Hirdetés
. Hirdetés

Stanfordi professzor állítja, hogy a tech-elbocsátások az 'utánzó viselkedés' megnyilvánulásai

|

Egy stanfordi professzor megerősítette azt, amit sokan sejtenek, mondván, hogy a Big Tech elbocsátásai inkább 'utánzó viselkedésről, mint szükséges költségcsökkentésről' szólnak.

Hirdetés

A technológiai cégek már több százezer dolgozót bocsátottak el, a mostani leépítésekért a gazdasági visszaesést és a világjárvány idején történt túlzottan agresszív munkaerő-felvételt okolják. Jeffrey Pfeffer professzor a Business Insider munkatársának, Sarah Jacksonnak elmondta, úgy tűnik, hogy sok ezek közül a leépítések közül nem szükséges, hanem inkább az emberi természet alapvető igazságát tükrözik.

Az az elképzelés, hogy az emberi viselkedést befolyásolja az, amit mások tesznek, nagyon régi. Ha gyalogos vagy, és látod a stop jelzést, de nem jön egy autó sem, és valaki kilép az úttestre, valószínűleg te is ezt fogod tenni. Ez szinte automatikus viselkedés.

Nem meglepő, hogy ez az üzleti életben is igaz. A világjárvány idején rengeteg cég vett fel munkaerőt, ezért mindenki úgy döntött, hogy felvesz. Most a vállalatok elbocsátanak, és mindenki úgy döntött, hogy követi a többieket és elbocsátja az embereket. Ennek nagy része csak utánzás.

Hirdetés

Pfeffer professzor megkérdőjelezi azokat a kétes előnyöket, amelyekkel sok vállalat indokolja az alkalmazottak elbocsátását. Sok esetben a leépítések nem növelik a részvényárfolyamot vagy csökkentik a költségeket. A végkielégítések és a termelékenység csökkenése mellett az elbocsátásoknak meglehetősen kellemetlen és negatív következményei vannak a vállalatra nézve. Nem egyértelmű, hogy ténylegesen növelik a nyereséget.

A sors iróniája, hogy ugyanezek a cégek egy évvel ezelőtt még arról beszéltek, hogy az emberek jelentik számukra a legfontosabb értéket, most pedig elég rosszul bánnak az alkalmazottaikkal, és e-mailben vagy a vállalati erőforrásokhoz való hozzáférésük hirtelen megszakításával bocsátják el őket.

Gyakorlatilag a világ legnagyobb technológiai cégei közül már mindegyik elbocsátott több ezer embert, köztük a Microsoft, az Amazon, a Google és a Meta. Valójában a nagy techcégek közül egyedül az Apple nem hajtott még végre tömeges elbocsátásokat.

Talán, mivel Pfeffer professzor az elbocsátásokat az "utánzó viselkedéssel" hozza összefüggésbe, nem is olyan meglepő, hogy az Apple az egyetlen olyan Big Tech vállalat, amelyik elkerüli az elbocsátásokat. Az Apple esetében ugyanis hosszú múltra tekint vissza a különutasság kultúrája - írja a WebProNews.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.