Hirdetés
. Hirdetés

Nagy az aggodalom, mert távozik pozíciójából a Meta szupersztár COO-ja

|

Eleve csak 5 évig akart a pozícióban maradni.

Hirdetés

Sheryl Sandberg még az idén távozik a Meta, a Facebook anyavállalatának operatív vezetői posztjáról. Sandberg Mark Zuckerberg vezérigazgató jobbkeze volt, amióta 2008-ban COO lett. Az igazgatótanácsnak továbbra is tagja marad.

"Amikor 2008-ban elvállaltam ezt a munkát, azt reméltem, hogy öt évig leszek ebben a szerepkörben. Tizennégy évvel később itt az ideje, hogy megírjam életem következő fejezetét. Nem vagyok teljesen biztos abban, hogy mit hoz a jövő ... De azt tudom, hogy még inkább az alapítványi és emberbaráti munkámra fogok koncentrálni, ami fontosabb számomra, mint valaha, tekintve, hogy ez a pillanat mennyire kritikus a nők számára" - írta Sandberg a döntését bejelentő Facebook-bejegyzésben.

Hirdetés

A Bloombergnek adott interjújában Sandberg elmondta, hogy nehéz döntés volt a távozás, és hogy a szerepe "nem a legjobban kezelhető munka volt, amit valaha bárki is végzett". Hozzátette, hogy a nyáron tervezi, hogy férjehez megy, és a két gyermekével, valamint vőlegénye három gyermekével kíván több időt tölteni.

Sandberg helyét a Meta növekedésért felelős vezetője, Javier Olivan veszi át, bár a vállalat szerint az ő szerepe nem pontosan úgy fog kinézni, mint Sandbergé. "Nem tervezem, hogy Sheryl szerepét a meglévő struktúránkban helyettesítsük. Nem vagyok benne biztos, hogy ez lehetséges lenne, mivel ő egy szupersztár, aki a COO szerepét a maga egyedi módján határozta meg. De még ha ez lehetséges is lenne, úgy gondolom, hogy a Meta elérte azt a pontot, amikor a termék- és üzleti csoportjainknak érdemes szorosabban integrálódniuk, ahelyett, hogy az összes üzleti és üzemeltetési funkciót a termékeinktől elkülönítve szerveznénk meg" - mondta Zuckerberg a Business Insider szerint.

Az 52 éves Sandberg az elmúlt évtizedben számos botrányt átvészelt a Facebooknál. Intenzív kongresszusi meghallgatásokon tett tanúvallomást, többek között a közösségi hálózatnak a mára hírhedté vált Cambridge Analytica-botrányban játszott szerepének védelmében. Ugyanakkor hangos szószólója a nők munkahelyi jogainak. A Meta részvényei a bejelentést követően szerda délután mintegy 2,5 százalékot estek.

A Meta tevékenysége köztudottan nem örvend makulátlan hírnévnek. De sok befektető befogta az orrát, miközben továbbra is tartotta a részvényeket, elismerve, hogy "bár a Facebook és az Instagram számos eleme időnként visszataszító, a zsíros nyereség és az erős bevétel-növekedés lehetővé teszi számukra, hogy figyelmen kívül hagyják a problémás kérdéseket. Ez a bevétel nagyrészt Sandberg erőfeszítéseinek köszönhető, így nélküle a befektetőknek el kell dönteniük, hogy a vállalat a jövőben megéri-e a bűzét" - írja meglehetősen élesen Therese Poletti, a MarketWatch elemzője a cég új helyzetéről.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.