Munkát vált a Snowden-ügy kirobbantója

|

Az eBay-alapító médiavállalkozásánál folytatja Greenwald.

Otthagyja a The Guardian című brit napilapot Glenn Greenwald, aki világ címlapjaira került idén az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) elektronikus adatgyűjtéséről készített jelentéseivel, hogy az eBay-alapító Pierre Omidyar új médiavállalkozásához csatlakozzon - közölték az ügyet közelről ismerő személyek.

Hirdetés

A Brazíliában élő Greenwald, aki az NSA egykori informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok alapján az elsők között tárta fel az ügynökség kiterjedt internetes adatgyűjtési tevékenységét, kedden egy blogbejegyzésében azt írta, olyan lehetőséget ajánlottak fel neki, "amilyen csak egyszer fordul elő egy újságíró karrierjében", s ezt nem hagyhatta ki.

Greenwald semmit nem árult el az új médiavállalkozásról, csak annyit közölt, hogy a részleteket hamarosan bejelentik majd. Az újságíró külön megkeresésre sem volt hajlandó magyarázatot fűzni blogbejegyzéséhez.

A vállalkozást ismerő két forrás a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy az ötlet pénzügyi támogatója Omidyar. Egyelőre nem tudni, hogy ő az egyetlen szponzor, vagy az új médiacég mögött más partnerek is állnak.

Omidyar, aki az eBay igazgatótanácsának elnöke, több emberbaráti, üzleti és politikai kezdeményezésben érdekelt, elsősorban az Omidyar Network nevű befektetési alapon keresztül. A Forbes magazin nemrég 8,5 milliárd dollárra (mintegy 1870 milliárd forint) tette hálózatának piaci értékét.

 

A franciaországi születésű iráni-amerikai üzletember - aki számos más ügy mellett létrehozta az úgynevezett Demokrácia Alapot egy közérdekre fogékony politikai rendszer létrehozásáért fáradozók támogatására - Twitter-bejegyzéseiben arról ír, hogy nagyon aggasztják őt a Greenwald és Snowden által leleplezett kormányzati hírszerzési programok.

A szinte korlátlan adatgyűjtés leleplezésében részt vevő The Washington Post hétfőn azt jelentette internetes kiadásában, hogy az NSA levelező- és ismerősi listákat is gyűjt a megfigyelt emberek levelező- és üzenetküldő programjából, közösségioldal-profiljából, és eddig már több százmillió ilyen listát szedett össze szerte a világból.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.