Hirdetés
. Hirdetés

Nehezen betölthető állások

|

A 2019-es State of the CIO jelentésből kiderül, mely területeken van komoly hiány a megfelelően képzett szakemberekből.

Hirdetés

Napról napra nő az informatikai vezetőkre háruló felelősség, ami a digitális átalakulási projekteket és a stratégiai üzleti célok sikerre vitelét illeti. Ez a felelősségvállalás azonban komoly üzemeltetési kihívásokkal jár együtt, amelyek egyik legfontosabbika, hogy találni kell olyan, a szükséges tapasztalatokkal rendelkező munkavállalókat, akikkel sikerre vihetők a stratégiai fontosságú kezdeményezések.

A 2019-es State of the CIO felmérés válaszadóinak 40 százaléka szerint a működési hatékonyság növelése és a kiberbiztonság fokozása lesz a legfontosabb informatikai invesztíciók célja ebben az évben. Ezeket követi szorosan az ügyfélélmény továbbfejlesztése és a vállalat bevételeinek növelése 35, illetve 31 százalékkal - összegzi a főinformatikusok válaszait a CIO.com hasábjain megjelent cikkében Sharon Florentine.

Hirdetés

A legkeresettebb pozíciók
Manapság a legtöbb kezdeményezés sikeréhez elengedhetetlenül szükséges az adatelemzés kiterjedt alkalmazása és a megfelelő kibervédelem biztosítása. Így aztán nem csoda, hogy a felmérés válaszadóinak 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az adattudomány és -elemzés területén a legnehezebb a pozíciók betöltése, míg egyharmaduknak a biztonsági és kockázatkezelő szakemberek megtalálása jelenti a legnagyobb problémát. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás rohamos terjedése, valamint a felhőhöz értő szakemberek iránti folyamatos igény ugyancsak fő okozói az informatikushiánynak.

  • Adattudomány/adatelemzés: 42 százalék
  • Biztonság/kockázatkezelés: 33 százalék
  • Mesterséges intelligencia/gépi tanulás: 31 százalék
  • Felhőszolgáltatások/integráció: 22 százalék
  • Dolgok internete (csatlakozó eszközök, szenzorok): 18 százalék
  • Nagyvállalati architektúra: 18 százalék
  • Többfelhős környezetek menedzsmentje: 17 százalék
  • Robotalapú folyamatautomatizálás: 16 százalék
  • Felhőarchitektúra: 16 százalék
  • DevOps/agilis folyamatok: 15 százalék
  • Dizájngondolkodás/UX: 15 százalék

Sokoldalúak előnyben
Anthony Peters, a könyveléssel és tanácsadással foglalkozó kaliforniai Frank, Rimerman Co. informatikai igazgatója is főként adatelemzőket és biztonsági szakembereket keres, tapasztalatai szerint a megfelelő tudással rendelkező elemzőket a legnehezebb felkutatni a munkaerőpiacon. Nem elég ugyanis, hogy valaki tudja, miként kell használni az elemzőeszközöket, a hatékony munkavégzéshez ismernie kell az iparágat, az adatok mögötti összefüggéseket, azt, hogy mit jelentenek az adatok.

Peters olyan szakembert szeretne, aki könyvelői és pénzügyi tudással rendelkezik, továbbá képes az adatok értelmezésére és kontextualizálására az összefüggések feltárása érdekében. Ilyen összetett szakértelemmel rendelkező munkavállalót azonban nagyon nehéz találni, ami jelentős mértékben akadályozza az analitikai projektek sikeres megvalósítását.

A keresett alkalmazott valójában két ember munkáját végezné el, akik folyamatosan kommunikálnak egymással: itt vannak az adatok, ezt jelentik, mondaná az egyik, mire a másik meghatározná az adatokból azokat az összefüggéseket, amelyek elősegítik az üzleti célok elérését. Így aztán Peters cégénél már arra hajlanak, hogy csapatot hozzanak létre e feladatok elvégzésére, vagyis több alkalmazottal fedjék le a szükséges szakértelmeket.

 Alkalmazott vagy partner?
Jelenleg a fizikai korlátok jelentik a legnagyobb problémát Brandon Jones, a Worldwide Assurance for Employees of Public Agencies (WAEPA), biztosításokkal foglalkozó nonprofit szervezet CIO-ja számára. Jones teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottakat keres adatelemzési, biztonsági és felhőintegrációs területekre. Egyelőre azonban függőben van a toborzás, mivel folyik az irodáik felújítása. Négy emeletet foglalnak el, de pillanatnyilag csupán hármat tudnak használni, így Jones csak a munkálatok befejezése után tudja hárommal növelni beosztottjainak számát. A fent említett pozíciókra felvenni kíván embereket, míg más fontos területek (robotalapú folyamatautomatizálás és felhőarchitektúrák) feladatait kiszervezéssel akarja megoldani.

