy öt év tapasztalattal rendelkező sysadmin három-négy képesítéssel a zsebében bruttó 800 ezer és 1 millió forint között is kereshet. A rendszergazdák hosszútávú lehetőségeinek sokaságáról van még mondanivalónk bőven, hamarosan jön a folytatás!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.