Hirdetés
. Hirdetés

Nemzetközi súlyú és hatású a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja

|

Az elmúlt évtizedben az egész egyetem infrastruktúrája is hatalmasat fejlődött, nemzetközi színvonalúvá vált.

Hirdetés

Gróf Széchényi Ferenc-díjat vehetett át dr. Szauter Ferenc, a győri Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának (JKK) központvezetője, a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék docense a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat ünnepi díszközgyűlésén. Az elismerés jelzi azt is, hogy a JKK eredményei országosan is meghatározó kutatóhellyé tették a Széchenyi István Egyetemet az elmúlt évtizedben.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke adta át a díjat dr. Szauter Ferencnek. (Fotó: Májer Csaba József)

"Mérnöki területen az egyéni teljesítmények rendkívül ritkák, közösen, együttműködve érhetők el eredmények. Ez az elismerés sem csak nekem, hanem az egész egyetemi csapatnak is szól" - mondta kérdésünkre dr. Szauter Ferenc, aki Gróf Széchényi Ferenc-díjat vehetett át a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat győri Esterházy-palotában tartott díszközgyűlésén. A méltatásból is kiderült, hogy régóta, ezer szállal kötődik az egyetemhez: itt szerzett alap- és mesterdiplomát, doktori címet, alapítója volt a SZEnergy hallgatói csapatnak, emellett az intézmény Közúti és Vasúti Járművek Tanszékének oktatója, nemzetközi súlyú és hatású Járműipari Kutatóközpontjának kutatómérnöke, központvezetője.

"Tevékenységének eredményei Győr-Moson-Sopron megyét reprezentálják a tudományos életben, a járműipar jövőképét, kutatási értékeit jelenítik meg és gyarapítják" - hangzott el.

Hirdetés

"Rendkívül büszke vagyok arra, hogy tevékeny szereplője lehetek a 2012-ben létrehozott Járműipari Kutatóközpont munkájának, amelyben az egyetem erősségeire építve, multidiszciplináris módon több tanszék és kar vesz részt. A JKK mérnökcsapata az elektromos hajtások terén mára meghatározó lett az országban, emellett az autonóm járművek területén a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézettel (SZTAKI) együttműködésben mind a földi, mind a légi járművek esetében jelentős kompetenciával rendelkezik. Számos ipari szereplő partnerévé váltunk, vállalatokkal dolgoztunk, dolgozunk együtt kutatás-fejlesztési projektekben, amivel hozzájárulunk a gazdaság versenyképességének növeléséhez. Kiemelkedő lépcsőfokot jelentett, hogy dr. Bokor József professzor úr segítségével megerősödtek akadémiai kapcsolataink, így tudományos szempontból ugyancsak előre tudtunk lépni" - fejtette ki dr. Szauter Ferenc.

A központvezető beszélt arról is, hogy az elmúlt évtizedben az egész Széchenyi István Egyetem, így a JKK infrastruktúrája is hatalmasat fejlődött, nemzetközi színvonalúvá vált, ami nagymértékben segíti a munkájukat.

Dr. Szauter Ferenc a Gróf Széchényi Ferenc-díjjal Széchenyi István győri egyetemen lévő szobránál. (Fotó: Májer Csaba József)

"A beruházásoknak köszönhetően kiváló a laborhátterünk, a környezetérzékelési szenzoroktól a számítási kapacitáson át az elektromos próbapadokig ultramodern hardvereink, szoftvereink és berendezéseink vannak, amelyeket kutatásra és fejlesztésre egyaránt tudunk használni. A kutatói utánpótlás miatt is rendkívül fontos Jedlik Ányos Szakkollégiumunk - amelybe a három hallgatói csapatunk is tartozik - szintén korszerű laborokkal rendelkezik.

Emellett egyedülálló módon ki tudtuk terjeszteni infrastruktúránkat Zalaegerszegre, ahol a ZalaZONE-on meglévő telephelyünk mellett az épülő tudományos és innovációs parkban újabb laborjaink és vizsgálóberendezéseink lesznek. További értékes potenciált jelent, hogy csaknem korlátlan hozzáférésünk van az ottani tesztpályához, ami a cégek számára is hasznos, hiszen ezt közös projektek esetén szolgáltatásként tudjuk kínálni" - fogalmazott dr. Szauter Ferenc. Megjegyezte: az eredmények eléréséhez nagy segítséget jelentett az egyetemi vezetés által biztosított támogató légkör, valamint az, hogy a JKK-ban fiatalos, dinamikus csapatban, családias hangulatban végezhetik tevékenységüket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.