Véleménye szerint nincs értelme teljes munkaidős alkalmazottakat felvennie robotalapú folyamatautomatizálási és felhőarchitektúra-menedzsment pozíciókba, mivel ezek a területek olyan gyorsan változnak és fejlődnek, amivel nagyon nehéz lépést tartani. Ehhez folyamatos tréningekre lenne szükség, ezért érdemesebb egy, a területre specializálódott stratégiai partnerrel szerződést kötni projektalapon.

Joyce Edson, Los Angeles város Information Technology Agency (ITA) szervezetének informatikai igazgatóhelyettese számára 2019 a működési hatékonyság növeléséről, az üzleti folyamatok optimalizálásáról és a polgárok adatainak védelméről fog szólni. A toborzási erőfeszítések főként az Edson által ezüst cunaminak nevezett jelenség - a baby boomer generáció nyugdíjba vonulásának és a városi pozíciók megüresedésének - következtében fellépő hiány mérséklésére fognak összpontosítani.

Generációváltás zajlik
Los Angeles városa, csakúgy, mint sok más szervezet, most szembesül a baby boomer generáció munkaerőpiacról kilépésének következményeivel, ami Edson szerint bár komoly krízishelyzetet teremt, egyúttal ritkán megnyíló lehetőséget jelent a metropolisz számára az üzleti folyamatok áttekintésére és továbbfejlesztésére. Az innovatív technológiák alkalmazása révén hatékonyan dokumentálhatók a munkafolyamatok, és kiváltható egy sor, korábban emberek által végzett tevékenység. Bár a nyugdíjazások miatt megüresedő pozíciók egy részét ismét betöltik, nagy lehetőség kínálkozik az alkalmazottak termelékenységének növelésére és az üzleti folyamatok optimalizálására a modern technológiák segítségével, így a város kevesebből többet tud majd megvalósítani.

Minden lehetséges erőfeszítésnek az alkalmazottak termelékenységének növelésére kell irányulnia a polgároknak nyújtott szolgáltatások zavartalan működése érdekében, hangsúlyozza Edson. Természetes igény a városvezetés részéről, hogy a modern technológiák alkalmazásával a korábbiaknál hatékonyabban és felelősebb módon használják fel a közpénzeket, teszi hozzá.

Bevonzani a legjobbakat
Az informatikai vezetők számos taktikát használnak a munkavállalók toborzására és felvételére. Bár a fizetés és a különféle juttatások nyilvánvalóan fontosak, további tényezők tehetik még vonzóbbá a toborzó szervezeteket.

- A Szilícium-völgyben, a technológia Mekkájában tevékenykedünk, ide tart a munkavállalók krémje, így pusztán a fizetéssel és juttatásokkal csak meglehetősen költségesen tudjuk megkülönböztetni magunkat a riválisainktól, állítja Peters. Cégünk kicsi, de komplex, jelentős projekteket valósít meg, ezért sok mindent lehet tanulni nálunk. A kinevezések házon belül történnek, vagyis van lehetőség az előrelépésre is.

Edson egészen más kihívással szembesül: az önkormányzati pozíciók nem az elsőszámú választásai a friss diplomásoknak és a tapasztalt informatikusoknak. Los Angeles városa többféle módon is igyekszik vonzóvá tenni magát: többek között az üzleti folyamatok frissítésével és optimalizálásával, ami közvetlenül és azonnal hat a potenciális új alkalmazottakra.

- A polgárok és a választott tisztségviselők elvárják, hogy ugyanolyan módon léphessenek kapcsolatba a városi önkormányzattal, mint ahogyan személyes vásárlásaikat vagy pénzügyeiket intézik az Amazonnál, illetve bankjuknál, tudjuk meg Edsontól. - Toborzási és kiválasztási folyamatainknak, irodáink kinézetének, az általunk használt eszközöknek - okostelefonok, laptopok, felhőszolgáltatások, technológiai platformok stb. - és ami a legfontosabb, technológiai projektjeinknek mind tükrözniük kell, hogy a legjobb informatikai szakembereket akarjuk felvenni és megtartani, teszi hozzá.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.